Prethodni članak
Sljedeći članak

[PO PRVI PUTA U NAŠOJ ŽUPANIJI] U dvorcu Golubovec održava se 8. Znanstveni piknik

Na edukacijskim jedinicama sedamdesetak je izlagača predstavilo svoje projekte iz raznih područja


U dvorcu Stubički Golubovec u Donjoj Stubici danas i sutra se održava 8. Znanstveni piknik, kojega organizira Udruga Profesor Baltazar, ove godine po prvi puta van Zagreba i uz suorganizaciju Krapinsko – zagorske županije i Grada Donja Stubica.

Piknik je i ove godine posjetilo oko 3 tisuće djece, učenika osnovnih i srednjih škola iz čitave Hrvatske. Na edukacijskim jedinicama sedamdesetak je izlagača predstavilo svoje projekte iz područja znanosti, informatike, kemije, prirode, mehanike, umjetnosti i kulture, a posjetitelji su se i sami mogli okušati u raznim pokusima, naučiti mnoge nove informacije i steći znanja oko pružanja prve pomoći, ljudskoga tijela, biljaka i životinja i mnogih drugih područja, iskušati se u simulatoru letenja, proučiti brojne mehaničke izume i još mnogo toga.

Znanstveni piknik službeno je otvorio župan Željko Kolar. – Još prošle godine kad je znanstveni piknik održan na Jarunu rodila se ideja da ga ove godine održimo ovdje, obzirom da razvijamo projekt znanstveno – edukacijskog – zabavnog centra ovdje u dvorcu – rekao je Kolar i zahvalio svima koji su pridonijeli ovome događanju i mogućnosti da se na ovaj način prezentira projekt koji će se ovdje realizirati. – U izradi smo dokumentacije i ishođenja dozvola, rok je 31. 12., a očekujem da ćemo sljedeće godine imati mogućnost da se javimo na natječaje i da projekt provedemo do kraja. Računamo na sredstva Grada Zagreba, mogućnost prijave projekta na natječaje u novoj financijskoj omotnici, a tu je i domaća komponenta, sredstva preko državnog proračuna te sredstva Krapinsko – zagorske županije i Grada Donja Stubica. Tako ćemo ovdje imati znanost 365 dana u godini, u ustanovi kojoj bi trebali biti osnivač Vlada Republike Hrvatske, Krapinsko – zagorska županija i Grad Donja Stubica te Grad Zagreb ako će naći svoj interes. Svaka prostorija u unutrašnjosti dvorca imat će svoju temu i predstaviti sve znanstvenike kroz hrvatsku povijest, kao i vanjski eksponati – pojasnio je Kolar.

Znanstveni su piknik, pod pokroviteljstvom predsjednice RH, Ministarstva obrazovanja i Grada Zagreba, obišli i izaslanica gradonačelnika Milana Bandića Mirka Jozić, savjetnik ministrice obrazovanja Marko Košićek, tajnica Udruge Blatazar Tatjana Jakšić te predstavnici partnera CARNET i Instituta Ruđer Boškovi, brojni gradonačelnici i načelnici, kao i veleposlanik SAD – a Robert Kohorst, obzirom da je SAD  ovogodišnji partner u organizaciji Piknika, a koji je istaknuo kako ga veseli što je ovdje, u ovom prekrasnom dvorcu i što se ovdje okupilo puno djece u svrhu edukacije i znanosti. – Ponosan sam što su SAD mogle financijski doprinijeti održavanju ovoga događanja te pozivam mlade da iskoriste puno stipendija koje su dostupne na stranicama američke ambasade – rekao je veleposlanik Kohorst.

Sve je prisutne pozdravio i domaćin, gradonačelnik Donje Stubice Nikola Gospočić, istaknuvši kako održavanje ove manifestacije ima veliki značaj za Donju Stubicu te budući znanstveni centar.

Da i sutra posjete 8. Znanstveni piknik, pozvala je sve zainteresirane Renata Brkić ispred organizatorta, Udruge Baltazar. – Ovdje je niz popularizatora znanosti, od udruga, škola, znanstvenih instituta, fakulteta i pojedinaca koji žele djeci i posjetiteljima približiti znanost na zabavan način i pobuditi u njima ljubav prema znanosti i učenju. Područja prezentacija su široka, ima i umjetnosti, društvenih predmeta, kulture, za sve generacije, uz stručna vodstva po dvorcu – rekla je Brkić.

Na znanstveni je piknik bio velik odaziv osnovnoškolske i srednjoškolske djece, posjetilo ga je oko 3 tisuće školaraca, stoga organizatori imaju razloga za zadovoljstvo. – Najveća vrijednost Znanstvenog piknika je njegova evuluacija u dva smjera, jedan je taj da su nam se, od prvih izlagača udruga, instituta i fakulteta, počele kroz godine uključivati i škole, tako da danas preko 40 posto edukacijskih pozicija drže osnovnoškolska i srednjoškolska djeca. Druga vrijednost je inkubacija start up kompanija, u sedam godina prošlo je kroz znanstveni piknik nekoliko genijalaca koji su tu bili u svojoj srednjoškolskoj dobi, a danas su vlasnici start up firmi. Znanstveni piknik podiže svijest u poduzetništvu, inovaciji i kreaciji, diže cijelo društvo, spaja kulturu, umjetnost, znanost, gospodarstvo i inovaciju, za boljitak cijeloga društva – rekla je Brkić.

Nakon današnjeg otvorenja, Znanstveni piknik održava se i sutra, u subotu, možete ga u dvorcu Golubovec posjetiti od 10 do 18 sati, ulaz je besplatan.

Fotogaleriju s događanja možete pogledati na sljedećem linku: https://www.zagorje.com/fotogalerija/znastveni-piknik-u-donjoj-stubici

 

 

Još članaka iz "Donja Stubica"

Facebook

Na dijelu dionice A1 između vijadukta Božići i tunela Sveti Rok vozi se uz ograničenje brzine 60 km/h zbog jakog vjetra.Molimo korisnike za poštivanje prometnih znakova. Stožer civilne zaštite donio je odluku o zabrani napuštanja mjesta p...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program