Prethodni članak
Sljedeći članak

VIDEO & FOTO - UŽIVO IZ STUBICE: Mnoštvo posjetitelja na 'Seljačkoj buni'


Foto i video: Rikard Jadan

Donja Stubica već sada je puna posjetitelja, koja uoči samog uprizorenja Bitke kod Stubice nudi bogatu ponudu na štandovima Srednjovjekovnog sajma, ali i glazbeni program.

To ni ne čudi, budući da je  Seljačka buna – Bitka kod Stubice već šesnaest godina najposjećenija manifestacija u Krapinsko – zagorskoj županiji, a održava se upravo danas.

Pogledajte video:

Podsjetimo, povijesna bitka, koja je održana prije 451 godinu, a u kojoj su se hrabri seljaci usprotivili vlastelinima, danas je simbol borbe malog čovjeka protiv ugnjetavanja 'onih iznad'.

Nakon što je krenula od male ideje Družbe vitezova zlatnog kaleža, da se bitka uprizori upravo ovdje, na autohtonim lokacijama gdje se bitka i odvijala, prerasla je u manifestaciju koja svake godine privlači velik broj posjetitelja – neki joj se vraćaju svake godine, a neki dolaze po prvi puta.

Posljednjih godina u Donju Stubicu se na dan manifestacije slijeva preko 10 tisuća posjetitelja, kako bi vidjeli oživljenu Seljačku bunu – bitku između kmetova, predvođenih Matijom Gupcem te vlastelinske vojske, predvođene zloglasnim Franjom Tahijem.

Na današnjem uprizorenju sudjelovat će 14 udruga iz cijele Hrvatske te gostujuće udruge iz Slovačke, Mađarske i Slovenije. Ukupno se očekuje oko 250 sudionika na bojnom polju, a popratni dio manifestacije, uz srednjovjekovni sajam, ali i muziku uživo, kao i okupljanje pobunjenih kmetova, održava se u samom centru grada. 

Samo uprizorenje spektakularne bitke počinje u 14 sati!

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

Još članaka iz "Donja Stubica"

Facebook