Prethodni članak
Sljedeći članak

U tijeku je konstrukcijska obnova donjostubičke crkve; ojačat će se statika i urediti unutrašnjost

Donjostubička župa za konstrukcijsku je obnovu iz Fonda Solidarnosti EU dobila 8 i pol milijuna kuna, a radovi bi trebali završiti najkasnije do 31. svibnja 2023.


U Donjoj Stubici u tijeku je konstrukcijska obnova župne Crkve Presvetog trojstva. Radovi na obnovi traju oko mjesec i pol dana, a kako nam je rekao donjostubički župnik, vlč. Ivan Brlečić, radi se o vrlo velikim, povijesnom, stogodišnjem zahvatu, koji je crkvi itekako trebao.

Učvršćenje statike

Budućnost statike, kaže župnik Brlečić, bila je narušena nakon dva posljednja potresa 2020. godine. – Projektna firma Zagorje pro kon koja je nakon potresa radila procjenu, obilježila je nađu crkvu žutom naljepnicom, odnosno kao objekt s ograničenom upotrebom, što je značilo da je statička obnova itekako potrebna. Pukotine su postojale već i prije potresa, one su se u potresima samo još više proširile, a nastale su i neke nove i na jednom je dijelu opadala žbuka s plafona – ispričao nam je vlč. Brlečić.

Zbog svega je toga statika crkve bila narušena, što će sada konstrukcijska obnova ispraviti i popraviti. Trenutno su u tijeku radovi izvana, odnosno injektiranje i punjenje zidova vezivnim tkivom. Potom će se obiti žbuka, da bi se dodatno učvrstili zidovi modernim tehnologijama, a onda stavljati nova žbuka i bojanje. – Potrebno je i učvrstiti cijelo potkrovlje, od zidova i naziđa, do drvene građe koja se mora urediti. Betonirat će se serklaž radi dodatnog učvršćenja i stavljati željezne konstrukcije – pojasnio je župnik.

Uređenje unutrašnjosti crkve

Osim oltara i orgulja, cijeli je crkveni inventar iseljen u novu zgradu, istočno krilo župnog dvora. u unutrašnjosti su bili započeli i radovi na skidanju poda, no oni trenutno, zbog nepredvidivih okolnosti, stoje. – Propali smo u kripte, stoga se projekt ne može izvršiti onako kako je bilo projektirano, čekamo sada konzervatore da odrade svoj dio posla, kako bi se moglo nastaviti s radovima – ispričao je župnik.

Nakon što će se urediti pod u crkvi, sanirat će se unutrašnji zidovi i bolte. – Prema projektu, cijela bi se unutrašnjost crkve u jedno korito stvorila, napravit će se hidroizolacija i toplinska izolacija, podići pod, a onda zaštititi freske. Cijela konstrukcijska obnova, odnosno radovi izvana i iznutra na crkvi, financiraju se iz Fonda solidarnosti Europske unije, za što je Župa dobila osam i pol milijuna kuna. – Nadamo se da će to, obzirom na situaciju na tržištu, biti dovoljno. No, ono što će nama ostati za financiranje, jest sustav elektrifikacije i sustav grijanja. Projekt elektrifikacije je naručen, procjenjujem da će nas to koštati sigurno oko 250 tisuća kuna. Što se grijanja tiče, bilo bi dobro kada bismo mogli postaviti podno grijanje – rekao je vlč. Brlečić.

Svete mise na dislokacijama

Radove izvodi Niskogradnja Hren s kooperantima, prema projektima tvrtke Intrados, a župnik je zahvalio i agentima koji u ime biskupije pomažu oko papirologije. Rekao je i kako se nada da će radovi biti gotovo do propisanog roka, a to je 31. svibnja 2023.

Do nove, obnovljene crkve, svete mise će se, za veća okupljanja, održavati u šatoru postavljenom u dvorištu iza župnog dvora, dok se svakodnevne mise, s 10 do 15 ljudi, održavaju u sjevernom ulazu u crkvu. – Preko zime molit ćemo vatrogasce da nam unajme svoju salu. A nakon ovnove, imat ćemo najveću i najljepšu crkvu u Zagorju, a ja ću svojim nasljednicima ostaviti uređenu i obnovljenu crkvu za budućnosti – zaključio je donjostubički župnik Ivan Brlečić.

Još članaka iz "Donja Stubica"

Facebook