Prethodni članak
Sljedeći članak

'Stranci su oduševljeni, izrazito cijene ručni rad i cijena im nije presudna'

Goran Lendrec iz Donje Stubice dao je otkaz u policiji kako bi počeo izrađivati tradicijske drvene igračke, iako se nikada prije time nije bavio. Danas u asortimanu ima tridesetak predmeta, a izrađuje i suvenire prema posebnim narudžbama kupaca


I dok mnogi obrti s tradicijskim drvenim igračkama nestaju, jer se mladi naraštaji ne žele nastaviti baviti onime što su njihovi djedovi započeli ili su zaključili kako im se ne isplati, Goran Lendrec iz Pustodola u Donjoj Stubici prije dvije godine dao je otkaz u policiji kako bi stvorio svoju malu radionu i u njoj izrađivao upravo tradicijske drvene igračke i suvenire.

Prvi doticaj s drvom

Da priča bude zanimljivija, Goran je radio 16 godina kao policajac i nikada prije nije imao doticaja s radom sa drvom. No, kada je otvorio suvenirnicu u Termama Tuhelj i vidio koliki je interes, osobito stranih turista, za drvenim igračkama koje su zaštićene kao nematerijalna kulturna baština Hrvatske, odlučio je otvoriti vlastitu radionu. – U početku sam igračke nabavljao od majstora koji su se time bavili, a onda mi više nisu mogli toliko isporučivati koliko sam ja trebao, pa sam došao na ideju da ih izrađujem sam. Roditelji se od nekada bave izradom predmeta od keramike, a supruga je tada otvorila obrt za ugostiteljstvo s kojim smo po festivalima i koncertima. Kad je obrt počeo donositi zaradu, dao sam otkaz 2019. No, onda je došla korona i sve je stalo, nije bilo događanja, pa nije radilo ugostiteljstvo, a niti naša suvenirnica. Tad sam imao viška vremena i bila je to prilika da realiziram svoju ideju – ispričao nam je Goran.

Dio sredstava uložio je sam, a dobio je i bespovratna sredstva Ministarstva gospodarstva. Uredio je radionu, kupio strojeve i tek onda po prvi puta sjeo za pult i pokušao sam napraviti neki proizvod, bez ikakvog tečaja, ikakve izobrazbe. Bio je, kaže, uvjeren da će on to znati napraviti.

Unikatni proizvodi

Od prvog proizvoda, nakon sedam mjeseci, danas u asortimanu ima tridesetak proizvoda poput tradicijskih drvenih leptira, mini namještaja i vlakića, pa do onih malo modernijih verzija traktora, magneta i raznih suvenira i uporabnih predmeta kojima dodaje neku personalizaciju, što je posebno traženo.  – Moguće je napraviti zaista sve, kupci mi se javljaju uglavnom preko Facebook stranice (Sashy drvene igračke i suveniri) s idejama i narudžbama. Promet u suvenirnici nije na razini kakav je bio prije korone, ali očekujem da će se i to promijeniti – kaže Goran.

Svoje unikatne predmete, isključivo ručne izrade, izrađuje od drva johe. Najvažniji alat su mu, kaže, ruke, a osim drva koristi ljepilo, boje na vodenoj bazi kojima se sve ručno crta i oslikava te pilu, brusilicu, bušilicu, usisavač, rašpice, čekić, ravnalo i metar. Ne koristi nikakve šablone i svaki predmet, kaže, radi 'iz glave'. Serijska ga proizvodnja ne zanima. Kad su narudžbe veće, u pomoć kod oslikavanja uskoče supruga i majka.

– Ovakvi su proizvodi traženi. Stranci su oduševljeni njima i jako cijene ručni rad, cijena im nikada nije presudna. Često oni koji se bave izradom tradicijskih drvenih igračaka podcjenjuju svoj rad. No, ja ne mislim prodavati u bescjenje, ipak se radi o unikatnim, ručnim proizvodima – kaže Goran. Cilj mu je uskoro realizirati sve zamisli i nove predmete koje planira napraviti, a onda od svog majstorstva zarađivati pristojnu plaću, radeći ono što voli, bez stresa.

Još članaka iz "Donja Stubica"

Facebook