Prethodni članak
Sljedeći članak

[VIDEO] U Zagorju otvorena dva objekta za klanje zagorskih purana

Na OPG – u Borisa Vrhovskog u Đurmancu danas su dodijeljeni ugovori vrijedni 662 tisuće kuna za povećanje uzgoja zagorskog purana


Na OPG - u Vrhovski Boris u Đurmancu danas je održana dodjela ugovora korisnicima koji su stekli pravo na županijske potpore za povećanje uzgoja zagorskog purana. Potporu su dobila 34 korisnika, u ukupnom iznosu od 662 tisuće kuna, za 6935 novoizvaljanih purića, a ugovore su korisnicima dodijelili župan Željko Kolar i zamjenik Anđelko Ferek – Jambrek.

Ovom je prilikom održano i otvorenje objekta za klanje zagorskog purana na gospodarstvu podrijetla. Naime, OPG Vrhovski Boris završio je proces certificiranja zagorskog purana te uspješno registrirao objekt za klanje zagorskog purana. Drugi takav objekt, otvoren paralelno, nalazi se na OPG – u Šćuric u Svetom križu Začretju.

Boris Vrhovski jedan od većih uzgajivača purana na našem području, koji se već 15 – ak godina aktivno bavi uzgojem zagorskog purana, a ove će godine imati 1000 purića te je ostvario županijsku potporu od 50 tisuća kuna. - Put je bio dug. Kroz udruge, zadruge, u sklopu Županije i Ministarstva poljoprivrede radili smo na zaštiti porijekla i konačno je uspjela zaštita i na nacionalnoj i na razini Europske unije. To je težak posao, treba uložiti puno truda i pažnje. Domaćinstva koja su se tradicionalno bavila uzgojem polako su od toga odustala i puran je bio pred izumiranjem. Zahvaljujem Krapinsko – zagorskoj županiji što je uložila velike napore, zagorskog purana prepoznala kao identitet Zagorja i što nam pomaže – rekao je Boris Vrhovski. Registrirani objekt za klanje purana puno će mu olakšati posao, kaže. - Do sada smo muku mučili s klanjem. Najčešće vas netko upita za jednog, dva purana danas, sutra. Trebali smo, obzirom da želimo prodavati svježeg purana, svakodnevno zaklati jedan, dva komada i to je  bilo jako teško bez vlastite klaonice. Ušli smo u registraciju objekta za klanje peradi i moram se pohvaliti da smo prije Uskrsa imali prvo službeno klanje zagorskih purana, koji su zaštićeni i certificirani. Do sada to na vlastitom gospodarstvu to nismo smjeli raditi, već morali dati u ovlaštene klaonice i to će nam puno olakšati posao, lakše ćemo vršiti prodaju, doći do kupaca i pružiti im kvalitetniju uslugu – rekao je Vrhovski. Ova je investicija bila vrijedna oko 20 tisuća eura, no u objektu Vrhovski može klati samo svoje purane.

Tu je činjenicu komentirao i župan Željko Kolar. – Ima jedan kretenski propis u ministarstvu koji ograničava da ova klaonica može raditi samo za svoje vlastite potrebe, do 1600 kljunova. Ona bi morala biti na raspolaganju da može klati i za druge koji su u blizini. Mi smo sada u razgovoru s ministarstvom da se promijeni taj dio pravilnika, da možemo ići dalje. Za mjesec dana izlazimo s mjerom gdje ćete se moći javiti na natječaj za klaonice jer Vrhovski je 40 tisuća kuna bespovratnih sredstava dobio da uredi ovu klaonicu. Izlazi još jedan natječaj gdje možete se prijaviti za mjeru da možete ograditi zemljište na kojem pasu pure – poručio je župan uzgajivačima zagorskog purana. Kolar je dodao da je zadovoljan što se za potpore javilo više uzgajivača, pa je s prošlogodišnjih 16 broj potpora narastao na 34. – Iduće godine očekujem da vas bude barem 60. Imamo zemljopisno podrijetlo, zaštitu i na razini EU. Mi tu priliku ne smijemo ispustiti, moramo stvoriti kritičnu masu proizvoda da biste se mogli organizirati u zadrugu. U trenutku kad ćemo imati kritičnu masu proizvoda, vi sami ćete shvatiti da se trebate udružiti, a mi ćemo vam pomoći plasman na inozemna tržišta. Zagorski puran mora biti na svakom bregu, imamo idealne uvjete za proizvodnju. Za ovu smo godinu osigurali 2,6 milijuna kuna bespovratnih sredstava za naše poljoprivrednike. Pratite naše natječaje, iskoristite to, da napravimo jedan iskorak u proizvodnji, a našu ćete potporu imati kontinuirano – pozvao je župan Kolar.

Još članaka iz "Ðurmanec"

Facebook

Zbog jakog vjetra samo za osobna vozila otvorena je autocesta A6 Rijeka-Zagreb, između čvorova Kikovica i Delnice. Ostala vozila obilaze starom cestom kroz Gorski kotar (DC3). Na Jadranskoj magistrali (DC8) između Bakra i Svete Marije Magda...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program