Prethodni članak
Sljedeći članak

Među 10 gradova u Hrvatskoj koji najviše izdvajaju za kulturu našla se i dva zagorska grada


Hvar nastavlja nositi titulu grada koji najviše iz svog proračuna izdvaja za kulturu. Istodobno je vodeći i po izdvojenim sredstvima u odnosu na broj stanovnika. Pokazuje to konsolidirano izvješće FINA-e za 2018. godinu, piše portal gradonačelnik.hr. Prema udjelu izdvojenog novca iz proračuna za kulturu, slijede Dubrovnik, Zlatar, Sinj, Đakovo, Rijeka, Donja Stubica, Šibenik, Otočac i Ogulin. Među vodećih deset u jednakom su se omjeru uvrstili i gradovi s mora i oni s kontinenta.

Odličnu treću poziciju zauzeo je grad Zlatar s preklani izdvojenih 16,79 posto proračuna u kulturu. Najveći projekt je Rekonstrukcija i dogradnja Sokolskog doma, građevine sagrađene 1910. godine u secesijskom stilu. Riječ je originalnom spomeniku koji ima ambijentalnu, arhitektonsku, kiparsku i slikarsku vrijednost. Dom nije samo spomenik, već je kao tip «zgrade s dvoranom» neprekidno u funkciji kao poprište kulturno-prosvjetnih aktivnosti koje u Zlataru nema alternativu. Procijenjena vrijednost radova iznosi 10,5 milijuna kuna. U sanaciju i dogradnju ovog spomenika dosad je uloženo preko 8,7 milijuna kuna, od čega je 7,9 milijuna kuna osiguralo Ministarstvo kulture, a dio sredstava uložili su Županija i Grad. Dovršeno je 70% građevinskih radova, a radovi se nastavljaju i u 2019. godini uz 800.000 novoodobrenih sredstava Ministarstva kulture i 280.000 kuna iz gradskog proračuna.

I za ovu, 2020. godinu, Ministarstvo kulture odobrilo je novih milijun kuna za Sokolanu. Najvažnija manifestacija u kulturi svakako su „Dani kajkavske riječi“ koji su se ove godine održali jubilarni 50. puta. To je manifestacija koja njeguje kajkavsku riječ, kulturu i tradiciju, a održava se svake godine krajem rujna od 1970. godine. Od manifestacija ističe se i obilježavanje Dana Grada Zlatara 27. travnja, te „Zlatarska božićnica“. - Osim ulaganja u komunalnu infrastrukturu, za razvoj grada nam je sve podjednako važno. Drago mi je da smo u analizi među gradovima koji najviše ulažu u klulturu , jer je Grad Zlatar kroz povijest bio kulturno središte cijelog zlatarskog kraja te se sada želi ponovo dostići taj status i vratiti sjaj Zlataru – naglašava gradonačelnica Jasenka Auguštan - Pentek.

Obzirom da su ovi rezultati temeljeni na podacima iz 2018. godine, gradonačelnik Donje Stubice Nikola Gospočić kaže kako je u tih 2 i više milijuna izdataka za kulturu uključena rekonstrukcija Fellerove zgrade i Doma kulture, kao i određene manifestacije na području grada.

Još članaka iz "Donja Stubica"

Facebook

Zbog olujnog vjetra autocesta A1 između čvorova Sveti Rok i Posedarje zatvorena je za sve skupine vozila. Obilazak je državnim cestama preko Gračaca, Obrovca i Karina (DC50 i DC27). Samo za osobna vozila otvoreni su državna cesta Maslenica-...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program