Prethodni članak
Sljedeći članak

'BRZA' DRŽAVA: Krov nad glavom izgubili prije 7 godina, još uvijek čekaju rješenje

Obitelj Bezjak u klizištu je izgubila kuću, Ministarstvo graditeljstva ih je uvrstilo na popis za stambeno zbrinjavanje. Gdje je zapelo?


Kuća obitelji Bezjak iz Donjeg Hruševca u Donjoj Stubici na Uskrs 2013. godine zbog kolanja podzemnih voda doslovce je napukla na pola, a oni bili prisiljeni napustiti svoj dom. Peteročlanoj obitelji kuća bi trebala biti obnovljena kroz javni poziv Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja za stambeno zbrinjavanje stanovnika kojima su uslijed klizišta porušeni ili oštećeni stambeni objekti. Baš kao što je to država napravila u Hrvatskoj Kostajnici. Čekaju na to već nekoliko godina, no nikakve nove informacije ne stižu.

Grad dokumentaciju poslao, uvjeti su zadovoljeni, ali…
Grad Donja Stubica svu potrebnu dokumentaciju koju je obitelj Bezjak skupila poslao je u Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja, nakon što je objavljen javni poziv za podnošenje zahtjeva za ostvarenjem prava na stambeno zbrinjavanje stanovnika kojima su uslijed klizišta porušeni ili oštećeni stambeni objekti. Prije gotovo dvije godine (u siječnju 2019.) iz ministarstva su nam odgovorili kako su im za slučaj spomenute obitelji dostavljeni traženi podaci iz javnog poziva i da su zadovoljeni traženi uvjeti te je obitelj uvrštena na popis podnositelja zahtjeva za stambenim zbrinjavanjem.

Stari odgovor
- S obzirom da se točan iznos potrebnih sredstava za stambeno zbrinjavanje svih stanovnika kojima su oštećene ili uništene kuće uslijed klizanja terena i koji ispunjavaju uvjete za stambeno zbrinjavanje prema Odluci Vlade Republike Hrvatske treba utvrditi nakon pregleda klizišta i oštećenih zgrada i provjere dostavljenih podataka, koje će obaviti posebno Povjerenstvo, izvršenje ovog Programa provest će se u skladu s raspoloživim sredstvima u Državnom proračunu Republike Hrvatske. Tako se planira riješiti i problem obitelji Bezjak iz Donje Stubice – stoji u odgovoru od prije gotovo dvije godine. Na tada naše pitanje, u kojim rokovima bi obitelj Bezjak mogla dobiti tada konkretnije informacije, rekli su nam da im je u interesu da to bude što prije i da se na tome intenzivno radi. Od tada, obitelj Bezjak zna samo da su izašli na teren i nešto slikali.

Novi upit
Na novi upit koji smo poslali 10. studenoga nisu nam još odgovorili, rekli su nam da je na provjeri u Upravi, a usmeno su se opravdali koronom i potresom, davši nam naslutiti da je negdje zapelo. Podsjetimo, šteta za kuću od 170 kvadrata i gospodarske zgrade procijenjena je na oko 800 tisuća kuna, a od države su dobili tek 10 posto, oko 77 tisuća kuna. Od strane Caritasa skupljeno je 100.000 kuna i to obitelj Bezjak čeka na računu. No, to nije ni približno dovoljno ni za gradnju nove kuće, a ni za kupnju.  Iako je prvobitna solucija bila da se postojeća kuća poruši i na tom mjestu ili dvorištu sagradi nova, odustalo se, jer je teren preklizav. Prije toga, mislilo se da se kuća može spasiti, ali popucali su noseći zidovi, a podzemne vode su prejake - rekla je Štefica Bezjak.

Bez odgovora
Kuća u Hruševcu još nije srušena, a obitelj živi u stanu u Donjoj Stubici. Imaju puno pitanja. Hoće li im se graditi kuća, hoće li ih se stambeno zbrinuti i ono najvažnije kada? Nitko ih ne kontaktira i ništa ne znaju. A iz Ministarstva graditeljstva ni nakon gotovo mjesec dana ni nama nisu ništa odgovorili.

Još članaka iz "Donja Stubica"

Facebook

Smanjena je vidljivost zbog magle mjestimice u unutrašnjosti. Jak vjetar usporava vožnju autocestom A6 Rijeka-Zagreb između Kikovice i tunela Tuhobić. Vozače upozoravamo da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama. A1 Zagreb-Split...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program