Prethodni članak
Sljedeći članak

Potpisan nastavak radova na sanaciji dvorca: 'Korak smo bliže da znanstveni centar otvorimo 2025.!'


S novih 2,2 milijuna eura nastavljaju se radovi na konstruktivnoj obnovi dvorca Stubički Golubovec, kojima će se ojačati statika dvorca te postići još jedna korak ka uređenju i otvaranju prvog znanstvenog centra u Hrvatskoj. Za iduću fazu radova na obnovi od potresa potpisan je ugovor s izvođačem radova, kako bi obnova mogla završiti do kraja lipnja ove godine.

Do sada su izvedeni radovi na konstruktivnoj sanaciji dvorca, ali uz očuvanje njegovih spomeničkih svojstava, o čemu brine Konzervatorski odjel u Krapini. – Obzirom da se radi o kulturnom dobru, uvijek se mogu dogoditi nepredviđene stvari, pa nam se tako u jednom trenutku urušio pročelni zid, zbog vodotoka koji ide ispod dvorca. No, brzo smo reagirali, donijeli statičko rješenje, tako da nije bilo većih šteta. Nakon ispitivanja geomehanike došli smo do spoznaje da nam je ostao dio dvorca orunjen vodom, pa se i to moralo rješavati. Tako je dvorac sada zaštićen od vlage te su učvršćeni zidovi – rekao je konzervator Igor Cindrić.

Pročelnica županijskog Upravnog odjela za javnu nabavu i EU fondove Vlatka Mlakar rekla je kako se tijekom već aktivnih radova na sanaciji javila potreba za dodatnim radovima sanacije zidova i temelja, ali i uređenjem privremenog depoa za pohranu kulturne imovine.

Zbog toga je krapinsko – zagorska županija prema Ministarstvo kulture podnijela zahtjev za dodatnih 2,2 milijuna eura, što je i odobreno, nakon čega je raspisan javni natječaj, na kojem je najpovoljniju ponudu dala tvrtka Hedom, koja je i do sada vršila sanaciju dvorca, koji će biti pretvoren u Znanstveno – edukativno – zabavni centar.

Ugovor o ovim radovima potpisali su krapinsko – zagorski župan Željko Kolar i vlasnik firme Hedom Vlado Ćorluka.

Ćorluka je zahvalio cijelom timu i krapinsko – zagorskoj županiji na dobroj suradnji te je najavio kako će se predstojećim radovima završiti konstruktivna obnova kako bi se dobio kvalitetan i čvrst dvorac, a ti bi radovi trebali završiti do lipnja ove godine.

Župan Željko Kolar zahvalio je i pohvalio cijeli projektni tim, kao i sve partnere, koji rade u zajedničkom interesu da se posao sanacije dvorca odradi maksimalno kvalitetno. – Korak smo bliže konačnom cilju, a to je otvaranje ZEZ – a. Sljedeći korak i na čemu pregovaramo s Ministarstvom je cjelovita obnova u koju bi bio uključen i pomoćni objekt, čime bismo kompletno završili s obnovom, a sami postav ZEZ – a rješavali bismo preko ITU mehanizma Grada Zagreba ili nekog drugog fonda, sve u cilju da ZEZ otvorimo 2025. godine – rekao je Kolar.

– Bit će to prvi projekt koji će spojiti kulturno baštinu i znanost, područje u kojem ćemo rekonstrukcijom dvorca i stare konjušnice stvoriti ZEZ u kojem ćemo prezentirati dostignuća hrvatskih znanstvenika i gdje će cijela populacija moći uživati kroz igru, zabavu i učenje – rekla je direktorica Poduzetničkog centra KZŽ Helena Matuša.

Dio dodijeljenih sredstava namijenjen je za uređenje Fellerove zgrade u centru Donje Stubice, koja se također obnavlja i od potresa, ali je sanacija ove vrijedne kulturne baštine počela već ranije, kako bi zgrada dobila novu, raznoliku namjenu.

 – Dosad smo uredili prostor tavana, a ovim sredstvima uredit će se prvi kat zgrade, s time da smo projektom ZEZ mobilni centar uredili podrum, pa će konačno i ta zgrada vrlo uskoro biti u potpunoj funkciji – rekao je gradonačelnik Donje Stubice Nikola Gospočić.

Još članaka iz "Donja Stubica"

Facebook