Prethodni članak
Sljedeći članak

Učenici OŠ Đurmanec realizirali projekt ‘Šareni školski svijet’

Glavni cilj bilo je uređenje garderobe i višenamjenskog prostora kojeg su željeli učiniti privlačnijim i ugodnijim za boravak


Učenici Osnovne škole Đurmanec ove su školske godine realizirali projekt Šareni školski svijet. O pokretanju ovog projekta učenici su počeli razmišljati još prethodne školske godine, ali tu ideju, nažalost, nisu uspjeli realizirati zbog epidemije novog virusa. Budući da nisu htjeli odustati od projekta, ove su ga školske godine odlučili dovršiti. Uz voditeljicu projekta, učiteljicu Nives-Korbar Hmelina, u provedbu projekta uključile su se stručne suradnice knjižničarka i pedagoginja te učenici 6. do 8. razreda, odnosno članovi Vijeća učenika te članovi Volonterskog kluba naše škole.

- Ovim projektom pokrenuta je promjena i poboljšanje školskog prostora, a željeli smo osigurati čim ugodnije i vedrije školsko okružje za učenike, djelatnike i sve posjetitelje škole. Glavni cilj bilo je uređenje garderobe i višenamjenskog prostora kojeg smo željeli učiniti privlačnijim i ugodnijim za boravak. Budući da je ovaj projekt dio Građanskog odgoja i obrazovanja koje se provodi u našoj školi, svi su sudionici ujedno razvijali socijalne i komunikacijske vještine, učili o svojim pravima i odgovornostima, promišljali o radu i upravljanju financijama, sudjelovali u donošenju odluka te razvijali ekološku svijest i odgovoran odnos prema prirodi – kažu u Đurmancu.

U sklopu projekta provedene su različite aktivnosti kao, primjerice, organizacija različitih edukativnih radionica, prodaja narcisa u suradnji s Udrugom OSIT, provedba ekološki orijentirane akcije prikupljanja plastičnih čepova. Čepove koje smo prikupili iskoristili smo za izradu murala i ukrašavanje prostora garderobe te na taj način naučili o pozitivnim stranama reciklaže i prenamjeni otpada. Osim toga, naše smo aktivnosti povezali i sa sadržajem nastavnih predmeta te surađivali s učiteljima i školskim domarom. Surađivali smo i sa širom zajednicom kroz prikupljanje donacija od lokalnih poduzeća, a planiramo i predstavljanje projekta roditeljima i predstavnicima lokalne zajednice.

- Što smo naučili sudjelujući u ovome projektu, stvarajući naš Šareni školski svijet? Shvatili smo da ne možemo samo očekivati od drugih da ostvare naše potrebe i želje već i sami preuzeti aktivnu ulogu u njihovoj realizaciji. Naučili smo dijeliti odgovornost, uvažavati druga mišljenja te surađivati. Osim toga, naučili smo da je u procesu ostvarivanja aktivnosti unutar projekta važno poštivati zadane rokove, dobro organizirati posao te da svatko može doprinijeti zajedničkom cilju na svoj način. Uvidjeli smo da zajedničkim radom postižemo rezultate, stvaramo pozitivno ozračje i razvijamo osjećaj samopouzdanja. Ono što smatramo najvažnijim je to što smo naučili da osobnim angažmanom i trudom zaista možemo postići zacrtane ciljeve – kažu u OŠ Đurmanec.

Još članaka iz "Ðurmanec"

Facebook