Prethodni članak
Sljedeći članak

'Poruka stanovnicima koji su stradali u potresu je da smo osigurali novac u proračunu za obnovu kuća, a dislocirani ured Fonda solidarnosti bit će u Donjoj Stubici

Župan Željko Kolar obišao je radove na sanaciji štete od potresa na dvorcu Stubički Golubovec


Na dvorcu Stubički Golubovec u Donjoj Stubici u tijeku su radovi na sanaciji štete od potresa. Potres je u ožujku ove godine djelomično urušio dimnjake i toranj na kapelici, pa se prišlo sanaciji prije zime i snijega, kako ne bi došlo do još veće štete. Radovi iznose oko 73 tisuće kuna, a financiraju iz Krapinsko - zagorska županija i Grad Donja Stubica u omjeru 50: 50. Inače, prijavljena šteta na dvorcu od potresa iznosi 1.800.000 kuna. Ovo je prva faza sanacije, dok bi se druga izvodila iz čiste ekonomičnosti kroz obnovu dvorca u Znanstveno edukativno – zabavni centar (ZEZ), koji je ukupno vrijedan 120 milijuna kuna, a proveo bi se kroz financijsku omotnicu mehanizma za otpornost i oporavak. Izjavio je to krapinsko – zagorski župan Željko Kolar prilikom obilaska radova na sanaciji dvorca.

 

Obnova u proljeće/ljeto

Pritom je spomenuo kako šteta od potresa koji je pogodio Gupčev kraj i KZŽ iznosi 75 milijuna kuna, da je šteta prijavljena na 406 objekata, da ih 56 privremeno neupotrebljivo, a 28 predviđeno za rušenje. Prvi bi objekti u obnovu trebale ići u kasno proljeće i rano ljeto, a stradalim stanovnicima naše županije župan je poručio da je Krapinsko – zagorska županija osigurala svoj dio novaca za obnovu u proračunu i da je dogovoreno s direktorom Fonda solidarnosti da za stradale stanovnike s područje KZŽ u Donjoj Stubici bude smješten dislocirani ured.

Vraćanje u uporabljivo stanje infrastrukture

Rekao je da je 12. studenoga Vlada usvojila odluku kojom se utvrđuje način raspodjele 683,7 bespovratnih milijuna eura iz Fonda solidarnosti EU, odobrenih za financiranje sanacije štete od potresa. To je 5,1 milijarda kuna. EU parlament tu je odluku 23. studenoga potvrdio i za Hrvatsku je sjela akontacija od 89 milijuna eura, a mi smo prijavili 3 milijuna 455 tisuća eura štete na javnim objektima, školama, dvorcima, kulturnim objektima… Za ovaj dvorac milijun kuna.  Mi smo za vraćanje u uporabljivo stanje infrastrukture u promet prijavili 654.000 eura, za obrazovanje 1.071.718, 03 eura, privremeni smještaj i služnu spašavanja 19.936, 84 eura, mjere zaštite kulturne baštine 1.007.179, 26 eura, osiguranje preventivne infrastrukture 528, 807, 89 eura i neposrednu sanaciju pogođenih prirodnih područja s ciljem izbjegavanja erozije tlađ182.828, 86 eura. Ukupno prijavljen iznos troškova obnove od 3.455.270, 88 eura. To je preko 25 milijuna kuna.

 

Obnova PŠ Laz

- Krapinsko – zagorska županija uložila je 1.904.000 kuna u sanaciju školskih objekata da bi ih pripremila za početak školske godine . To su radovi koji su izvršeni i koje je Županija platila i mi smo zatražili preko Fonda solidarnosti da nam se taj novac povrati. Tu ćemo prijaviti i adaptaciju PŠ Laz, vrijednosti 2.900.000 kuna za koju imamo pripremljenu projektnu dokumentaciju. Ta je škola pretrpjela toliko štetu da u njoj bez cjelokupne obnove nije moguća nastava pa se privremeno nastava odvija u Vatrogasnom domu u Lazu. Škola bi se trebala obnoviti tijekom 2021. – najavio je župan.

Još članaka iz "Donja Stubica"

Facebook

U većem dijelu zemlje vremenski uvjeti povoljni su za vožnju. Pojačan je promet na gradskim cestama i obilaznicama. Povremeni zastoji mogući su na cestama gdje traju radovi. Vozače upozoravamo da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program