Prethodni članak
Sljedeći članak

Krapinske popevke za navek publiku će podsjetiti na ranije festivalske godine

Prva večer ovogodišnjeg Festivala kajkavskih popevki održat će se 13. rujna

  • krapina festival

    Foto: arhiva


Društvo za kajkavsko kulturno stvaralaštvo obznanilo je i program prve večeri ovogodišnjega Festivala kajkavskih popevki, koja će se održati 13. rujna. Riječ je o koncertu, svojevrsnoj skladateljsko-pjevačkoj šetnji kroz festivalsku prošlost i podsjećanju publike  na ranije festivalske godine i popevke od kojih neke možda i nisu „za navek“, ali ih je uhu ugodno čuti. Festival će odati poštovanje nedavno preminulom dubrovačkom gosparu, Đelu Jusiću, koji se pojavio prvi put na krapinskoj festivalskoj pozornici 1978. popevkom „Katarinčice“, uglazbivši stihove  sjajnog kajkavskog tekstopisca Jure Stubičanca. Jednako tako sjajno ju je interpretirao Stjepan Srpak. Ove godine „Katarinčice“ će pjevati  Oliver Korade iz Velikog Trgovišća. Na Đelu i njegove note podsjetit će i solistica „Komedije“ Danijela Pintarić, Osječanka podrijetlom ,ali zagorskih korijena, koja je 1996. iznenada zamijenila Terezu Kesoviju. Maestralno je izvela Đelinu popevku „Stiha, stiha povedaj mi mati“, sa stihovima Nede Zubana i u aranžmanu umjetničkog ravnatelja festivala Siniše Leopolda. Taj Danijelin nastup u mnogome je pridonio njezinoj afirmaciji i odredio joj mjesto na festivalskoj pozornici.

Danijela Pintarić

Sjećanje na Crneka

Ne zaboravlja se ni Viktora Crneka, svestranog krapinskog glazbenika, čije je ime godinama bilo sinonim uspješnosti  kajkavskog festivala, ali i popratnih događanja. Njegovu popevku „ Kajkavski akvarel“ , na stihove zelinskoga pjesnika Zlatka Crneca, iz festivalske 1994. godine, pjevat će Lucija Jelušić i Crnekovi „Ilirci“. Iz Istre dolazi u Krapinu Livio Morosin, jedan od najboljih autora pop rock i etno scene, koji se proslavio skladajući za Alena Vitasovića. Na krapinskoj  festivalskoj pozornici pjevat će  „Plovi moj brodek,“, popevku koju je izveo 2002. godine. Maja Vučić podsjetit će na Arsena Dedića, nezaobilazno veliko stvaralačko ime kad je kajkavska popevka u pitanju. Stihovi su, dakako, Drage Britvića, a „Dugo me ni bilo“ bit će i podsjećanje  na 1971. godinu i Gabi Novak koja je popevku pjevala u alternaciji s Arsenom.

Lucija Jelušić

Nina kao lepa Kata

Na Krapinski festival dolazi i Nina Kraljić popevkom „Lepa Kata“ iz 2001. godine, te  Ivan Ćućić, 27-godišnjak  iz Labina koji živi u Rijeci, gdje radi kao projektant u privatnoj tvrtki. Predstavnik je „Grobničke skale“, f estivala koji promiče čakavštinu i mlade talente , a s kojim surađuje Festival kajkavskih popevki. Naj zvoni popevka poručit će Iva Ranogajec Inkret i „Ilirci“, a Savski valovi konstatirat će „Zagorci smo kaj nam fali“. Tanja Mršić i Ivan Benc podsjetit će na Juru i Jalžu, Pero Rogan će reći „i onda neš pil“,a  tenor Tvrtko Stipić  osvježit će note Tonija Glowatzkog  i popevke „Daj još jemput zapopevaj“.

Nina Kraljić

Što se „opernih“ glasova tiče prisutni  će biti i Barbara Othman, Josipa Lončar, Barbara Suhodolčan i  Miroslav Živković. Bojan Jambrošić već je udomaćen na krapinskoj pozornici, kao i Gordana Ivanjek Tušek, a uz njih čut ćemo i Sementu Rajhard. Koncert „Popevke za navek“ završit će potpurijem, uz sudjelovanje Rajka Suhodolčana , Kvarteta  „Gubec“, Roka Vuškovića, Tanje Mršić i Iliraca, Miroslava Živkovića, Bojana Jambrošića, da bi Radek Brodarec finalno začinio popevkom Siniše Doronjge „Vse počinja v Zagorju“, koja je uistinu „popevka za navek“. Nadživjela je (i preživjela) vrijeme, od 1995. godine, u mnogome i zaslugom duboko emotivnom interpretacijom mačanskoga veseljaka.

