Prethodni članak
Sljedeći članak

PO PRVI PUTA BEZ PUBLIKE: Sutra od 14 sati uživajte u live prijenosu "Napada na Tahijev grad"


Obilježavanje 448. obljetnice "Seljačke bune" ove godine se održava u drugačijem obliku zbog epidemioloških mjera. U nedjelju 7. veljače u 14 sati nakon ručka uživajte u prijenosu uživo u predstavi: „Napad na Tahijev grad“ u organizaciji Družbe vitezova zlatnog kaleža. Predstava se održava uz stroge mjere bez publike ali tradicija se mora poštovati i ništa ne može zaustaviti bunu koju dižu kmeti.

Seljačka buna je buna koja je izbila na susedgradsko-stubičkom vlastelinstvu zbog povećanja rente i terora Franje Tahija, 1573. godine. To je bila pobuna protiv nepodnošljivih uvjeta života zavisnih seljaka. Buna je izbila na imanju Franje Tahija, zahvativši Hrvatsko zagorje i jedan dio Slovenije, a utjecala je na niz seljačkih buna na našim prostorima tijekom nekoliko idućih stoljeća.

 

Predstava „Napad na Tahijev grad“ prikazuje događaje koji su se desili na početku Seljačke bune kada je kmetska vojska pobjeđivala i osvajala okolna područja Susedgrada, Brdovca i Cesargrada pa tako i područje Donje Stubice.

Napad na Tahijev grad započinje prikazom mučenja kmeta ispred grada koje prekida iznenadni dolazak kmetske vojske na čelu sa Matijom Gupce, straža se povlači i zatvara u grad te započinju pregovori između Matija Gubec i Franje Tahija, gdje Gubec zahtijeva predaju, a Tahy to odbija. U svojoj odluci da se grad zauzme, Gubec naređuje napad. Nakon kratkih borbi i probijanja glavnih vrata grad je osvojen, a Franjo Tahy bježi kroz tajne prolaze
i spašava živu glavu. Nakon osvajanja Gubec drži govor na balkonu te poručuje da je borba za stare pravice tek počela.

Prijenos uživo biti će dostupan OVDJE i Facebook stranici Grada Donja Stubica.

Buna traje!

Još članaka iz "Donja Stubica"

Facebook