Prethodni članak
Sljedeći članak

[U TIJEKU SU RADOVI] Kad se obnovi, uz Kajkavianu, u Fellerovu zgradu preselit će se i gradska uprava

Trenutačni radovi na tavanu, vrijedni 2 milijuna kuna, vezani su uz projekt rekonstrukcije dvorca Stubički Golubovec. U Fellerovu zgradu dosad je uloženo 4 milijuna kuna, isto toliko planiramo i ove godine, a ni tada nećemo biti ni blizu kraju, kaže gradonačelnik Nikola Gospočić


Fellerova zgrada jedna je od tri zgrade u Donjoj Stubici se obnavlja u okviru protupotresne obnove. Radovi vrijedni oko 2 milijuna kuna su započeli, a odvijaju se na samom tavanu zgrade.

Radovi ponovo krenuli

Radi se o većinskom financiranju iz sredstava europskog Fonda za solidarnost, kroz koji je za cijelu Hrvatsku predviđeno preko 5 milijardi kuna, no da bi se sredstva povukla, radovi na obnovi trebaju biti gotovi do kraja svibnja. S projektima uređenja Fellerove zgrade krenulo se prije oko deset godina. Obzirom da se radi o povijesno zaštićenoj zgradi, veliko je to ulaganje od oko 10 do 15 milijuna kuna, koliko je potrebno da bi zgrada mogla profunkcionirati kako je zamišljeno.

Kako je rekao gradonačelnik Donje Stubice Nikola Gospočić, dosad je uloženo 4 milijuna kuna državnih sredstava, no država je 2017. odlučila da više ne želi ulagati u ovaj projekt. – Odlučili smo da ćemo doći do sredstava kako bismo projekt priveli kraju i da zgrada konačno počne živjeti. Tako da su radovi, nakon što su par godina stajali, sada ponovo krenuli – rekao je Gospočić, dodavši kako je Grad lani promijenio prozore na cijelom prvom katu. Sada se kreće s uređenjem tavana, i to sredstvima od oko 2 milijuna kuna u sklopu obnove, odnosno rekonstrukcije dvorca Stubički Golubovec. Nakon uređenja, na tavanu će se nalaziti zbirka udruge Kajkaviana, koja će ujedno djelovati i na prvom katu.

Vrijedna donacija

Nakon uređenja tavana, krenut će se s daljnjim radovima, a shodno dostupnim sredstvima. Uredit će se kompletno prvi kat, a potom i prizemlje te podrum. Napravit će se, rekao je gradonačelnik, i priprema za lift od podruma do tavana. Osim Kajkaviane koja će imati prostore za svoje djelovanje kao i za depo na prvom katu i tavanu, u prizemlju će se urediti prostori i uredi za gradsku upravu, dok će u podrumu biti ZEZ mobilni centar. Dosad je u obnovu Fellerove zgrade uloženo 4 milijuna kuna. Ove će se godine uložiti još 4 milijuna.  Osim ova 2 milijuna kuna vrijednih radova, koji su krenuli, čeka se suglasnost za nabavu oko 500 tisuća kuna za obnovu podruma, a tu je i milijun i 300 tisuća kuna privatne donacije koju je Grad dobio lani u svrhu zgotavljanja ovog projekta. Stubičanka Ivana Stolnik – Lourie, koja je prije 10 godina odselila u SAD, gdje je vrlo uspješna i ostvarila je svoj američki san, odlučila je pomoći svom rodnom gradu i uložiti novac. – Njoj i suprugu poslali smo naše najveće projekte, a obzirom da je Ivanin suprug židovskog porijekla, isto kao i obitelj Feller, odlučili su se uložiti u projekt uređenja Fellerove zgrade i na tome im od srca zahvaljujem – rekao je gradonačelnik, napomenuvši kako se radi o donaciji od 200 tisuća američkih dolara.

Preinake od prvotne ideje

Inače, u samom startu, u Fellerovoj zgradi trebao se urediti vinski podrum, prostor za udrugu Kajkaviana, multimedijski prostor i muzejski prostor. Prvo se odustalo od uređenja vinskog podruma, a potom i od multimedijalnog prostora, obzirom da će se taj prostor koristiti za udrugu Kajkaviana, kako bi ona u tavanski prostor mogla pohraniti svoju veliku i bogatu arhivu. – Odustali smo i od muzeja ljekarništva, koji je bio dobra ideja. Međutim, muzej je veliki trošak. Stoga je u planu da se u taj dio Fellerove zgrade useli gradska uprava, koja je sada smještena u neadekvatnim prostorima. Osim ureda, tu bi se uredila i Fellerova gradska vijećnica – najavio je gradonačelnik Gospočić. Radi se o velikom zdanju, zbog čega su i velika ulaganja u obnovu. Uz sva dosadašnja ulaganja i ona koja su u planu ove godine, bit će to ukupno oko 8 milijuna kuna ulaganja u Fellerovu zgradu, no ni tada projekt neće biti priveden kraju, a Grad je prijavio na Ministarstvo kulture zamjenu prozora na prizemlju, kao i fasadu kompletne zgrade.

 

 

 

 

 

Još članaka iz "Donja Stubica"

Facebook