Prethodni članak
Sljedeći članak

Zagorcima je topla zima donijela "vruće" račune za plin

Obračuni potrošnje plina za sam kraj protekle godine izazvali su negodovanje kod građana koji smatraju da su iznosi neopravdano visoki obzirom na temperature u prosincu


Obračuni potrošnje plina za sam kraj protekle godine izazvali su negodovanje kod građana koji smatraju da su iznosi neopravdano visoki obzirom na temperature u prosincu

Zagorci koji ne mogu potrošnju plina u potpunosti izbaciti iz kućanstva te ga koriste kod kuhanja i grijanja tople vode, žalili su se da su dobili prevelike račune za prosinac

 S početkom godine na naplatu su nam pristigli i računi za potrošeni plin u prosincu. Obzirom da zima ove godine nije 'stisla'' kao protekle, mnogo je pritužbi na račun distributera plina jer građani smatraju da su im računi za plin i grijanje neopravdano visoki.

Uspoređujući iznose za prosinac 2013. i prosinac 2012. godine kada su nas stalno pratili temperaturni minusi, građani su zaključili da su računi jednaki ili viši nego predlani.

Drva su spas

Ni Zagorje nisu zaobišle polemike oko razine potrošnje plina i upitnoj energetskoj vrijednosti koju dobivamo u odnosu na potrošene kubike. Činjenica je da se sve više ljudi vraća pećima na drva te da su se za grijanje tijekom ove zime opskrbili drvima koja su ipak jeftinija od plina, osobito još ako su ih dopremili iz vlastitih šumi.

Zagorci koji ne mogu potrošnju plina u potpunosti izbaciti iz kućanstva te ga koriste kod kuhanja i grijanja tople vode, žalili su se da su dobili prevelike račune za prosinac. No, za Stubičance je skupoća plina relativna stvar jer su mišljenja o prevelikim ratama podijeljena.

 Ipak, dok jedni smatraju kako računi nisu preveliki i da su u skladu s potrošnjom, više je onih koji misle da nešto ne štima s računima jer je nemoguće da su toliko potrošili u onih par dana u prosincu kad je bilo hladnije. No čini se da ih kombinacija grijanja na drva i plin ipak spašava jer je najgore bilo onima koji koriste isključivo plin, pa su računi porasli i na preko dvije tisuće kuna.

Pitanje je bi li iznosi premašili i tri tisuće da je prosinac bio poput onog predlani.

S upitom zbog čega su veći računi za plin u prosincu, obratili smo se na adresu donjostubičkog Komusa, distributera plina za Gornju i Donju Stubicu, Stubičke Toplice, Oroslavje, Jakovlje, Bistru i Luku od kojih smo telefonskim putem dobili kratak i jasan odgovor kako su potrošači dobili račune shodno tome koliko su plina potrošili, dok nam službeni odgovor nije stigao.

Bradač: Više se potrošilo

S istim smo se pitanjem obratili i distributeru iz Zaboka, Zagorskom metalcu, gdje nam je sugovornik bio rukovoditelj tehničkoga sektora inženjer strojarstva Juraj Bradač, koji već godinama radi u tom sektoru i dobro poznaje problematiku opskrbe plinom. Jedna od primjedbi građana bila je da nam distributeri isporučuju nekvalitetni plin, niske energetske vrijednosti, pa ga se zbog toga mora više trošiti da bi se postigao željeni efekt grijanja.

- Važno je reći da se ogrjevna vrijednost plina mijenja vrlo malo. Te promjene su ispod 1 posto. Plin je smjesa ugljikovodika pri čemu je metan 95 ili više posto, a u ostatku ima viših ugljikovodika i primjesa. Ako ima nešto više etana ili propana i butana ta je ogrjevna vrijednost nešto veća. Tu se, dakle, radi o vrlo malim postocima, tako da možemo reći da je ogrjevna vrijednost gotovo konstantna – konstatirao je Bradač.

Čuli smo i primjedbu da opskrbljivači varaju i u plinske instalacije upuhuju zrak, tako da imamo „lošiji“ plin.
J. Bradač: To je nemoguće. Kada bi se to dogodilo onda bi stvarali eksplozivnu smjesu i događale bi se nesreće, a ne veliki računi. Te priče nemaju nikakvo tehničko uporište, nema takvih postrojenja. Distributeri imaju na mjestu preuzimanja plina mjerno redukcione stanice u kojima se mjeri ulaz plina u sustav, a na drugoj su strani plinomjeri na mjestu isporuke plina kod kupca. Između je samo plinska mreža.

Koji je onda razlog visokih računa?
J. Bradač: Ne držimo da su kod nas računi nešto bitno povećani za doba godine za koje su ispostavljeni. Prosinac 2013. godine bio je temperaturno lošiji nego prosinac 2012. U prosincu 2012. su jutarnje temperature bile 14 dana negativne, da bi prošle bilo 20 dana s negativnom temperaturom. Kraj mjeseca je bio topliji, pa je ostalo mišljenje da je cijeli bio topao. Razlika je i kod dnevnih temperatura. Bile su niže, moralo se grijati, dakle trošiti plin.

Još članaka iz "Ðurmanec"

Facebook

Zbog vjetra na Jadranskoj magistrali (DC8) između Senja i Svete Marije Magdalene zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle (I. skupina). Na dionici autoceste A1 Zagreb-Split-Dubrovnik, između tunela Svet...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program