Prethodni članak
Sljedeći članak

Župan Kolar: ''Iza svakog drugog zavoja otvara se klizište''

Obilazak radova na klizištu u Putkovcu


Župan KZŽ Željko Kolar sa suradnicima danas je obišao radove na 190.000 eura vrijednoj sanaciji klizišta Putkovec na županijskoj cesti Ž2906, na području Općine Đurmanec.

Situaciju je uvodno objasnio ravnatelj ŽUC-a KZŽ Stjepan Sirovec objasnivši kako je ovo klizište dovelo do pucanja bankine i destabilizacije padine što je uzrokovalo pojavu pukotina na samoj kolničkoj konstrukciji s afinitetom daljnjeg širenja. ''Takva situacija je ugrožavala sigurnost i protočnost odvijanja prometa. Kako bismo to mogli sanirati pristupili smo izradi projektno-tehničke dokumentacije za ovaj zahvat, ishodili građevinsku dozvolu i krenuli s izvođenjem samih radova. Zamjenjuje se ova nestabilna padina s novim kamenim materijalom i geomrežama, uređuje se oborinska odvodnja i na kraju će se urediti sama kolnička konstrukcija u zoni zahvata. Sam projekt zahvata iznosi nešto malo više od 200 metara, a ugovorni izvođač radova je tvrtka Strojni iskopi i transporti Zajec, a sama vrijednost radova je nešto više od 190.000 eura'' – rekao je Sirovec. Inače, s radovima se krenulo sredinom veljače. Kako su vremenske prilike povoljne, ovo bi klizište trebalo biti sanirano unutar mjesec dana.

U obilasku radova bio je i načelnik Općine Đurmanec Damir Belošević, koji je zahvalio i Županiji i Županijskoj upravi za ceste, a istaknuo je kako će sanacija ovog klizišta doprinijeti većoj prometnoj sigurnosti. ''Ovo je jedna od dionica na kojoj se već treći put sanira klizište i cijelo ovo područje u našoj općini stalno je ugroženo od klizišta. U zadnjih deset godina smo u sanaciju klizišta uložili deset milijuna kuna, što vlastitih, a što sredstava Hrvatskih voda, a ove godine trenutno uz ovo klizište koje se sada sanira. Imamo pred ugovaranjem još dva klizišta vrijedna dva milijuna kuna, četiri ceste vrijedne oko 600 tisuća eura i sada ćemo dodati 12 dionica cesta u vrijednosti 1,8 milijuna eura. Tako da je ovo područje koje je zbog naših brežuljaka i terena stvarno ugroženo tim klizištima'' – zaključio je načelnik Belošević.

Župan KZŽ Željko Kolar iskazao je zadovoljstvo dinamikom radova. Župan je napomenuo kako se radi o jednom  vrlo trusnom području na dionici od Đurmanca prema Pregradi gdje se, praktički iza svakog drugog zavoja otvara novo klizište, što je ogroman pritisak na proračun ŽUC-a, a isto tako i na lokalnim nerazvrstanim cestama na proračun Općine Đurmanec. ''Međutim na ovom dijelu, nakon potresa, dodatno su se otvorila klizišta i sada kroz Fond solidarnosti to saniramo. Ono što je dobro da nam vremenske prilike opet idu na ruku, da imamo vrlo dobrog izvođača radova i da smo s dinamikom izvođenja radova ispred roka, a on je na ovom gradilištu 15. svibnja, što otvara mogućnost da se dodatkom ugovora još neka dionica stavi u program.'' Župan je najavio reviziju svih dionica prijavljenih na natječaj, pa će se prema tom vidjeti hoće li se tražiti neki dodatak za ŽUC.

''Prema onome što sada dobivamo od jedinica lokalnih samouprava, nakon raspisanih natječaja cijene su puno više od onih predviđenih troškovnicima, tako da ćemo tražiti dodatak na alokaciju negdje između pet i sedam milijuna eura, a hoće li to biti dovoljno, vidjet ćemo tek na kraju, kada će svi javni pozivi biti gotovi'' – zaključio je župan Kolar.

Još članaka iz "Ðurmanec"

Facebook