Prethodni članak
Sljedeći članak

Fantastičan zagorski dokumentarni film premijerno prikazan u Zagrebu


U Etnografskom muzeju u Zagrebu održana je premijera filma 'Daruj mi rožicu', kojega je, u suradnji s Etnografskim muzejem, izradila Udruga Kajkaviana.

Ovaj dokumentarno – edukativni film nastao je u sklopu projekta Udruge Kajkaviana i Etnografskog muzeja, kojim se željelo u europskoj godini vještina pridonijeti očuvanju zaštićenog nematerijalnog kulturnog dobra – tradicijske vještine izrade ukrasa od krep papira, odnosno kinča.

Projekt je prijavljen na javni poziv Ministarstva kulture i medija, a izrada filma osmišljena je kako bi se iskoristile prednosti filma kao medija privlačnog mlađim generacijama i prikladnog za distribuciju putem društvenih mreža i izvan granica Hrvatske.

Scenaristica filma jest Danica Leštek, koja je pripomoć u izradi filma pronašla u literaturi koju je na tu temu publicirao Etnografski muzej. – Također zahvaljujemo Ani Čižmek, majstorici izrade rožica od krep papira, kao i učenicima Osnovne škole Donja Stubica i Osnovne škole Matije Gupca Gornja Stubica koji su sudjelovali u radionici i naučili izrađivati rožice – kažu organizatori, zahvalivši i produkcijskom timu te Ministarstvu kulture i medija, kao i Krapinsko – zagorskoj županiji na financijskoj potpori.

Nakon premijere filma, održana je i radionica izrade kinča, pa su se tako svi prisutni mogli okušati u toj vještini.

 

Još članaka iz "Donja Stubica"

Facebook