Prethodni članak
Sljedeći članak

Župan Kolar nezadovoljan tempom obnove nakon potresa: ‘Očekujem da idući mjesec počnemo uklanjati prve objekte na stubičkom području’

Vanđelić je napomenuo da 11 obitelji na privremenom smještaju u Krapinsko – zagorskoj županiji još uvijek nije moguće zbrinuti jer se čeka odobrenje Upravnog vijeća


U Termama Jezerčica u Donjoj Stubici danas je održan redoviti, 5. po redu sastanak s ravnateljem Fonda za obnovu Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske i Zagrebačke županije Damirom Vanđelićem na temu aktivnosti oko obnove zgrada oštećenih potresom na području Krapinsko – zagorske županije.

Župan Željko Kolar izrazio je nezadovoljstvo tempom kojim se odvija obnova. - Imali smo puno razumijevanja, imamo i sada razumijevanja prema ministarstvu na kojem je veliki pritisak, ali imamo problem u donošenju odluka, a za to nisu krivi djelatnici ministarstva niti stručne službe već osnivači. Nemoguće je da ne možemo imati sjednicu Upravnog vijeća da se na njoj donese odluka da se raspiše natječaj za privremeni smještaj. To je nešto za što moramo preuzeti odgovornost , a to je odgovornost osnivača, znači Vlade, Grada Zagreba, Krapinsko – zagorske županije i Zagrebačke županije. Zato smo danas donijeli odluku i zamolili smo jedan hitan sastanak s ministrom Horvatom, s dvije teme. Jedna tema je Upravno vijeće i donošenje odluka, a druga tema je vezano za klizišta, za koja je također stao program – rekao je Kolar.

-Mi smo spremni, kolege načelnici i gradonačelnik, sami preuzeti dio tereta na sebe, ali nam netko mora reći, mi ovo ne možemo, dajte da to napravimo zajednički ili dajte to napravite vi. I zbog toga u najboljoj mogućoj vjeri da možemo biti brži i bolji, surađujući zajedno, molimo sastanak s ministrom čim prije, da pokušamo ubrzati malo proces. Ono što želim i očekujem, je da idući mjesec počnemo uklanjati prve objekte na području Gornje Stubice i Donje Stubice, za koje znamo da ih moramo srušiti i maknuti da bi na kasnu jesen i rano proljeće se počele graditi nove kuće. I da možemo reći ljudima da će se u svoje kuće vratiti krajem 2022. godine ili početkom 2023. Inzistirao sam, kada smo formirali Fond, da ostane mogućnost da mi izađemo iz njega, jer kada sam vidio koliki je broj objekata stradao na našem području i koliki je to posao, procijenio sam da bi 2023. godine trebali biti gotovi sa svim objektima i poslovima koji su vezani za obnovu. I dalje mislim da je to moguće, ali smo spremni dio poslova i obaveza preuzeti na sebe. No nisam spreman doći na jesen u bilo koji naš zaseok i reći – nismo napravili niti osnovne stvari. Niti za to odgovarati, niti stati pred ljude. Znam da je ogroman posao pred ministarstvom i Fondom, spremni smo se dodato uključiti da pomognemo i ubrzamo te procese – dodao je župan te najavio idući sastanak 29. lipnja. – Uvjeren sam da ćemo sljedeći puta kada se nađemo moći naše sugrađane i sugrađanke obavijestiti o puno boljim rezultatima nego danas – rekao je Kolar.

Ravnatelj Fonda Damir Vanđelić izvijestio je da je Fond do sada zaprimio samo 8 zaključaka za Krapinsko – zagorsku županiju, a nije zaprimio niti jednu odluku. - Po tim privremenim odlukama i zaključcima pokrenuli smo 11 postupaka nabave, one su za projektiranje, tehničko – financijsku kontrolu i operativne koordinatore i čekamo dalje odluke ministarstva. Što se tiče privremenog smještaja za KZŽ, čekamo odluku Upravnog vijeća koje bi trebalo odobriti sklapanje ugovora za privremeni smještaj. Nadamo se da će to biti u idućih 7 dana – rekao je Vanđelić.

