Prethodni članak
Sljedeći članak

Više od 8 tisuća gledatelja uživalo je u kazališnim predstavama 15. GFUKA

Proteklog je vikenda završilo 15. izdanje GFUK – a, koje je donijelo 33 izvedbe čak 11 kazališnih naslova


Vikendom bogatim s čak deset događanja završilo je ovogodišnje, jubilarno 15. izdanje Glumačkog festivala u Krapini. Petak je tako donio gostovanja po Zagorju, odnosno u Brdovcu, Novom Golubovcu i Novom Marofu, ali i veliki glazbeno – poetski koncert u Festivalskoj dvorani u Krapini, koji je održan povodom 15. obljetnice rada udruge i 55 godina umjetničkog rada Ladislava Prežigala, suosnivača, potpredsjednika i počasnog člana udruge GFUK.

Zatvaranje uz HNK

U koncert su se uključila brojna glumačka imena, poput Ksenije Pajić, Antuna Tudića, kao i naši zagorski, mladi glumci Denis Bosak, Dea Presečki i Dario Kuhar, koji su interpretirali stihove Ladislava Prežigala. U glazbenom dijelu nastupili su Paula Jusić sa suprugom, Ivica Pepelko i Gordana Ivanjek Tušek.

– Pred kraj druženja podijelili smo 55 paketa zbirki pjesama Ladislava Prežigala, i to gradskim i općinskim knjižnicama te knjižnicama srednjih i osnovnih škola u našoj županiji, bila je to akcija koju smo odradili s Ladislavom Prežigalom kao glavnim donatorom te u suradnji s Krapinsko – zagorskom županijom – rekao je Adam Končić, predsjednik udruge GFUK.

Festival je zatvorila glumačka postava Hrvatskog narodnog kazališta, odličnom predstavom 'Tko pjeva zlo ne misli', u kojoj su glavne uloge iz Dnevnika malog Perice utjelovili Zrinka Cvitešić, Ivana Boban, Dušan Bućan i Krešimir Mikić. Nedjelja je donijela još gostovanja po Zagorju, u Bedekovčini, Zaprešiću i Maču, a dvije predstave za vikend su gostovale i u Gradišću, u mjestima Koljnof i Veliki Borišof. – Radi se o već petoj godini gostovanja i suradnje s Hrvatskim kulturnim društvom u Gradišću – pojasnio je Končić.

Osam naslova po Zagorju

Tako su na krapinskoj pozornici igrale četiri predstave. Nakon otvaranja i prvog vikenda kada su se predstavom 'Boeing boeing' predstavile glumačke trupe Vinkovačkog gradskog kazališta te predstava 'Ljubav, gubici i moda', drugog vikenda izuzetno posjećena bila je predstava 'Škrtac' Kazališta Kerempuh, s Hrvojem Kečkešom u glavnoj ulozi, a ipak, najviše karata tražilo se za posljednji vikend i  'Tko pjeva zlo ne misli'. Više od 2 tisuće gledatelja uživalo je u predstavama u Krapini, a još 6 tisuća posjetilo je čak osam naslova koji su igrali u osam gradova i 12 općina po Zagorju.

 'Ljubav, gubici i moda' gostovali su u Svetom Križu Začretju, Novom Marofu i Zaprešiću, zatim predstava 'Nije bila Peta, bila je Deveta' u Zaboku, Klanjcu i Oroslavju. Predstava '4 poze, sretan svršetak' igrala je u Oroslavju, Brdovcu, Mihovljanu i Krapinskim Toplicama, a predstava 'I živjele su sretno' u Varaždinskim Toplicama i Mariji Bistrici.

Predstava predsjednika GFUK – a Adama Končića 'Šund naš svagdašnji', u kojoj je Končić i glumac i producent, igrala je u Dubravici, Vinici, Tuhlju i Svetom Iliji, predstava 'Ja trudnica' Kerekesh Teatra u Jakovlju, Loboru, Bistri i Novom Golubovcu, u Maču je igrala predstava 'Žena godine', a nekako je najviše pažnje izazvala predstava 'Ne daj se njofra' koja je oduševila publiku u Bedekovčini, Stubičkim Toplicama, Zlatar Bistrici, Mariji Gorici, Višnjici i Kraljevcu na Sutli. – Kraljevec na Sutli ove godine je po prvi puta s nama, a s mjestom Višnjica, koje spada pod Grad Ludbreg, surađujemo već osam godina, točnije s firmom HIS Višnjica, koja svake godine otkupljuje predstavu za mještane – rekao je Končić, ponosan zbog suradnje s pet gradova i 12 općina u našoj županiji, zatim jednim gradom i pet općina z Zagrebačkoj te dva grada i tri općine u Varaždinskoj županiji.

Odlične brojke posjećenosti

Ovogodišnje izdanje ponovo je pokazalo veliko bogatstvo predstava. Odigrano je čak 11 naslova, izvedene 33 predstave, što je, u usporedbi s drugim festivalima ovog karaktera itekako zavidna brojka.  – Jako smo zadovoljni. Pripreme od siječnja su se isplatile, na organizaciji je radilo četrdesetak ljudi i nije bilo jednostavno. No, cijelo Zagorje smo probudili u starom terminu, nakon Uskrsa, s pregršt predstava koje smo dali. Trudimo se profesionalno kazalište približiti manjim sredinama, koje imaju prilike pogledati odlične kazališne komade i upoznati svoje omiljene glumce koje često gledaju i na malim ekranima. Pokazali smo i nekim manjim dvoranama da bez problema mogu ugostiti primjerice GK Komedija – rekao je Končić.

Upitali smo ga i je li očekivao u samim počecima da će se ideja o osnivanju GFUK – a pretvoriti u ovoliki festival koji će se mjesecima iščekivati i koji će biti tako dobro posjećen. - U počecima je festival dobro odjeknuo u Krapini, vidjeli smo da ima veliku perspektivu. Ali nismo očekivali da bi takav odjek mogao biti i po Zagorju. U 13 godina otkako gostujemo po Zagorju imamo konstantna partnerstva sa Zabokom, Klanjcem, Loborom i Zlatar Bistricom, u međuvremenu su se pridružili i drugi gradovi i općine. Ove brojke o posjećenosti nam govore da smo na dobrom putu i da tako trebamo i dalje – zaključio je Končić, no ujedno je najavio i ljetno izdanje festivala, koje će se održati od 24. lipnja do 3. srpnja. – Već smo dogovorili gostovanje na Hušnjakovom u Krapini, na Terasi dvorca Oršić u Gornjoj Stubici i na Bedekovčanskim jezerima, a nadamo se da ćemo ostvariti i gostovanje u Velikom Taboru, Starom selu Kumrovec, u Pregradi na Trgu Gospe Kunagorske, Starom gradu Konjščina te u Zagorskim Selima – najavio je Končić te je zahvalio Krapinsko - zagorskog županiji i Gradu Krapina, kao i Pučkom otvorenom učilištu Krapina na partnerstvu.

 

 

Još članaka iz "Događanja"

Facebook