Prethodni članak
Sljedeći članak

Nadica Bedek promovirala knjigu o zagorskom selu i običajima

U okviru promocije otvorena je i tematska i izložba slika Zdravka Postružina iz Žeinaca koji je i autor naslovnice same knjige


Prošlog je petka u galeriji Multimedijalnog centra STUB-KLUB u u Donjoj Stubici održana je promocija knjige pod nazivom Nagdašenje sele i vu njem življenje čija je autorica gospođa Nadica Bedek iz Igrišća, poznata kao vrsna sakupljačica zagorske baštine i čuvanja starih običaja te u skladu sa time i vlasnica OPG-a Bakina Okućnica u okviru kojeg promovira Zagorje i njegovu tradiciju. U okviru promocije otvorena je i tematska i izložba slika Zdravka Postružina iz Žeinaca koji je i autor naslovnice same knjige. U samom uvodu nastupila su djeca iz male folklorne skupine KUD-a Stubica sa pjevanjem tradicionalnih zagorskih pjesama nakon čega je Zvonimir Babić, moderator promocije čitao i interpretirao pojedine odlomke iz knjige (između ostalog i autoričinu omiljenu priču Stara lesa) tražeći od autorice objašnjenja za pojedine ulomke I prisjećajući se anegdota sa ranijih događanja i izložbi koje je u Donjoj Stubici imala Nadica Bedek u protekle tri godine, a kulminirala su upravo ovom zbirkom zagorskih tradicijskih zapisa.

O samoj autorici, njezinom odrastanju i životnom putu govorio je profesor glazbe Ivan Drobec ne krijući zadovoljstvo što netko želi mlađim naraštajima prenjeti slike Zagorja “od nekada”. Na kraju je i zasvirao na harmonici nekoliko pozdrava Zagorju. U drugom dijelu večeri su predstavljeni radovi Zdravka Postružina iz Luke, konkretnije Žeinaca koji nije nepoznat u umjetničkim krugovima jer je u 39 godina stvaranja imao 20 samostalnih i 30 skupnih izložbi svojih radova. Postružin svojim slikarskim umijećem, igrom svijetla i sjene te pastelnim tonovima dočarava svijet motiva kojima je inspiriran, a to su najčešće stari dvorci, zagorske hiže, pejzaži, sakralni i povijesni motivi za što kaže da su spoj umjetnosti kroz sedam stoljeća Hrvatske.

Autor nije krio zadovoljstvo dugogodišnje suradnje sa Nadicom Bedek te je najavio nove projekte vrednovanja zagorskih običaja i motiva. U trećem dijelu večeri Zvonimir Babić je za publiku, konkretno se bazirajući na već spomentu djecu iz KUD-a Stubica napravio mali kviz znanja o starim alatima, predmetima i običajima pa se tako ispostavilo da malo današnje djece zna pročitati koliko je sati na staroj vuri “vekerici” jer su naučeni na digitalne satove na mobitelima, za lopatu za stavljanje kruha u peć su mislili da je veslo, a krunica se nekome učinila kao lančić. Prepoznali su sukalnik, ribež za repu, sito za brašno, brus za kosu i četku za četkanje krava, a žatarka za miljeko im je i dalje bila kanta za vodu jer danas više seoska gospodarstva nemaju krave, a ako ih i imaju rijetko se doje ručno. Bilo im je čudno što stara pegla nema žicu i utikača za struju, a ruždžalnik za kukuruz im je izgledao kao željezni češalj. Pojedini roditelji (i bake) su zato pohitali nakon same promocije i otvorenja izložbe do stola dobro raspoložene Nadice Bedek po svoj primjerak knjige kako bi mlađim naraštajima uz večernja čitanja predočili nekadašnji život na selu u našem dragom Zagorju.

Još članaka iz "Donja Stubica"

Facebook

Vremenski uvjeti povoljni su za vožnju u cijeloj zemlji. Stožer civilne zaštite donio je odluku o zabrani napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka pa policijski službenici kontroliraju ulaske u gradove i na kontrolnim punktovima mog...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program