Prethodni članak
Sljedeći članak

Osnovana Udruga veterana 103. brigade HV-a

Dvadeset pet godina nakon osnivanja 103. zagorske brigade i 21 godinu nakon završetka najvećih vojno-redarstvenih operacija u Domovinskom ratu osnovana je udruga veterana 103. brigade Hrvatske vojske.


Dvadeset pet godina nakon osnivanja 103. zagorske brigade i 21 godinu nakon završetka najvećih vojno-redarstvenih operacija u Domovinskom ratu osnovana je udruga veterana 103. brigade Hrvatske vojske. Jedan od pripadnika 103. zagorske bio je i župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar.

„Više od 11.000 ljudi iz Krapinsko-zagorske županije sudjelovalo je u Domovinskom ratu. Nema ratišta u Hrvatskoj na kojem Zagorci nisu bili i iako praktički nema postrojbe u kojoj se nisu borili, većina njih – više od 8.000, svoj je ratni put provela u 103. zagorskoj brigadi“ ovom prilikom je istaknuo župan Kolar koji je podržao osnivanje Udruge i za ljeto najavio svečanu proslavu formiranja 25 godina osnivanja 103. zagorske brigade.

Za predsjednika novoosnovane Udruge izabran je Žarko Miholić, umirovljeni pukovnik HV-a i zapovjednik 103. brigade u VRO Oluja. Miholić se prisjetio ratnog puta 103. brigade „Brigada je imala respektabilni ratni put i iza sebe nije ostavila niti jednu mrlju. U Oluji smo uradili  točno onakvu borbenu zadaću kakva je bila planirana odlukom glavnog stožera“ istaknuo je predsjednik Udruge i dodao da se 103. zagorska u pojedinim aspektima ravnopravno nosila s gardijskim brigadama.

Za potpredsjednike Udruge izabrani su Žarko bakran i Ivan Kordej, a za tajnika Josip Puh. Predsjedništvo čine Josip Benković, Gordana Kamenečki, Josip Ozimec, Ivan Maligec, Dragutin Kiseljak, Dragutin Kozina, Josip Findak, Ivica Balagović, Stjepan Pavliša, Vladimir Bartolec, Goran Šoštar, Ivica Glas, branko Kos i Zdravko Senčar. U Nadzornom odboru su Vjenceslav Kučiš, Matija Margetić i Ivan Inkret, a u Sudu časti Stjepan Pospiš, Josip Gregurek i Darko Ljubek.

Ciljevi Udruge veterana 103. brigade Hrvatske vojske su:
-čuvanje i održavanje tradicije i digniteta 103.brigade HV,
-zaštita interesa dragovoljaca i branitelja pripadnika 103.brigade HV,
-povezivanje udruge sa ostalim udrugama proizašlim iz Domovinskog rata,
- pomicanje nacionalnih, povijesnih i drugih vrijednosti,
-posjeti područjima na kojima je 103.brigada HV sudjelovala u ratnim operacijama,
-sjećanje na poginule i nestale pripadnike postrojbe 103.brigade HV,
-čuvanje i promicanje vrednota Domovinskog rata,
-promicanje i održavanje identiteta Domovinskog rata, obilježavanje njihovih obljetnica bitnih događaja i bitaka u Domovinskom ratu
-čuvanje uspomene na Domovinski rat i herojska djela njegovih sudionika te iniciranje i sudjelovanje u njegovu znanstvenom, umjetničkom, vjerskom i spomeničkom iskazivanju
-okupljanje i koordiniranje samostalnog ili zajedničkog djelovanje Udruge s drugim udrugama dragovoljaca i veterana

Još članaka iz "Ðurmanec"

Facebook

Zbog prometne nesreće na autocesti A1 Zagreb-Split-Ploče između čvorova Zagvozd i Ravča na 446km+800m u smjeru Zagreba, vozi se uz ograničenje brzine 40km/h jednim trakom. Pozivamo korisnike na oprez! Zbog prometne nesreće na autocesti A6 ...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program