Izaslanik ministra prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Davorin Oršanić ponovio je da je ogroman posao pred njima, ali da je ogroman posao i obavljen. Zbog pandemije i dva potresa otežano se radilo, malo i kasnilo, ali uvjerava da će svi građani koji su stradali u ovom potresu biti zbrinuti, sanirane posljedice ih potresa kako u privatnom tako i u javnom sektoru. - To zahtjeva da građani sami moraju u jednom dijelu odraditi određene zadatke i poslove jer država ne može sve svakome riješiti, ali u svakom slučaju će osigurati da svatko uspije riješiti svoj problem i da riješi one svoje oštećene zgrade bilo da se radi o potresu ili klizištima - rekao je Oršanić.

Gradonačelnik Donje Stubice Nikola Gospočić rekao je da izvršen pregled posljednjih građevina, onih koji su dali naknadni ili ponovni zahtjev za pregled. Na području grada Donja Stubica ukupno je pregledano 46 objekata, proslijeđeni su u Županiju, ona će prema Fondu i tamo će biti uneseni u bazu i svi ti građani znaju koje su njihove mogućnosti oko predaje zahtjeva za dalje. - Trenutno je najveći kod nas problem privremeni smještaj jednog građanina iz Donje Podgore i po mojem mišljenju ovo već malo predugo traje i nadam se da će se sjednica Upravnog vijeća brzo održati i smještaj biti realiziran jer čovjek ne živi u adekvatnim uvjetima za život jedne ljudske osobe - rekao je Gospočić.

U Gornjoj Stubici uz 50 pregleda objekata u međuvremenu su došli zahtjevi za još 25 objekata. Načelnik Jasmin Krizmanić zahvalio je načelniku Miličkom i gradonačelniku Gospočiću jer je Krapinsko – zagorska županija dobila na raspolaganje jedan mobilan objekt za privremeni smještaj. - Obzirom da je Gornja Stubica najviše nastradala u potresu njih dvojica su pristala na to da prvi dođe u Gornju Stubicu, a ovih dana očekujemo i dolazak tog mobilnog objekta - rekao je Krizmanić uz nadu da će se prihvatiti prijedlog da se saniraju i objekti koji su oštećeni zbog posljedica klizanja tla.

Načelnik Marije Bistrice Josip Milički rekao je da je ovo peta koordinacija i sve ono što je dogovarano na prijašnjim, općine grad su izvršili, ali ostaje činjenica da za tri objekta koji su stradali prije 14 mjeseci nije bilo potrebno raditi one dodatne preglede, a oni još danas isto nisu uklonjeni i još se oko njih ništa konkretno ne događa. - Tu moram spomenuti i Područnu školu Laz koja je također oštećena u 'zagrebačkom potresu' i ona stoji. Vjerujem da će ove koordinacije i najavljen sastanak s ministrom ubrzati tu tematiku i problematiku, a i otvorili smo i probleme koji sežu unatrag dvije – tri godine, a to su objekti koji su oštećeni klizištima. Krenulo se preko ministarstva graditeljstva, stalo je, vjerujem da će se sad ponovno intenzivirati jer postoji nekoliko objekata koji su ozbiljno ugroženi upravo klizištima - rekao je Milički.

Vanđelić je na upit novinara kazao da nije zadovoljan dinamikom, da je 11 obitelji na privremenom smještaju u Krapinsko – zagorskoj županiji još uvijek nije moguće zbrinuti jer se čeka odobrenje Upravnog vijeća. Za 103 zgrade koje su u privatnom vlasništvu, nije u Fond stigla još ni jedna odluka već samo osam privremenih odluka koje zapravo od Fonda traže određene karakteristike pojedinog objekta. - Mi smo pokrenuli 11 postupaka nabave, no stvari, po meni, ne idu onako kako bi trebale ići - rekao je Vanđelić.

Još članaka iz "Donja Stubica"

Facebook