Prethodni članak
Sljedeći članak

Kultura na recept idućeg tjedna u Donjoj Stubici, čekaju vas dva događaja


Kajkaviana najavljuje dva događanja koja će se održati u utorak 14. svibnja u Fellerovoj zgradi u Donjoj Stubici, u sklopu Kajkavianina programa Kultura na recept – program u zgradi ljekarnika Fellera.

U 18.30 sati održat će se otvorenje izložbe pod nazivom “Zagorka i ja” u kojoj likovna umjetnica Mateja Harapin spaja likovnost i književnost te odaje počast stvaralaštvu Marije Jurić Zagorke.

U 19.30 sati započet će gitaristički recital glazbenika Nikole Šrajbeka koji će izvesti djela renomiranih hrvatskih i stranih skladatelja za gitaru, od romantičnih lirskih komada do suvremene glazbe.

Mateja Harapin (Babić) rođena je 11. travnja 1990. u Zagrebu. Diplomirala je na Nastavničkom odsjeku, smjer slikarstvo, Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu 2015. godine, u klasi prof. Ante Rašića.
Nakon fakulteta završava stručno osposobljavanje za muzejskog pedagoga u Muzejima Hrvatskog zagorja, a danas radi u Muzeju seljačkih buna.
Od 2010. godine sudionica je brojnih skupnih i samostalnih izložbi. Članica je Udruge Kajkaviana – društva za prikupljanje, čuvanje i promicanje hrvatske kajkavske baštine, HDLU Zagreb, Udruge Likovna radionica Lipa i predsjednica Likovne udruge Oton Iveković, Klanjec.
Ponosna je majka dviju djevojčica.
Živi i stvara u Gredicama, malom mjestu u gradu Klanjcu.

Tekst je oruđe kojim se Marija Jurić Zagorka borila, isticala i poučavala nas, dok je kist alat kojim ulazim u bitku razmišljanja i propitkivanja. Spajanjem dviju umjetnosti – likovne i književnosti – i to ne samo u idejnom, već i u tehničkom smislu, produbljujem istinsku bit stvaralaštva. Svaki naš potez definira ono što jesmo, daje naslutiti potrebu da ostanemo zapamćeni u ovom svijetu – kroz naša djela postajemo besmrtni.
Zagorka živi kroz svoja djela. Čitajući ih, upijamo riječi koje su refleksija Zagorkinih misli. Iako je vidljivo što se nalazi na mojim slikama, promatrajući ih malo bolje, možete vidjeti nešto nalik na horror vacui. Pregršt emocija, isprepletenih poteza, curenje boja koje bježe izvan okvira same slike, potiču promatrača da se zapita kakav to kaos vlada na slici. Stol Marije Jurić Zagorke, natrpan mnoštvom papira, knjiga i otisaka tog vremena poznat je svakome. Taj kreativan ne(red), prisutan u njenom “ateljeu”, prisutan je i kod mene. Naslikani motivi nalaze se na mnoštvu otvorenih knjiga koje dobivaju novi značaj, ali i predstavljaju izazov u procesu stvaranja. Knjiga postaje i sredstvo kojim prenosim svoje misli i svoju umjetnost, odajući počast Zagorkinom stvaralaštvu. Mateja Harapin

Nikola Šrajbek (Novi Golubovec, 1998.) diplomirao je Gitaru na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu u klasi Krešimira Bedeka. Za vrijeme srednjoškolskog obrazovanja sudjelovao je na brojnim međunarodnim natjecanjima u Hrvatskoj, BiH i Italiji. Za vrijeme studija osvojio je drugu nagradu na 59. Državnom natjecanju studenata glazbe i plesa u Zagrebu. Pohađao je majstorske radionice brojnih eminentnih gitarista poput Petrita Çekua, Zorana Dukića, Carla Marchionea, Huberta Käppela, Istvána Römera, Maroja Brčića i dr. Redovito nastupa kao solist i u komornim ansamblima. Zaposlen je kao učitelj Gitare u Osnovnoj školi Matije Gupca Gornja Stubica te u Školi za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok.

Još članaka iz "Donja Stubica"

Facebook