Prethodni članak
Sljedeći članak

Povijesni dan obilježen izložbom jednog od najvećih zagorskih umjetnika


Poznate, ali i javnosti dosad nepoznate slike i djela Zorislava Drempetića Hrčića izložene su jučer na izložbi koja je otvorena u Muzeju seljačkih buna u Gornjoj Stubici.

Simbolično, izložba slika koje je ovaj zagorski umjetnik, Stubičanec Zorislav Drempetić Hrčić posvetio Seljačkoj buni, otvorena je upravo na 9. veljače, dan završne Bitke kod Stubice.

-U čuvanju uspomena na pothvat seljaka, nezaobilazno je ime upravo Zorislava Drempetića Hrčića, koji je svojim slikama odao počast poraženim puntarima. No, ne samo slikama, jer on je najveći dio svog profesionalnog života posvetio upravo ovom muzeju. Naime, velik dio pedesetogodišnje povijesti ovog muzeja obilježen je njegovim radom, kroz koji je pokazivao kako je muzej prvenstveno mjesto druženja – rekla je voditeljica Muzeja seljačkih buna Vlatka Filipčić Maligec. Zahvalila je posebno obitelji pokojnog Drempetića Hrčića, supruzi i sinovima, koji su za potrebe ove izložbe ustupili slike i skice iz svoje obiteljske kolekcije.

Okupljene je pozdravio i ravnatelj Muzeja Hrvatskog zagorja Jurica Sabol, istaknuvši kako je ideja o ovoj izložbi nastala nakon otvorenja izložbe Stubičke vedute lani. Zahvalio je kustosici Vlatki Filipčić Maligec koja je izložbu postavila i osmislila te muzejskom preparatoru Juraju Lukini, koji je odradio zahtjevan posao oko izložbe, a najavio je i brojna događanja ove godine, povodom velikih obljetnica koje slave kako Muzeji Hrvatskog zagorja, tako i dva muzeja zasebno.

Otvorenju izložbe prisustvovali su i domaćin, gornjostubički načelnik Jasmin Krizmanić te drugi načelnici i gradonačelnici, kao i gosti iz Slovenije, predstavnici muzeja s kojima Muzej seljačkih buna ove godine surađuje na međunarodnom projektu povodom 450. obljetnice Seljačke bune, kroz koji će se održavati izložbe, predavanja, projekcije, radionice, zajedničke ekskurzije, ali i izdati posebna brošura.

O Drempetiću Hrčiću govorila je i njegova nekadašnja suradnica u Muzeju, Vlasta Horvatić Gmaz, dok se njegovog likovnog stvaralaštva dotaknuo viši kustos Davorin Vujčić iz Galerije Antuna Augustinčića Klanjec.

Obratio se i krapinsko – zagorski župan Željko Kolar. - Zorislava smo svi voljeli, cijenili i poštivali, kao slikara, ali ništa manje i kao političara i društvenog djelatnika. Bio je dožupan za društvene djelatnosti, ravnatelj Muzeja Hrvatskog zagorja, čovjek koji je mene osobno kroz svoje slike i poimanje slikarstva obogatio za cijeli život, jer od tog dana, kad sam posjetio njegov atelje, kući, obitelj, na sasvim drugačiji način promatram slike i umjetnost i na tome ću mu uvijek biti zahvalan – rekao je župan Željko Kolar te je također zahvalio obitelji Drempetić Hrčić na suradnji, kao i Ministarstvu kulture na pokroviteljstvu.

Upravo je izaslanica ministrice Anuška Deranja Crnokić i otvorila izložbu, kojoj je prisustvovala obitelj Drempetić Hrčić.

Zorislavova supruga Marija otkrila nam je kako su ovom prigodom na svjetlo dana izvučene neke slike koje do sada nisu bile prezentirane javnosti.

– Nakon razgovora s gospođom Vlatkom, pretražila sam Zorislavovu arhivu. U velikim ladicama nalazile su se slike velikih formata na temu Seljačke bune, no jako sam se iznenadila kad sam pronašla skice koje je napravio, a koje su bile zarolane i pohranjene – otkrila nam je Marija Drempetić Hrčić, dodavši kako je pronašla još puno zanimljivih materijala, ali i Zorislavovih korespondencija na druge teme, koje čuva za neku drugu izložbu.

Za glazbeni predah bila je zaslužna Mirela Đunđek Bačani uz pratnju Olivera Beloševića na klavijaturama.

Još članaka iz "Donja Stubica"

Facebook