Prethodni članak
Sljedeći članak

Mnoga popularna imena na ovogodišnjem Festivalu kajkavskih popevki u Krapini


Tjedan kajkavske kulture, koji je pred nama donosi niz znanstvenih, poetskih, kulturnih i glazbenih događanja, među kojima se najviše ističu dvije večeri Festivala kajkavskih popevki - u petak „Popevke za navek“ i u subotu „Večer novih popevki“.

Predsjednik Udruge za kajkavsko kulturno stvaralaštvo Damir Novina istaknuo je kako Društvo za kajkavsko kulturno stvaralaštvo Krapina sve ove godine uspijeva pobuditi interes kod posjetitelja, građana i kod ljudi s cijelog kajkavskog govornog područja, ali i cijele države.

- U nedjelju, 3. rujna počinjemo s otvaranjem Izložbe s dječjim likovnim radovima s kajkavskom temom u kojoj sudjeluju učenici iz 130 škola. U ponedjeljak, 4. rujna, održava se 22. znanstveni skup eminentnih jezikoslovaca koji će govoriti o kajkavskoj kulturi i o kajkavskom književnom jeziku „Kajkavski jezik, književnost i kultura kroz stoljeća“,. Nastavljamo s dječjim recitalom u utorak, 5. rujna, na kojemu djeca predstavljaju svoju prekrasnu poeziju, dok će se u srijedu, 6. rujna, održati Recital kajkavske poezije koju pišu pjesnici s cijelog kajkavskog govornog područja - predstavio je dio programa Novina.

U četvrtak, 7. rujna, održava se 38. dječji festival „Kaj u riječi, pjesmi, slici i plesu“ - Mali kaj na kojem će se predstaviti 24 pjesme, za koji je Novina kazao kako je najbolji dio programa cijelog Tjedna kajkavske kulture, jer, prema njegovim riječima, Mali kaj garantira budućnost da Festival nikada neće prestati sa svojim održavanjem.

-U petak, 8, rujna, očekuje nas Retrospektiva kajkavskih popevki koje su nekada bile hitovi, a u subotu, 9. rujna je veliko finale, Festival novih popevki - dodao je predsjednik Novina.

Naglašavajući tradiciju Novina se zahvalio Ministarstvu kulture, Saboru RH, Vladi RH, predsjedniku države koji podržavaju ovu našu manifestaciju davajući pokroviteljstva.

Umjetnički voditelj Festivala kajkavskih popevki Siniša Leopold osvrnuo se na dvije večeri Festivala te naglasio kako će ovogodišnji Festival biti na tragu prošlih 15-ak godina.

-Prva večer bit će retrospektivna, pod nazivom „Popevke zanavek“. U toj večeri ćemo se prisjetiti velikog broja lijepih pjesma, nekih jako popularnih, ali i nekih koje su pomalo i već zaboravljene. Bit će ih izvedeno skoro 40, jer ćemo imati i nekoliko 'potpurija'. Na toj večeri će između ostalog nastupiti i Zdenka Kovačiček, ali i velik broj mladih izvođača, uglavnom iz našeg kajkavskog područja, pjevača koji su već po nekoliko puta nastupili na Krapini, ali i nekih koji će se prvi put pojaviti. Prisjetit ćemo se i onih naših dragih ljudi, kojih nažalost više nema, poput Elvire Voće, Vice Vukova, Ive Robića, Viktora Crneka i brojnih drugih autora i izvođača koji to zaslužuju – kazao je Leopold te dodao kako će se na drugoj večeri predstaviti 23 nove popevke.

Umjetnički voditelj istaknuo je kako će nastupiti doajeni krapinskog festivala, od Hrvoja Hegedušića, do onih pjevača koji su itekako obilježili ovaj festival i nastupaju s velikom radošću te ih ne treba nagovarati da stanu na ovu pozornicu, od Adama Končića do drugih.

-Tradicija se i dalje njeguje, nošnje su i dalje prisutne, a pjesme su različitog karaktera – rekao je Leopold te nastavio:

-Nove pjesme će biti kao da ste ih već čuli, od valcera i polki, do onih novijeg izričaja, puno suvremenijeg. Nastupit će pjevač koji je u vrhu popularnosti i među najzastupljenijim u svim medijima, a to je Matija Cvek, koji je naše gore list. Njegova pjesma je drugačija i ima sve odlike pop produkcije, ali je na kajkavskom dijalektu – istaknuo je umjetnički direktor Festivala te rekao kako ne bi nikoga od izvođača izdvajao, ali prvi puta će se kao debitantica pojaviti Zsa Zsa.

-Moram spomenuti i Bojana Jambrošića koji je isto popularan i uvijek s veseljem dolazi na pozornicu u Krapini – zaključio je Leopold.

Još članaka iz "Glazba"

Facebook