Prethodni članak
Sljedeći članak

[VRIJEDAN JUBILEJ GPO KRAPINA] Predstavljena monografija 'Naših prvih 60 ljeta'

Gradski puhački orkestar Krapina ove godine proslavlja svoju 60. obljetnicu postojanja i uspješnog djelovanja


Gradski puhački orkestar Krapina ove godine proslavlja svoju 60. obljetnicu postojanja i uspješnog djelovanja. Tim povodom prošle je nedjelje u Muzeju krapinskih neandertalaca na Hušnjakovom u Krapini promocijom monografije Gradskog puhačkog orkestra Krapina „Naših prvih 60 ljeta“ autora Branka Bolfeka uz prigodni program. Čestitke je uputio gradonačelnik grada Krapine Zoran Gregurović, a prisutnima su se obratili i umjetnički voditelj i dirigent Branko Cvrtila, autor Branko Bolfek, Sonja Vukmanić, predsjednica Desinićkih mažoretkinja, Tomica Fiket, osnovač i bivši predsjednik Desinićkih mažoretkinja, dok je na promociji nastupila brass sekcija GPO Krapina pod vodstvom Davora Zrinšćaka. Ispred muzeja prije početka goste je dočekao cijeli orkestar.

Protokolarni orkestar

Sve je krenulo 1958. godine kada je Upravni odbor DVD - a Lepajci donio je odluku o osnivanju Vatrogasne limene glazbe. Tadašnji predsjednik DVD-a Ilija Dragčević, tajnik Mirko Kunštek i aktivni član DVD-a Ivan-Vanjča Kos sazvali su 6. siječnja 1959. audiciju za odabir članova buduće limene glazbe kojom prilikom je odabrano trinaest budućih muzičara. Pod vodstvom tada mladog nastavnika muzičkog odgoja iz Krapine, Viktora Crneka, glazba je relativno brzo stasala i već 1. svibnja 1962. godine bilježi svoj prvi nastup u Putkovcu, povodom svečanog otvaranja novoizgrađene osnovne škole u tom mjestu. Nakon 1963. godine glazbu kratko vrijeme uvježbava kapelnik Stjepan Hundrić iz Ciglenice Zagorske, a negdje od 1964. do 1980. godine, što zbog nedostatka materijalnih sredstava, što zbog osipanja, zbog smrti nekih članova, glazba nastupa uglavnom na sprovodima i svadbama, bez većeg napretka u kvaliteti. Od godine 1979. vođenje glazbe preuzima Branko Cvrtila, postupno pomlađuje i dopunjava glazbu novim članovima iz vlastite škole, i do tada mala glazba postupno prerasta u veliki puhački orkestar te se 1988. godine registrira kao Kulturno-umjetničko društvo „Sloga“ Lepajci. Zahvaljujući vrlo uspješnoj suradnji Limene glazbe „Sloga“ i grada Krapine i očitom porastu kvalitete orkestra, grad Krapina preuzima sponzorstvo orkestra i godine 1998. odlukom Gradskog poglavarstva grada Krapine orkestar postaje protokolarnim orkestrom grada Krapine, mijenja ime i udružuje se s Krapinskim mažoretkinjama u udrugu „Gradski puhački orkestar i mažoretkinje Krapina“.

Tri velike obljetnice

Godine 2016. grad Krapina proglašava udrugu „Gradski puhački orkestar i mažoretkinje Krapina“ Ceremonijalno-protokolarnom postrojbom grada Krapina kao Udrugu od posebnog značaja za grad Krapinu. Godine 2017. orkestar postaje samostalna udruga i mijenja ime u „Gradski puhački orkestar Krapina“. Osim obljetnice osnivanja i djelovanja orkestra, dirigent i umjetnički voditelj orkestra Branko Cvrtila ove godine obilježava svojih 40 godina vođenja ovog orkestra kao i 60 godina, dakle od samog osnivanja, neprekidnog članstva u orkestru. Ove tri velike obljetnice bile su i više nego dovoljan razlog za ovogodišnje njihovo svečano obilježavanje. U srijedu 11. rujna u 18 sati u Kapeli Srca Isusova u Lepajcima bit će služena Sveta misa zadušnica za sve preminule članove orkestra. Središnja proslava spomenutih obljetnica održat će se 15. rujna na Trgu Ljudevita Gaja u Krapini s početkom u 16 sati revijom mažoretkinja i puhačkih orkestara, a u sklopu 54. tjedna kajkavske kulture Krapina 2019.

Još članaka iz "Događanja"

Facebook

Kolnici su mokri i skliski u Istri, na širem riječkom području, Gorskom kotaru, Lici, Dalmaciji i sjeverozapadnoj Hrvatskoj. Jak vjetar puše na autocesti A6 Rijeka-Zagreb između vijadukta Bukovo i tunela Tuhobića, vozi se uz ograničenje brzine...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program