Prethodni članak
Sljedeći članak

Doznajte što se sve mijenja od 1. siječnja!

S prvim danom 2013. godine ustupit će neke promjene...


S prvim danom 2013. godine ustupit će neke promjene. Tako se, zbog izmjena zakona, posjedovanje droga za vlastite potrebe više se neće tretirati kao kaznen djelo, ali će se, primjerice, neisplata plaća tretirati kao kazneno djelo. Za većinu građana vjerojatno je najbitnije što će se pooštriti prometne kazne.

Za dilanje oko škole do 15 godina zatvora

Sabor je na sjednici u petak većinom glasova izmijenio Kazneni zakon, pa se od 1. siječnja posjedovanje droga za vlastite potrebe više se neće tretirati kao kazneno. Posjedovanje droga za vlastite potrebe kažnjavat će se prekršajno, novčanom kaznom od 5.000 do 20.000 kuna, a moći će se izreći i mjera obveznog liječenja ili rad za opće dobro. Zakonom nije propisana količina droge koja će se smatrati drogom za vlastitu uporabu, no posebno se pooštravaju kazne za dilanje droge oko škola, za što će se dilere moći kazniti s čak 15 godina zatvora.

Neisplata plaća - kazneno djelo

Izmjenama Kaznenog zakona neisplata plaća tretirat će se kao kazneno djelo, osim ako poslodavac nije u mogućnosti isplatiti plaću jer za to nema novca. Taj se izuzetak neće primjenjivati na poslodavce u poteškoćama, koji radnicima ne izdaju obračun plaće iz kojega je vidljivo da zarađena plaća nije i isplaćena.

Iz prekršajne u kaznenu sferu prebacuje se organiziranje nedozvoljenih igara na sreću, koje je do sada bilo ograničeno na lančane igre.

Zakon se usklađuje s Ugovorom sa Svetom Stolicom, pa će od obveze prijavljivanja počinjenog kaznenog djela uz odvjetnike biti izuzeti i ispovjednici, piše Dnevnik.hr.

Veće kazne u prometu

Kaznena djela vezana uz seksualno iskorištavanje djece ubuduće će morati prijavljivati i članovi obitelji počinitelja, a zastarni rokovi za takva djela, umjesto od počinjenja, teći će od punoljetnosti žrtve.

Za prekoračenje brzine ići će se u zatvor!

Pooštravaju se i kazne u prometu, pa će se ugrožavanje brodskog prometa kažnjavati teže od obijesne vožnje na cesti, a proširuje se definicija kaznenog djela davanja mita, u koje ulaze i djela u kojima korist ostvari treća osoba.

Novost je što su izmijenjeni zakoni o porezu na dohodak te o doprinosima, koji od 1. siječnja predviđaju uvođenje novog, jedinstvenog obrasca za naplatu poreza i doprinosa, koji će zamijeniti šest sadašnjih obrazaca.

Još članaka iz "Ðurmanec"

Facebook

Prometna nesreća na otoku Krku kod kružnog toka u Omišlju, vozi se jednim trakom, naizmjence. Pojačan je promet autocestom A3 Bregana-Lipovac u smjeru Bregane. Mokri su i skliski kolnici u zaleđu Dalmacije i na sjeverozapadu Hrvatske. Zast...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program