Prethodni članak
Sljedeći članak

[VIDEO] Klizišta u Zagorju zatvorila brojne ceste, negdje opasno prijete i kućama

Novi su to milijunski iznosi koji će biti potrebni za sanaciju novonastalih klizišta, a da ne govorimo da na sanaciju čekaju još i stara klizišta. Reporteri Zagorskog lista proteklog tjedna obišli su nekoliko lokacija s novootvorenim klizištima


Zbog velikih količina snijega i kiše u posljednja dva tjedna u Zagorju su se otvorila nova klizišta na nerazvrstanim cestama te u blizini stambenih objekata. Na području općine Velikog Trgovišće otvorilo se čak devet, a području općine Lobor sedam novih klizišta. Novi odroni zemlje pojavili su se i na području općine Jesenje i Gornja Stubica , Zagorska Sela, Đurmanec, Novi Golubovec…

Urušila se stara kuća na Vinagori

Naglo topljenje snijega i intenzivne oborine uzrokovale su pojavu tridesetak klizišta na području Pregrade koja ugrožavaju sigurnost građana i njihove imovine. Najkritičnije je na Vinagori, gdje je klizište već srušilo jedan stambeni objekt, a prijeti i opasnost od urušavanja drugog. Stara drvena kuća se kompletno urušila, a pokraj nje se nalazi i nova, za koju je samo pitanje dana kada će se srušiti.

Klizište u Zagorskim Selima

Prema prvim procjenama šteta iznosi više od 10 milijuna kuna, stoga Grad Pregrada uputiti zahtjev za financijsku pomoć Županiji, ali i Vladi RH, od koje očekuju jednak tretman kao za klizišta u Hrvatskoj Kostajnici, a kako bi mještani ponovno mogli biti sigurni - rekao je gradonačelnik Pregrade Marko Vešligaj.

 Propadaju ceste

Na području Općine Zagorska Sela otvorila su se nova klizišta koja zadaju velike probleme na nerazvrstanim cestama kao i ona koja ugrožavaju stambene objekte. Otvorila su se 2 nova klizišta na NC Brezakovec – Ivanić Miljanski kao i dva nova klizišta na lokaciji Miljana breg, te jedno klizište na cesti Zagorska Sela – Lapor. Također je došlo do nove aktivnosti na velikom klizištu u Gornjem Škrniku koje ugrožava tri stambena objekta. Ukupno je to dvadesetak klizišta na području općine Zagorska Sela, od kojih je većina na nerazvrstanim cestama i predstavljaju veliku poteškoću za odvijanje prometa i opterećenje za općinski proračun. Na području općine Veliko Trgovišće u naselju Bezavina dio ceste je u potpunosti propao te je prekinuta prometna povezanost između stanovnika naselja, a klizište se približilo i kućama.

Klizište u naselju Bezavina u Velikom Trgovišću uništilo je komad ceste

  Nova klizišta, novi troškovi

Klizište se otvorilo i u Domahovu i u Vižovlju,  koje je opasno zaprijetilo i punionici meda poznatog brenda 'Kraljev med'. Ta smo klizišta obišli  direktoricom komunalnog poduzeća Trgo - kom, Željkom Korundom. - Jedno smo klizište naslijedili od prošle godine. Za neke smo u postupku izrade projektne dokumentacije, a sanaciju nekih prijavili smo već na natječaje ministarstva graditeljstva - istaknuo je  načelnik Velikog Trgovišća Robert Greblički. Dodaje, olakotna okolnost je činjenica da Veliko Trgovišće ima svoje komunalno poduzeće Trgo - kom koje obavlja radove. Ipak, cijene sanacije klizišta vrlo su velike. - Sanacija manjeg klizišta nas stoji od 200 do 300 tisuća kuna, a mislim da bi sanacija duplog klizište koje imamo u Domahovu mogla stajati čak 800 tisuća kuna. Teška je situacija jer je riječ o klizištima koja ugrožavaju i kuće i prometovanje -  istaknuo je načelnik koji se nada kako će u sanaciji klizišta dobiti pomoć države i županije, jer ističe, iz općinskog proračuna neće biti moguće sve sanirati.

