Prethodni članak
Sljedeći članak

Medicinska sestra iz Stubice snimila pjesmu i spot duhovne glazbe

Lana Gradečak iz Gornje Stubice, svoj je životni put posvetila zvanju medicinske sestre, ali i duhovnoj glazbi pa je, zajedno s članovima molitvene zajednice u kojoj djeluje, snimila pjesmu i spot


I dok danas sve više mladih odlazi iz crkve, nakon što 'obave' sakrament krizme, i tek se vrati povremeno da bi se vjenčali ili krstili dijete, uvijek ima onih koji su u crkvi pronašli svoju zajednicu, dobro društvo, utočište i mnoštvo motiva za život u vjeri. Kroz molitvu, služenje crkvenoj zajednici, okupljanje mladih oko sebe i slavljeničku službu u kojoj djeluje, ali i duhovnu glazbu, to čini Gornjostubičanka Lana Gradečak.

Nova generacija vjernika

Dvadesetogodišnja Lana studentica je sestrinstva na Hrvatskom katoličkom Sveučilištu u Zagrebu, a u slobodno vrijeme članica je Molitvene zajednice Eho u Zagrebu, gdje djeluje kao voditeljice slavljeničke službe. Zajednica je to koja okuplja mlade katolike iz Zagreba i okolice, sa zajedničkom ciljem, kaže Lana, a to je okupiti ljude oko Krista i učiniti da se Božja Riječ i ljubav šire poput jeke, odakle i naziv zajednice Eho. Lana se u zajednicu uključila preko svoje majke Mihaele, koja ju je i upoznala s današnjim voditeljem Zajednice Markom Matijaševićem, koji je ujedno i Lanin krizmani kum. – U njemu sam vidjela duhovni uzor, motivaciju, divila sam se svemu što radi i oduševio me kao osoba i odlazak u Eho, nakon što sam uspjela uskladiti školske obaveze, bila mi je jedna od najboljih odluka – kaže Lana. U zajednici svatko ima svoj zadatak, a Lana je voditeljica slavljeničke službe, što znači da pomaže članovima da se upoznaju sa time što je slavljenje, kako pjevati Bogu, a uz to organizira probe i brine oko drugih raznih stvari. – Želimo vidjeti novu generaciju vjernika koja ustaje na molitvu, podići mlade ljude koji će postati promjena koju žele vidjeti u svijetu. Cilj je formacija članova po kršćanskim načelima i vrijednostima, što znači da će izgraditi osobni odnos s Bogom i crkvom, biti spremniji za brak i roditeljstvo, uključiti se u evangelizaciju društva, biti osposobljeni i za socijalni rad i ekonomski angažman u društvu, a to će biti moguće kroz razne tečajeve, programe, predavanja, edukacije i radionice koja ima naša zajednica – pojašnjava Lana. Otvoreni susreti održavaju se svaki ponedjeljak u Gundulićevoj ulici 12, gostuju na misama i klanjanjima u drugim župama, a 23. rujna održat će se Molitveni dan pod nazivom „Primi vjerom“ u Domu Sportova.

Glazbena obitelj

Otkriva nam i kako Eko za nju nije samo zajednica, već obitelj, siguran oslonac i podrška. -  Najčešći stereotipi nekako i predrasude današnjice su ti da katolici ništa ne smiju, zatvoreni su i samo mole jednom riječju dosada i pitanje pa kakav je to život u kojem ništa ne smiješ. Žao mi je da najviše mladi imaju takvu iskrivljenu sliku o tome kakav je i što je vjernički život i najvažnije od svega tko je Isus. Nažalost, istina je da puno mladih ode iz crkve nakon krizme i ne dolaze na svete mise, ne primaju sakramente, ali s druge strane ima i puno mladih koji aktivno sudjeluju u Crkvi – kaže Lana. I dok su, kaže, vjera i molitva temelj njenog života, u njemu je sveprisutna i glazba. Što i nije čudno, obzirom da Lana dolazi iz glazbene obitelji. Majka Mihaela članica je Ženskog vokalnog ansambla Fiola, ali ujedno i interpretatorica duhovne glazbe, koja je zajedno sa svojim suprugom Darkom, koji je inače član popularnog Luna benda, osnovala duhovni bend, koji je, kaže Lana, jedno od najljepših sjećanja koja ima iz djetinjstva. - Odrastala sam gledajući svoju obitelj kako se bavi glazbom, pa je samim time glazba postala dio mene. Išla bi s mamom na probe ili bi pak tatine probe slušala preko prozora budući da su uglavnom kod nas. Bila sam članica dječjih zborova, puhačkog orkestra gdje sam i dan danas, hodala sam u glazbenu školu na klavir i sve više i više je glazba postajala nešto što danas živim. Uglavnom, gdje je mikrofon tu je i Lana – kaže ova buduća medicinska sestra koja se, uz svu glazbu koja je važan dio njenog života, nekako za sada odlučila za duhovnu glazbu.

 

Po Duhu tvom

Duhovna glazba posljednjih godina okuplja sve više poklonika, sve su popularniji bendovi duhovne glazbe koji privlače velike mase na koncerte, a i brojne su se poznate glazbene zvijezde, poput sestri Marije i Ivane Husar, odlučile okušati u duhovnoj glazbi i u njoj su, potom, i ostale. Molitvena zajednica u kojoj Lana djeluje ima i svoj radio koji se zove Let love Eho radio, sa sadržajima za mlade, ali i ostale generacije, a najnoviji projekt koji su ostvarili jest pjesma koju su snimili. - Dugo smo planirali snimati pjesmu i Gospodin nam je na put stavio ovu 'Po Duhu tvom'. Izvorno je to pjesma pjevačice Tashe Cobs pod nazivom Your Spirit. Uz pomoć Biblije prevela sam pjesmu sa Mirjanom Matijašević – kaže Lana. Za pjesmu je snimljen i spot, a u ovom je uratku mlada Gornjostubičanka pokazala sav svoj glazbeni talent, ali i ljubav prema ovoj vrsti glazbe. – Duhovna glazba me ispunjava i njoj se želim dati 101 posto. Planiram se stoga razvijati na tom području duhovne glazbe, da još dublje spoznam što je slavljenje i kako slaviti, također važna je i tehnička komponenta dakle vježbanje glasa i instrumenta – otkrila nam je svoje planove, kao i činjenicu da se veseli zvanju koje je odabrala. - Uz duhovnu glazbu, moj poziv je biti medicinska sestra. Što više vrijeme ide i što sam više u tome, tim više to volim i želim se time baviti. Stoga se planiram usavršavati na tom području kroz fakultet, edukacije, volontiranja. U budućnosti planiram se zaposliti u bolnici, više opcija mi se trenutno slaže u glavi, ali birala bi kirurške odjele, pedijatriju ili hitnu, tako je barem za sad, a vidjet ćemo gdje ću završiti – zaključila je.

 

 

 

 

 

 

Još članaka iz "Glazba"

Facebook