Prethodni članak
Sljedeći članak

Od 1. travnja kreće novi režim odvoza otpada za Stubičance


Od 1. travnja kreće novi režim odvoza smeća za Gornjostubičance i Donjostubičance. Građani su već primili obavijesti od strane Eko flora, u kojima stoji kako će se miješani komunalni otpad po novome odvoziti tri puta mjesečno (umjesto dosadašnja četiri odvoza), dok će se papir i plastika i dalje odvoziti jednom mjesečno, ali ne u isto vrijeme.

Smanjenje odvoza

Načelnik Gornje Stubice Jasmin Krizmanić rekao je kako je Eko flor išao na dizanje cijena, zbog čega se pokušalo naći rješenje koje neće značiti toliko veliko povećanje cijene za građane, a da će i mještani Gornje i Donje Stubice plaćati jednaku cijenu odvoza. Zbog toga se išlo na smanjenje odvoza miješanog komunalnog otpada, koji će od 1. travnja ići tri puta mjesečno. Na obavijestima koje su stigle korisnicima na adrese navedeni su i datumi kada će se točno koja vrsta otpada odvoziti.

Povećanje cijene

Gradonačelnik Donje Stubice Nikola Gospočić kaže kako je Eko flor cijenu odvoza htio dići još lani. S objašnjenjem da ne postoji dostatan broj odlagališta na koje mogu plasirati otpad, pa ga moraju voziti dalje, što njima povisuje cijenu. Njihov prijedlog je bio 6 eura po odvozu, što je povećanje cijene od 300 posto, na što nismo pristali. Išli smo na pregovore da bi došlo do ovog rješenja, koje nažalost nije najpovoljnije za korisnike, obzirom da će značiti povećanje cijene – rekao je Gospočić. Prema analizama, obiteljska kućanstva u prosjeku su do sada davala dva odvoza miješanog otpada mjesečno, stoga se išlo na tri odvoza. Tako će fiksni dio cijene biti 9,03 eura, a varijabilni dio cijene neće biti isti za svaki odvoz, nego će se smanjivati. Ukupna cijena za korisnike koji će od 1. travnja davati maksimalan broj odvoza, tri, bit će u svakom slučaju veća nego za dosadašnja četiri odvoza. Istaknuo je Gospočić i kako ne mogu garantirati koliko će dugo ostati ovakvi uvjeti, no vjeruje da će to biti ove, a i sljedeće godine.

 

 

Još članaka iz "Donja Stubica"

Facebook