Josipa Lončar

 

Miroslav Živković

 

Skladbe koje će biti izvođene:

NAJ ZVONI POPEVKA ( I. R. Pavuša – I. R. Pavuša – S. Mihaljinec) '92 – IVA RANOGAJEC INKRET I ''ILIRCI''

ZAGORCI SMO KAJ NAM FALI (S. Doronjga –S. Doronjga – J. Cvitanović) '00 – SAVSKI VALOVI

SENJAM TE MATI (I. Mežnarić – I. Ernoić – T. Buritch) '11 – SEMENTA RAJHARD

PLOVI MOJ BRODEK (L. Morosin – F. Krapinsky – S. Mihaljinec) '02 – LIVIO MOROSIN

 JURA I JALŽA ( M. Tomašević – K. Tomašević – M. Jeličić) '77 – TANJA MRŠIĆ I IVAN BENC

DEDEK SI GRUNTA (A. Marković – S. Jakševac – Z. Marković) '67 – BARBARA SUHODOLČAN

ZAZVONIL JE VELIKI ZVON ( S. Zubak – A. Vokaun-Dokmanović – Z. Černjul) '79 – MIROSLAV ŽIVKOVIĆ

JE PREŠLO (V. Delač – D. Britvić – K. Oblak) '91 – GORDANA IVANJEK TUŠEK

 I ONDA NEŠ PIL (P. Rogan – P. Kanižaj – S. Leopold) '01 – PERO ROGAN

 ZAGORJE MOJE (R. Othman – I. Ernoić – S. Leopold) '02 – BARBARA OTHMAN

ZAGORSKA VESELICA (E. Fliser – M. Doležal – S. Mihaljinec) '07 – IVAN ĆUĆIĆ

DUGO ME NI BILO (A. Dedić – D. Britvić – V. Mutak) '71 – MAJA VUČIĆ

AK SE JEMPUT VRNEŠ MENI (D. Paulik – R. Novina – T. Eterović) '07 – BOJAN JAMBROŠIĆ

KAJKAVSKI AKVAREL (V. Crnek – Z. Crnec – K. Oblak) '94 – LUCIJA JELUŠIĆ I ''ILIRCI''

ZBERI ROŽU KAJ DIŠI (P. Gotovac – M. Doležal – P. Gotovac) '99 – JOSIPA LONČAR

KATARINČICE (Đ. Jusić – J. Stubičanec – Đ. Jusić) '78 – OLIVER KORADE

STIHA POVEDAJ MI MATI (Đ. Jusić – N. Zuban – S. Leopold) '96 – DANIJELA PINTARIĆ

DAJ JOŠ JEMPUT ZAPOPEVAJ (T. Glowatzky – M. Antauer – S. Mihaljinec) '87 – TVRTKO STIPIĆ

LEPA KATA (V. Nakić – F. Galović – S.Kalogjera) '01 – NINA KRALJIĆ

POTPURI: (priredio Mladen  Jeličić) '90

PROLAZE CAJTI (Z. Presečki – I. Krajač) '83 – ROKO VUŠKOVIĆ

PRI STAROJ VURI (S. Leopold – J. Prudeus) '87 – TANJA MRŠIĆ I ''ILIRCI''

ZAGORJE MOJE, TAK IMAM TE RAD (D. Diklić – D. Diklić) '87 – RAJKO SUHODOLČAN

BRATSKA LJUBAV (Z. Presečki – I. Krajač) '89 – KVARTET ''GUBEC''

ZAGORJE MOJE OD ČISTOGA ZLATA (D. Paulik – M. Pašiček) '87 – MIROSLAV ŽIVKOVIĆ

ZAGORJE MOJE ZELENO (K. Herceg – M. Pašiček) '86 – GORDANA IVANJEK TUŠEK I ''ILIRCI''

HRVATSKI KRAJ (M. Bogliuni – P. Kanižaj) '68 – BOJAN JAMBROŠIĆ

MI SMO DEČKI (N. Kalogjera – I. Krajač – S. Mihaljinec) '72  - KVARTET GUBEC

VSE POČINJA V ZAGORJU (S. Doronjga – N. Vukić/ S. Doronjga – N. Kalogjera)  '95. –RADEK BRODAREC, ''ILIRCI'' I SVI IZVOĐAČI

Još članaka iz "Glazba"

Facebook

Opasnost je od naleta na životinju na autocesti A4 Goričan-Zagreb između čvorova SV.HELENA i POPOVEC te na 36.+600 km između čvorova VARAŽDIN i VARAŽDINSKE TOPLICE.   Zbog vjetra na autocesti A7 između čvorova Draga i Šmrika, Jadranskoj...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program