Prethodni članak
Sljedeći članak

Plaće u Zagorju 11 posto ispod hrvatskog prosjeka

Najniže plaće u ova tri mjeseca zabilježene su u Virovitičko-podravskoj županiji, čak 17% ispod prosjeka, a slijede Vukovarsko-srijemska i Međimurska županija s 16% nižim plaćama. Plaće u Krapinsko-zagorskoj županiji su 11 posto ispod prosjeka.


MojaPlaća.hr je online servis koji prati iznose plaće za pojedina radna mjesta u Hrvatskoj i omogućuje usporedbu s plaćama u zemljama regije: Slovačkoj, Češkoj, Mađarskoj, Srbiji te Bosni i Hercegovini.

U protekla tri mjeseca prosječna hrvatska plaća iznosila je 5.501 kunu što je za 0,7% niže nego u prethodnom razdoblju. Međutim, pribrojimo li neto plaći bonuse i božićnice, tada je visina prosječne plaće 5.601 kunu. U posljednja tri mjeseca muškarci su u prosjeku imali 9% višu plaću od žena, što je manja razlika nego u pretprošlom tromjesečju kada je razlika iznosila 11%.

Gledano prema županijama, najniže plaće u ova tri mjeseca zabilježene su u Virovitičko-podravskoj županiji, čak 17% ispod prosjeka, a slijede Vukovarsko-srijemska i Međimurska županija s 16% nižim plaćama. Plaće u Krapinsko-zagorskoj županiji su 11 posto ispod prosjeka.

Najniže prosječne plaće zabilježene su u kategorijama pomoćnih i uslužnim zanimanja. Najviše plaće zabilježene su u Gradu Zagrebu i to 11% iznad prosjeka. Slijedi Zagrebačka županija gdje su plaće u razini državnog prosjeka. Kada usporedimo visinu plaća po državama koje sudjeluju u istraživanju, prosječne plaće u Hrvatskoj su najviše.

Kako bi usporedili plaće prema državama, uzeli smo u obzir prosječne bruto plaće izražene u eurima.Hrvatska ima 15% višu prosječnu plaću od Slovačke, 14% od Mađarske te 5% višu prosječnu plaću od Češke. U odnosu na Bosnu i Hercegovinu, Hrvatska u prosjeku ima 39% višu plaću, a ta razlika još je izraženija u odnosu na Srbiju (77%).

Još članaka iz "Ðurmanec"

Facebook

Prometna nesreća na otoku Krku kod kružnog toka u Omišlju, vozi se jednim trakom, naizmjence. Pojačan je promet autocestom A3 Bregana-Lipovac u smjeru Bregane. Mokri su i skliski kolnici u zaleđu Dalmacije i na sjeverozapadu Hrvatske. Zast...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program