Prethodni članak
Sljedeći članak

Na 26. županijskoj izložbi nagrađeni oni koji najbolje čuvaju stare sorte od nestanka

Održana je manifestacija 'Zagorje, trnac starih sorata voća i njihovih prerađevina'


U Sportskoj dvorani Donja Stubica jučer je održana 26. županijska izložba 'Zagorje, trnac starih sorata voća i njihovih prerađevina'. Iako je korona spriječila mnoge izlagače da predstave stare sorte koje uzgajaju u svojim trnacima, kao i prerađevine koje prave, organizatori nisu ni ove godine posustali u tome da održe tradiciju ove manifestacije, koja ima za cilj očuvanje i revitalizaciju starih zagorskih trnaca.

Izložbu je organizirala udruga Stubička baština, uz suorganizatora Upravu za stručnu podršku razvoju poljoprivrede Ministarstva poljoprivrede te u suradnji sa Ženskim vokalnim sastavom KUD – a Stubica, a pod tradicionalnim pokroviteljstvom Krapinsko – zagorske županije i Grada Donja Stubica, te medijskim pokroviteljstvom Radija Stubica i Zagorskog lista.

Izložba je to koja je do sada pozitivno utjecala na afirmaciju i značaj starih sorata voća i njihovih prerađevina, obnavljali su stari zapušteni trnaci, zasnivani su novi te su brojne sorte spašene od nestanka.

Mnoge od njih predstavljene su na jučerašnjoj izložbi, na kojoj su svoje izložbene prostore predstavili Dječji vrtić Bubamara Donja Stubica, Osnovna škola Donja Stubica, Učenička zadruga 'Bobi' OŠ Vladimir Bosnar Stubičke Toplice te Ženska vokalna skupina KUD – a Stubica.

Članice povjerenstva, Branka Tuđa Kanceljak, Dragica Tresk Penezić i Željka Filipaj, odlučile su o tome kome će pripasti nagrade, koje je osigurala Krapinsko – zagorska županija. Tako je nagradu za najveći broj starih sorata voća dobila Učenička zadruga 'Bobi', a nagrada za najveći broj prerađevina starih sorata pripala je Dječjem vrtiću 'Bubamara'.

Nagradu za najbolje obrađenu temu starih sorata voća osvojila je Osnovna škola Donja Stubica, dok su nagradu za najljepši izložbeni prostor dobile članice ŽVS KUD – a Stubica.

Najboljim tradicijskim bakinim kolačem od starih sorti voća proglašena je dvoredna jabučna pita s prosijanim brašnom, stoga je nagrada pripala Dječjem vrtiću 'Bubamara'.

Nagrađeni su i posjetitelji koji su sudjelovali u maloj pitalici, nagrade u vidu košare sa starim sortama jabuka te pletenku jabučnog octa za njih je osigurao Ivan Pavlović, a dodijelio ih je gradonačelnik Nikola Gospočić.

Osim izložbe koja je održana u subotu, u petak je, po prvi puta ove godine, održano ocjenjivanje voćnih octeva, s naglaskom na jabučni ocat. – Jedna od prerađevina starih sorti, ona najzastupljenija, je upravo jabučni ocat. Stari naraštaji imaju iskustva o korisnosti jabučnog octa i njegovog utjecaja na zdravlje. Stoga smo željeli poseban pristup dati upravo jabučnom octu, kako bi se poradilo na njegovoj afirmaciji i brendiranju te potrebi donošenja odgovarajuće zakonske regulative i organizacijskog djelovanja – istaknula je Marija Krušelj iz Stubičke baštine, zbog čega je ocjenjivanje i organizirala u suradnji s Dragicom Tresk Penezić i Upravom za stručnu podršku razvoju poljoprivrede Ministarstva poljoprivrede. Na senzorsko su ocjenjivanje pristigla 33 uzorka, većina je zadovoljila kriterije i postigla dobre ocjene kvalitete.

Krapinsko – zagorska županija ovu izložbu podržava kao dugogodišnji pokrovitelj. – Dvadeset i šest godina održavanja svakako je nešto na čemu treba čestitati i zahvaliti Udruzi Stubička baština i gospođi Mariji Krušelj. Vrijednost ove izložbe je velika, jer prije svega promovira ekološku poljoprivrednu proizvodnju i uzgoj starih sorata voćaka. Nađi zagorski trnaci još uvijek su zapušteni i ima prostora za stare zaboravljene sorte, koje su se pokazale održivijima od ovih novih. Lijepo je i kad se najmlađi nađu na ovakvim događanjima, jer je važno od najranijih dana kod djece usađivati ljubav prema svom zavičaju, prirodi i zaštiti okoliša, odgovornom ponašanju, a na ovakvim izložbama sigurno dobe informacije s kojima dalje mogu graditi ljepše, ekološkije i prirodnije naše Zagorje – rekla je zamjenica župana Jasna Petek, koja je i dodijelila nagrade najuspješnijima.

Događanju je prisustvovao i Gradonačelnik Donje Stubice Nikola Gospočić rekao je kako je ova manifestacije od izrazito velike važnosti za Donju Stubicu. – Svaka tradicija je važna, a pogotovo ova koja traje 26 godina, i to zahvaljujući gospođi Mariji Krušelj i njezinoj udruzi. Održavanje ove manifestacije prvenstveno je važno zbog djece, kako bi se priča tradicija širila i dalje i kako ne bi došlo do toga da se to zatre, nego da stari trnac sorata voća i jabučni ocat budu istaknuti u zagorju, ali i cijeloj Hrvatskoj – rekao je Gospočić.

U prigodnom su programu nastupili polaznici folklorne skupine Dječjeg vrtića 'Bubamara', Ivica i Lovro Kontent te Ženska vokalna skupina KUD – a Stubica.

Fotogaleriju s događanja možete pogledati OVDJE

Još članaka iz "Donja Stubica"

Facebook