Prethodni članak
Sljedeći članak

'Projektom Stub – kultura vrijednim 1,8 mil. kuna obogatit ćemo kulturni život Donje Stubice'

Program je vrlo raznolik i bazirat će se na baštini Donje Stubice, Hrvatskog zagorja i njegovanju kajkavskog narječja, a prve aktivnosti kreću tijekom rujna


U Domu kulture u Donjoj Stubici predstavljen je projekt Stub-kultura. Projekt Stub - kultura od svibnja 2020. provodi Udruga Kajkaviana, društvo za prikupljanje, čuvanje i promicanje hrvatske kajkavske baštine iz Donje Stubice zajedno s partnerima – Gradom Donja Stubica te udrugama Profesor Baltazar i Multimedijalnim centrom Stub-klub.

Predsjednica Kajkaviane Ines Krušelj-Vidas rekla je kako se kroz ovaj projekt nastoji obogatiti kulturni život naše sredine usprkos COVID-u 19. - Projekt u vrijednosti od 1.847.554,86 kn sufinancirala je Europska Unija iz Europskog socijalnog fonda u sklopu Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. (OPULJP), od čega su EU sredstva 1.570.421,63 kn, a 277.133,23 kn osigurava Ured za udruge Vlade RH iz Državnog proračuna. Bespovratna sredstva dobivena su putem natječaja Prostori sudjelovanja – razvoj programa revitalizacije prostora u javnom vlasništvu kroz partnerstvo OCD-a i lokalne zajednice – rekla je Krušelj -Vidas.

 

Sam projekt je ukratko predstavila voditeljica, članica udruge Kajkaviana Daria Mikulec. Rekla je kako će se kroz ovaj projekt oformiti prostor sudjelovanja u središtu Donje Stubice tzv. Fellerovoj zgradi, zaštićenom kulturnom dobru koje je Grad Donja Stubica ustupio na korištenje Udruzi Kajkaviana, a čijoj će djelomičnoj obnovi pridonijeti i sredstva dodijeljena u ovom projektu. - Društveni centar bit će jedan javni prostor za provođenje radionica projekta, programa i događanja kulturno – kreativnog tipa namijenjenog svim građanima Donje Stubice te bliže i šire okolice. Program je vrlo raznolik i bazirat će se na baštini Donje Stubice, Hrvatskog zagorja i njegovanju kajkavskog narječja - istaknula je Mikulec. Tijekom prva tri mjeseca provedba projekta prvenstveno je bila usmjerena na organizacijske i pripremne radnje za provedbu programa, dok će projektom planirane aktivnosti za građane započeti u rujnu. Najavila je tako za 14. rujna prvu u nizu kreativnih radionica; radionicu za osobe s invaliditetom – djecu s poteškoćama te plesnu večer 54+, zatim i arheološke radionice, radionice ljudskih priča i dr.

 

O partnerskoj ulozi Grada Donja Stubica govorio je gradonačelnik Nikola Gospočić koji je naglasio kako je ovo prvi ovakav veliki projekt na području Grada Donja Stubica. – Grad Donja Stubica u suradnji s Udrugom Kajkaviana već dugi niz godina vrši rekonstrukciju i sanaciju naše Fellerove zgrade čija je krajnja funkcija da u budućnosti postane i dom naše Kajkaviane, ali i središte kulturnog života na području Grada Donja Stubica. S obzirom da s radovima nismo došli do faze do koje smo htjeli, odlučili smo se u suradnji s ZARA-om i Kajkavianom Donju Stubicu pretvoriti u jedan kulturni centar tako da će se aktivnosti odvijati na nekoliko lokacija na području grada, u Domu kulture, dvorcu Stubički Golubovec... U gradu smo izuzetno ponosni na ovaj projekt, posebice jer naše dvije najjače udruge Kajkaviana i Multimedijalni centar Stub – klub sudjeluju u ovom projektu, a kroz koji su zaposleni i novi ljudi – rekao je Gospočić. Dodao je i da će Grad sudjelovati u svim aktivnostima i pomoći koliko treba te da vjeruje da će biti još ovakvih sličnih projekata u Donjoj Stubici.

 

O informativnim kanalima na kojima se građani mogu informirati o aktivnostima projekta govorio je Zvonimir Babić, koordinator društvenog centra za multimediju i Multimedijalnog centra Stub- klub. - Kako bi aktivnosti doprle do što većeg broja građana projekt zahtjeva i promotivne aktivnosti.Društvene mreže stavit ćemo u prvi plan. Također otvorena je Facebook stranica Stub – kultura i Instagram gdje će građani moći redoviti pratiti aktivnosti, događanja i izvješća s radionica. Bazirat ćemo se i na lokalni i regionalni tisak te na lokalne i regionalne tv postaje.

Na predstavljanju projekta bila je i Emina Jukić, koordinatorica za održivi razvoj, ispred Udruge Profesor Baltazar koja je organizator Znanstvenog piknika koji će se i ove godine održati u dvorcu Stubički Golubovec, a na kojem će se također održati radionice iz ovog projekta.

 

Pozdravila je i Jelena Burić iz Zagorske razvojne agencije koja pomaže u administraciju. Na predstavljanju projekta bila je i zamjenica ravnateljice ZARA –e. Helena Matuša.

 

 

 

Još članaka iz "Donja Stubica"

Facebook

Mokri su i skliski kolnici mjestimice u Gorskom kotaru i Hrvatskom primorju. Vozače pozivamo da brzinu i način vožnje prilagode trenutačnim uvjetima na cesti i pripaze na sigurnosnu udaljenost između vozila. Zbog prometne nesreće u tunelu...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program