Prethodni članak
Sljedeći članak

Mladi se s drogom prvi put susreću s 13 godina, a prevencija je potrebna već u osnovnoj školi!

Terapijska zajednica 'Moji dani' obilježava mjesec borbe protiv ovisnosti


U Republici Hrvatskoj posljednjih se godina povećala dostupnost droga, a samim tim povećana je konzumacija droga među mladima. Istraživanja pokazuju da mladi prvi put kušaju marihuanu između 12. i 13. godine, a do prije par godina bilo je između 15. i 16. godine. Dostupnost je sve veća, ranije se ulazi u pubertet, društvo ima veliku ulogu. Potrebna je prevencija već u osnovnoj školi. Uspoređujući Pompidou obrasce iz godine u godinu može se zaključiti kako je trend zlouporabe droga na području Krapinsko-zagorske županije u porastu. U porastu je i broj osoba koje imaju problem s alkoholom i mladih osoba koje imaju problem prekomjernog konzumiranja alkohola, i oni brojčano prednjače spram ovisnika o drogama, no to ne umanjuje činjenicu da ovisnika o drogama ipak ima u našoj županiji – upozorava voditeljica terapijske zajednice 'Moji dani' u Đurmancu, Dijana Majkić Vukušić.

Muška komuna

Kao potreba za prevencijom ovisnosti, psihosocijalnom rehabilitacijom i resocijalizacijom osnovana je i Udruga za prevenciju ovisnosti, pomoć ovisniku, povremenom uzimatelju opojne droge i obitelji „Moji dani,u veljači 2002., a čija je predsjednica Nevenka Mrzlečki Paraganlija, dipl.soc.rada. Godinu kasnije s radom je započela terapijska zajednica. Terapijska zajednica smještena je u šumovitom predjelu općine Đurmanec, točnije naselja Lukovčak. Korisnici nemaju direktan dodir s ljudima, a mirno okružje omogućuje im nesmetan rad na sebi i funkcioniranje po pravilima. Na taj način najbrže mogu doći do rezultata potpune rehabilitacije. Cilj terapijske zajednice je psihosocijalna rehabilitacija i reintegracija korisnika u normalan život. Korisniku se pomaže da dođe do spoznaje što ga je dovelo do ovisnosti i ovisničkog ponašanja, što je ovisnost predstavljala u njegovom životu te ga naučiti kako živjeti sa sobom i svojom okolinom bez ovisnosti. Smještajni kapacitet terapijske zajednice je 20 muških korisnika, a sufinancirana je od strane Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Do sada je kroz program prošlo više od 500 korisnika, ovisnika o alkoholu, drogi i kocki. Trajanje programa je individualno, ali u prosjeku traje od 12-15 mjeseci (ovisi o trudu i motivaciji svakog korisnika). Program provode educirane osobe- terapeuti operateri uz stručno osoblje- voditeljica terapijske zajednice te socijalna radnica. Glavni instrument rada su orijentacijske grupe, kroz koje korisnici napreduju u intelektualnom, duhovnom i tehničkom smislu. Život u zajednici se odvija i funkcionira po pravilima, objašnjavaju nam u terapijskoj zajednici svoju zadaću.

Radna terapija

Radna terapija provodi se 8 sati dnevno, 4 sata u prijepodnevnim satima i 4 sata u poslijepodnevnim satima. Korisnici samostalno obavljaju sve poslove vezane uz održavanje prostora, čistoću, kuhanje, pranje veša, nabavku namirnica, čuvanje domaćih životinja. U zajednici svaki korisnik ima svoja zaduženja i odgovornosti. Osim obavljanja radnih zadataka unutar terapijske zajednice, radna terapija podrazumijeva i pomoć lokalnom stanovništvu u obavljanju poljoprivrednih i sličnih poslova. Od 2014. godine korisnicima je i omogućena prekvalifikacija i doškolovanje u suradnji s nadležnim Ministarstvom, lokalnim HZZ-om te Pučko otvorenim učilištem Krapina. Uglavnom se radi o pohađanju tečajeva informatike, tečajeva upravljanja posebnim alatima u obradi zemljanih radova - motorna pila, flakserica, primjerice prekvalifikacija ili doškolovanje za elektrotehničara ili pohađanje tečaja pčelarstva što im omogućuje otvaranje socijalnog poduzetništva. Upravo su ovo dani kada se više govori o borbi protiv ovisnosti, u mjesecu koji je posvećen upravo tom problemu. Na taj se način želi upozoriti javnost na problem zlouporabe droga, alkohola, kocki. Našu županiju karakterizira manji broj ovisnika, no to je samo razlog da se ulažu dodatni napori da se takav trend nastavi i dalje.

Još članaka iz "Ðurmanec"

Facebook

Smanjena je vidljivost zbog magle mjestimice u unutrašnjosti. Vozače upozoravamo da prilagode brzinu inačin vožnje uvjetima na cestama. Na autocesti A2 Zagreb-Macelj zbog radova je prekinut promet između čvorova Krapina i Trakošćan u oba smj...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program