Cesta zatvorena za promet

Na području Lobora otvorilo se 7 novih klizišta, a tri potencijalna prijete te je krapinsko – zagorski župan Željko Kolar za području općine proglasio elementarnu nepogodu zbog odrona zemljišta nastalu uslijed naglog otapanja velikih snježnih nanosa u periodu veljača/ožujak 2018. godine, koje je prouzročilo velike štete na poljoprivrednom zemljištu i prometnoj infrastrukturi. - U Starom Golubovcu na nerazvrstanoj cesti 'Štrekica' otvorila su se tri klizišta; pokraj kuće Milana Behina, cijeli komad ceste pao je u provaliju duboku oko šest metara, a na jednom dijelu Štrekice zbog ulegnuća i propadanja cesta je zatvorena za prometovanje – rekla je načelnica Ljubica Jembrih. Klizište kod Milana Behina bilo je postojeće, no sada se kompletno cesta odronila.  Za sanaciju tog klizišta spremna je bila i projektna dokumentacija, no sada će se morati raditi nova, što iziskuje nove troškove i vrijeme. Na Štrekici su prošle godine sanirana dva klizišta koje su financirali Ministarstvo regionalnog razvoja i Općina Lobor – istaknula je Jembrih.

Klizište Kaptol na području Novog Golubovca

Aktivna klizišta

Klizište se otvorilo na cesti kod zaselka Rihtarići i u Vojnovcu na ŽC kod Plancutića, u Petrovoj Gori te na cesti prema Markušu. Dva klizišta otvorila su se na području Novog Golubovca i to na općinskoj cesti kod Veternice  i na granici s Općinom Mihovljan kod zaselka Kranjčeci – Vugreki.  U općini Jesenje nova klizišta su nastala u Brdu Jesenjskom kod zaselka Cerinski, Lužanima Zagorskim u zaselku Leški te u Gornjem Jesenju u predjelu Šarinec. Sada je na području općine 8 aktivnih klizišta koja ugrožavaju nerazvrstane ceste. U Đurmancu se klizište otvorilo na nerazvrstanoj cesti prema zaselku Johčeti u Hromcu i  Turniški u Đurmancu.  Na gornjostubičkom području veliki odron zemlje dogodio se na cesti Sveti Matej - Gornja Planina, u Slanom Potoku u zaseoku Haramusteki te na cesti prema lokalnom vodovodu u Šagudovcu.  Klizišta ugrožavaju i županijske ceste. - U ovom trenutku imamo oko 40 nesaniranih klizišta  i to u 20 općina i gradova, dakle u dvije trećine županije,  na 28 različitih cesti.

Klizište kod zaselka Kranjčeci-Vugreki

Elementarna nepogoda

Najugroženije općine i gradovi su  Kumrovec, Krapinske Toplice, Veliko Trgovišće i Marija Bistrica sa 4 klizišta, Mihovljan,  D. Stubica i Desinić sa po 3, Hraščina i Đurmanec po 2, a po 1 klizište imaju: Hum na Sutli, Pregrada, Radoboj, Jesenje, Lobor, Novi Golubovec, Zlatar, Klanjec, Tuhelj, Konjščina i Gornja Stubica – rekao je ravnatelj ŽUC-a Željko Vincelj. Vrijednost sanacije procjenjuje se na oko 25 mil. kuna, čemu treba dodati i blizu milijun kuna za nedostajuću dokumentaciju.  - Na trećini klizišta postoji i ugroza stambenih objekata, što znači da se moramo snažnije uhvatiti ukoštac s tim problemom. Prevedeno, trebamo pomoć države, jer se radi o posljedicama elementarne nepogode, kao što je primjerice bila i poplava u Slavoniji. Ako ostanemo sami, bez pomoći, trebat će nam još 7-8 godina da saniramo današnja klizišta, pod uvjetom da se nikakva nova ne otvore. To je naravno, nemoguća misija –  naglasio je Vincelj. Dodajmo kako je u  posljednjih 7 godina ŽUC sanirao 76 klizišta, vrijednosti 24,3 mil. kuna, čemu treba dodati i oko 2 mil. kuna za izradu tehničke dokumentacije.

Klizište na nerazvrstanoj cesti Štrekica

Još članaka iz "Ðurmanec"

Facebook

Kolnici su mjestimice mokri ili vlažni i skliski. U sjeverozapadnoj Hrvatskoj ponegdje ima magle. Moguća je poledica. Vozačima savjetujemo da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama te održavaju sigurnosni razmak između vozila. P...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program