Prethodni članak
Sljedeći članak

Proračun Donje Stubice visok gotovo 6 milijuna eura. Gradonačelnik najavio kapitalne projekte


Gradsko vijeće Donje Stubice usvojilo proračun za iduću godinu u visini od gotovo 6 milijuna eura. Najveći, kapitalni projekti bit će cjelovita obnova stare zgrade Caritasa, oko 700 tisuća eura te zgrade Pučkog otvorenog učilišta, oko 600.000 eura, što je Grad prijavio za sufinanciranje kroz europske fondove.

Kapitalni projekti

Gradonačelnik Nikola Gospočić istaknuo je kako je veliki projekt, vrijedan milijun i nešto eura, asfaltiranje 13 dionica nerazvrstanih cesta. – Radio se o nerazvrstanim cestama koje su nam se posljednjih godina pokazale kao rak – rana za održavanje, ne koje su odlazila velika financijska sredstva. Zbog toga smo odlučili vaditi kredit od 900 tisuća eura i asfaltirati te dionice i tako riješiti taj problem – pojasnio je gradonačelnik. Za idući godinu, istaknuo je, u planu je i zacjevljenje i uređenje parkirališta ispod gradskog groblja, ali i nastavak radova i obnove društvenih domova. Tako će društvenim dom u Donjoj Podgori dobiti fasadu, u Grabrini će se urediti sanitarni čvorovi i ulaz u podrum, u Lepoj Vesi uredit će se krov i prostorije za druženje. – Iduće godine kreće i rušenje stare zgrade škole u Donjem Hruševcu te izgradnja novog društvenog doma – najavio je Gospočić. U planu je i nastavak izgradnje nogostupa u Dubravačkoj ulici, ali i projektiranje nogostupa u Donjim Matencima. – Tu su i dva projekta za koja će se raditi projektna dokumentacija. Jedan je cesta koja spava Donji i Gornji Hruševec, a drugi je projekt dogradnje Dječjeg vrtića 'Bubamara' – rekao je Gospočić.

Povećanja izdvajanja za djecu, učenice, studente, udruge…

Donesena je i odluka o poreznim stopama za idući godinu. Naime, Donja Stubica imala je prirez koji je  država ukinula, stoga su nove porezne stope poreza na dohodak formirane tako da porezno opterećenje za građane ostane isto. – Za građane se zapravo ništa neće mijenjati. Ukinut je prirez, a porez na dohodak za toliko povećan pa će sada umjesto 20 i 30 iznositi 22 i 33 posto – pojašnjava Gospočić. Povećanja su pak izdvajanja za stipendije, pa će tako sada učenici dobivati 55 eura mjesečno, a studenti 80 eura mjesečno, kao i za novorođene. Pomoć će za prvo dijete iznositi 270 eura, za drugo 400 eura, a za treće i svako iduće 600 eura. – Povećali smo i iznose koji će se izdvajati za rad udruga, obzirom na inflaciju, kako bi Grad svojim udrugama čim više pomogao oko financiranja djelovanja. – zaključio je gradonačelnik, dodavši kako se komunalna naknada koju plaćaju svi građani, kao ni komunalni doprinos, neće povećavati.

Još članaka iz "Donja Stubica"

Facebook