Prethodni članak
Sljedeći članak

Buna trajeeee! Još je malo do najposjećenije manifestacije u Zagorju


Buna trajeeeee, ponovo će odzvanjati uskoro Gupčevim krajem, kao što je i običaj posljednjih 16 godina. Iako buna u Gupčevom kraju, kako kažu Stubičanci, neprestano traje i ovaj je poklik postao svojevrsni zaštitni znak ne samo svih Stubičanaca, već pomalo i Zagoraca te dio brenda Gupčevog kraja, Seljačka buna kao manifestacija svake je godine prilika da se tome priključe brojni poklonici.

 

Od male ideje do najveće manifestacije

Seljačka buna – Bitka kod Stubice najposjećenija je manifestacija u Krapinsko – zagorskoj županiji, a ove godine održat će se 10. veljače. Povijesna bitka, koja je održana prije 451 godinu, a u kojoj su se hrabri seljaci usprotivili vlastelinima, danas je simbol borbe malog čovjeka protiv ugnjetavanja 'onih iznad'. Nakon što je krenula od male ideje Družbe vitezova zlatnog kaleža, da se bitka uprizori upravo ovdje, na autohtonim lokacijama gdje se bitka i odvijala, prerasla je u manifestaciju koja svake godine privlači velik broj posjetitelja – neki joj se vraćaju svake godine, a neki dolaze po prvi puta. Posljednjih godina u Donju Stubicu se na dan manifestacije slijeva preko 10 tisuća posjetitelja, kako bi vidjeli oživljenu Seljačku bunu – bitku između kmetova, predvođenih Matijom Gupcem te vlastelinske vojske, predvođene zloglasnim Franjom Tahijem.

 

Atraktivna bitka

Ova jedinstvena bitka, rekonstruirana od strane Družbe vitezova zlatnog kaleža, zbog vrlo profesionalno odrađenog posla, a od strane glumaca amatera, izuzetno je atraktivna posjetiteljima, ali i medijskim kućama. I ove je godine najavljen pravi spektakl na bojnom polju, kod dvorca Stubički Golubovec. Pripreme su počele prošlog tjedna, potvrdili su nam iz Družbe vitezova, kako bi se Bitka i ove godine održala na najbolji mogući način, ali i Puntanje kmetova vikend prije, 3. veljače, kod Gupčeve lipe u Gornjoj Stubici. – Sudjelovat će 14 udruga iz cijele Hrvatske te gostujuće udruge iz Slovačke, Mađarske i Slovenije. Ukupno bi nas se trebalo okupiti oko 250 sudionika na bojnom polju – najavio je Ivan Štefek, predsjednik Družbe vitezova. Popratni dio manifestacije, uz srednjovjekovni sajam, ali i muziku uživo, kao i okupljanje pobunjenih kmetova, održat će se u samom centru grada. Stoga, svakako rezervirajte subotu, 10. veljače, za Bitku kod Stubice. Manifestaciju organizira Družba vitezova zlatnog kaleža, zajedno s Turističkom zajednicom Gupčevog kraja, Gradom Donja Stubica i partnerima.

 

Još članaka iz "Donja Stubica"

Facebook