Prethodni članak
Sljedeći članak

Zagorski veterani ovog puta u Vukovar poveli i veterane iz Slovenije

U Vukovar je išlo i devetero slovenskih veterana iz Območnih zveza veteranov vojne za Slovenijo sa područja Šmarja pri Jelšah i Slovenske Bistrice nastavljajući tako ranije započetu suradnju hvatskih i slovenskih veterana


Svaki puta kada posjetimo Vukovar, grad heroj i grad heroja, jave se sjećanja na dane kada smo ga branili od brojčano i oružjem daleko nadmočnijih četnika i JNA, ponovo se vrate emocije koje daleko od Vukovara, u našem Zagorju nastojimo potisnuti, ali i pitanja kako to da i nakon 30 godina od okupacije grada i 25 godina od početka mirne reintegracije Istočne Slavonije, pa tako i Vukovara, i dalje postoje dvije istine. Kako to da je za Hrvate 18. studeni 1991. godine dan okupacije Vukovara a za Srbe dan oslobođenja, kako to da i danas hrvatska i srpska djeca pohađaju raličite dječje vrtiće i različite škole, kako to da se i danas uče različite povijesti o istome, kako to da se još uvijek ne zna za posljednja počivališta velikog broja hrvatskih branitelja i civila?


Dojmovi su to i pitanja dvojice zagorskih branitelja Vukovara, Ivana Klasića i Žarka Fruka prilikom posjete gradu heroju 16. listopada ove godine. Bili su oni posebni gosti članova Hrvatskog časničkog zbora Hrvatskog zagorja i njihovih članova obitelji prilikom posjete Vukovaru. Posjetu su podržali Ministarstvo hrvatskih branitelja DR i Krapinsko-zagorska županija. Osim njih, zadovoljstvo je bilo hrvatskih vojnih i policijskih časnika što su mogli sa sobom povesti i devetero slovenskih veterana iz Območnih zveza veteranov vojne za Slovenijo sa područja Šmarja pri Jelšah i Slovenske Bistrice nastavljajući tako ranije započetu suradnju hvatskih i slovenskih veterana.
Posjeta Vukovaru obuhvačala je središnju aktivnost polaganja vijenaca i paljenje lampiona na Memorijalnom groblju u Vukovaru za sve poginule u obrani Vukovara, te za General-bojnika Blagu Zadru čija je trideseta godišnjica pogibije bila baš tog dana. Polaganje vijenca uklopilo se je i u protokol koji se je odvijao na državnoj razini uz nazočnost visokih državnih dužnosnika te Vukovarsko-srijemske županije i grada Vukovara.


Osim toga, zagorski su časnici i njihovi gosti obišli Spomen dom Ovčaru, mjesto tragičnog stradanja dvjestotinjak vukovarskih branitelja, medicinskog osoblja i civila odvedenih iz vukovarske bolnice i tamo zvjerski pogubljenih, zatim i Memorijalni centar Domovinskog rata Vukovar koji brine o održavanju sjećanja na Domovinski rat, posebno na području Vukovara, te očuvanju memorijalnih lokacija i edukaciji o povijesnoj važnosti ratnih događanja. Memorijalni centar Vukovar sjedinjen je sa Vojarnom 204. vukovarske brigade u koju se je ove godine ponovno vratila Hrvatska vojska i to Inženjerijska bojna Gardijske oklopno mehanizirane brigade HV.


Obilazak grada heroja obuhvatio je i posjetu Vukovarskom vodotornju, simbolu stradanja i otpora grada tijekom okupacije ali i hrvatskog zajedništva. Izgrađen je 1968. godine i visok 50 metara. Tijekom bitke za Vukovar teško je oštećen dobivši više od 600 izravnih pogodaka neprijateljskih projektila ali je prkosno ostao stajati nad gradom i obližnjim Dunavom. Danas je izvana konzerviran a iznutra uređen kao muzej koji sadži memorijalne stube, memorijalnu sobu i vidikovac sa kojega puca pogled na grad, Dunav i okolicu. Obnovljen je donacijama velikog broja Hrvata iz Hrvatske i dijaspore te mnogih hrvatskih tvrtki i drugih donatora.


Obiđena je i Trpinjska cesta, groblje tenkova, mjesto gdje je bilo zapovjedništvo obrane Borova naselja i mjesto uništenja velikog broja neprijateljskih oklopnjaka. Tu se je borio i vodio branitelje general Blago Zadro, poginuvši presječen neprijateljskim rafalom. Njegova je bista postavljena ispred Spomen doma i pored tenka kao simbola sile koju su Blago Zadro i hrabri branitelji uspjeli slomiti. Sam Spomen dom oblika je stisnute šake koja simbolizira snagu obrane Vukovara od agresije te postavom koji dočarava snagu otpora branitelja i veličinu njihove žrtve.
Posjeta Vukovaru iskorištena je i za obilazak obližnjeg Muzeja Vučedolske kulture. To je specijalizirani arheološki muzej gdje su Zagorci i njihovi gosti uz stručno vodstvo razgledali postavu muzeja svrstanog u prvi red takvih ustanova u Europi. Prikazuje način života u okviru vučedolske kulture koja se iz matičnog prostora nastanka između Dunava, Save i Drave proširila na područje današnjih dvanaest europskih država, visoko razvijene civilizacijske razine, nastala oko 3000 godina prije Krista.


Na povratku, posjećena je Općina Ivankovo u Vukovarsko-srijemskoj županiji gdje su sudionici posjete Vukovaru bili gosti Općine i gdje su počašćeni večerom, tradicionalnim slavonskim čobancem i iločkom graševinom.
Posebnu zahvalu sudionici posjete Vukovaru iskazali su stručnoj voditeljici, gospođi Tamari Rubčić. Sam izlet više nego uspješno organizirao je, pripremio i proveo Izvršni odbor Hrvatskog časničkog zbora Hrvatskog zagorja na čelu sa Predsjednikom HČZ-a Ivanom Draškovićem i tajnikom Darkom Vlaisavljevićem. Svrha izleta u cjelosti je postignuta jer osim što je odana posebna počast gradu heroju i svim njegovim braniteljima, sudionici putovanja u Vukovar na licu su se mjesta uvjerili u stanje i napredak obnove grada, kako materijalnog, tako i duhovnog. Poseban su dojam o strahotama razaranja grada i patnji Vukovaraca stekli slovenski veterani koji su na autentičnim lokacijama mogli spoznati težinu vukovarske tragedije, a istinu o tome moći će prenijeti svojim kolegama, rodbini i prijateljima doprinoseći tako širenju povijesnih činjenica jer neke od njih i danas nisu poznate široj javnosti.

Još članaka iz "Događanja"

Facebook

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program