Prethodni članak
Sljedeći članak

Dva zagorska grada zabilježila su pozitivan porast u broju prvi put upisanih vrtićaraca i prvašića


Dva zagorska grada ponovo su se našla na TOP 10 ljestvicama lijepih vijesti i statistika u Hrvatskoj. Portal gradonačelnik.hr objavio je rezultate istraživanja o broju upisanih vrtićaraca u hrvatskim gradovima, kao i broj upisanih prvašića. Tako se Grad Donja Stubica nalazi na trećem mjestu na ljestvici deset gradova po broju prvi put upisanih vrtićaraca. Dok je lani donjostubički Dječji vrtić Bubamara upisao 35 djece, koji su vrtić upisali po prvi puta, ove godine ta je brojka za desetero djece veća. Uz Donju Stubicu, najveći pozitivni rast imaju Osijek, Vrlika, Sveti Ivan Zelina, Vukovar, Pleternica, Trogir, Lepoglava, Pazin i Biograd na Moru.

Brojni programi i aktivnosti

Dječji vrtić Bubamara trenutno pohađa 159 djece u osam odgojnih skupina. – Ove godine nismo uspjeli upisati svega troje djece, a sva ostala djeca, zahvaljujući razumijevanju naših teta i maksimalnoj iskorištenosti prostora kojeg imamo u našem vrtiću, su upisana. Trenutni boj djece je maksimum koji možemo upisati – kaže gradonačelnik Donje Stubice Nikola Gospočić. Osim redovitog desetosatnog programa, tu je program predškole, igraonice te rada s potencijalno darovitom djecom ove godine po prvi puta. Unutar vrtića formirana je folklorna skupina i radionica malih vezilja, mala dramska skupina, provode se programi engleskog jezika te program prevencije zlostavljanja djece namijenjen djeci predškolske dobi. – Imamo zaposlenog stručnog suradnika psihologa i logopeda na puno radno vrijeme, zdravstvenog voditelja i pedagoga na pola, dakle kompletan stručni tim, što svakako doprinosi kvaliteti rada s djecom. Svi odgojitelji i stručni tim redovito se stručno usavršavaju, a dvije odgojiteljice krenule su na Montessori edukaciju te od sljedeće godine planiramo oformiti jednu skupinu koja će raditi po principima Montessori pedagogije – rekla je ravnateljica vrtića Snježana Benko, dodavši kako je tu i program logopedske čekaonice financiran EU sredstvima, koji će logopedsku terapiju učiniti pristupačnijom djeci u okruženju, kroz logopedski kabinet i vježbe koje će se provoditi s djecom, dok su na listama čekanja za logopedsku terapiju.

Izdvajanje za vrtiće

Izdvajanje za vrtiće (sufinanciranje boravka u gradskom, ali i u drugim okolnim vrtićima) za Grad je oko 3,6 milijuna kuna. Trenutka cijena vrtića je 2.250,00 kuna. – To nije dovoljno za normalno funkcioniranje vrtića, ove godine naglo je porasla cijena energenata, namirnica i svih potrepština, a došlo je i do povećanja koeficijenata plaća, te se doći i do novog povećanja nakon dogovora sindikata, tako da gotovo sigurno ćemo morati povećati cijenu vrtića na minimalno 2500 kuna po djetetu – pojasnio je gradonačelnik. Dodao je i kako je Grad je zadnjih godina u vrtić uložio preko 8,5 milijuna kuna, čime je vrtić nadograđen i napravljena je energetska obnova, sanirani su svi sanitarni čvorovi i modernizirana je kuhinja. Osim povećanja kapaciteta vrtića i ulaganja u modernizaciju vrtića, Grad izdvaja sredstva i za projekte koji doprinose ljepšem i kvalitetnijem djetinjstvu najmlađih stanovnika, pa je tako puno uloženo u izgradnju dječjih igrališta u svim mjesnim odborima grada, a velika želja za buduće razdoblje je, kaže gradonačelnik, uređenje dječjeg igrališta u Sportskom parku.

Proračunska izdvajanja

Oroslavje se pak nalazi na ljestvici deset gradova u Hrvatskoj po porastu broja upisanih prvašića, što je lijepa vijest, obzirom na podatke Ministarstva znanosti i obrazovanja, prema kojima se ove godine upisalo 35.630 prvašića, što je za 1.249 učenika manje nego lani. Uz Oroslavje, trend povećanja imaju Komiža, Grubišno Polje, Obrovac, Senj, Ozalj, Pag, Novi Vinodolski, Rab i Kraljevica. U prošlog školskoj godini, prvi razred u Osnovnoj školi Oroslavje upisalo je 37 prvašića, a ove školske godine njih 45. Škola osim predviđenih programa pruža brojne izvannastavne aktivnosti, a učenici postižu vrhunske rezultate na natjecanjima, dok obrazovni djelatnici primaju godišnje nagrade Ministarstva obrazovanja zbog svojih postignuća u radu s djecom. Tu je i program produženog boravka za prve i druge razrede, koji sufinancira Grad, koji je ove godine, kako bi pomogao svojim osnovnoškolcima i njihovim roditeljima, iz proračuna izdvojio 66.938,01 kuna za nabavu obrazovnog materijala te je sufinancirao nabavu radnih bilježnica s 84.878,47 kuna, školsku kuhinju za prvih šest mjeseci sa 115.104,00 kuna, a osigurana su i sredstva od 2 tisuće kuna za sufinanciranje prijevoza u sklopu Škole u prirodi – rekao je gradonačelnik Viktor Šimunić.

Mlade obitelji

Osim već spomenutih sufinanciranja, koja se tiču isključivo škole i boravka u školi, Grad osigurava sredstva kako bi se i na druge načine omogućilo malim Oroslavčanima ljepše djetinjstvo, kroz razne aktivnosti i programe, ali u uređenje dječjih igrališta. – Trenutno uređujemo dječje igralište u Parku obitelji Prpić, a u planu je i uređenje igrališta u Parku Vranyczany, što ćemo uvrstiti u proračun za iduću godinu. Uređujemo i ostala igrališta po naseljima, nabavljamo nove sprave. Grad sufinancira troškove ljetovanja djece putem Društva Naša djeca, kao i troškove logopeda, osnovnoj školi dodatno pomažemo sa 60 tisuća kuna, a u sklopu manifestacija uvijek se trudimo pripremiti brojne raznovrsne programe i za djecu – rekao je Šimunić. Osim porasta broja djece upisane u prvi razred, kontinuirano raste i broj djece koja trebaju smještaj u dječjem vrtiću, stoga nedavno nadograđeni gradski vrtić, zajedno s privatnim vrtićem na području Oroslavja, ne zadovoljava potrebne kapacitete. Porast broja djece zadnjih se godina velikim dijelom dešava zbog toga što se u Oroslavje doseljavaju mlade obitelji s djecom. – Vjerujem da će u budućnosti još više ljudi doseliti ili htjeti doseliti u naš grad. Razloga je mnogo, od blizine Zagreba, savršenog geografskog položaja, do razno raznih pomoći kojima našim roditeljima barem malo olakšavamo ova teška vremena – zaključio je gradonačelnik Oroslavja.

Još članaka iz "Donja Stubica"

Facebook