Prethodni članak
Sljedeći članak

[VIDEO] VINCEKOVO U GORNJOJ STUBICI: 'Trsek moj, zbudi se, dosti si spal, trsek moj, zbudi se, bum te vrezal'

Skromno i uz pridržavanje epidemioloških mjera, Vincekovo je obilježila Udruga vinara i vinogradara Peharček


Udruga vinara i vinogradara Peharček iz Donje Stubice u skromnim je uvjetima i ove godine, kod Restorana Rody u Gornjoj Stubici, obilježila Vincekovo, početak nove vinogradarske godine.

Blagdan svetog Vinka, svog zaštitnika, vinogradari slave 22. siječnja. Udruge vinara obilježavaju ga prvim radovima u vinogradima, ceremonijama blagoslova trsja, uz glazbu i narodno veselje. No, posljednje dvije godine, pandemija koronavirusa i ovu je zagorsku tradiciju svela na minimum, stoga su nam i iz stubičke Udruge vinara rekli kako se i ove godine Vincekovo slavi u posebnim uvjetima, isključivo uz nekoliko članova udruge, kako bi se održala tradicija.

Okupljene je pozdravio predsjednik udruge Siniša Znika, a potom je vlasnik restorana i vinograda Zdravko Klanjčić ceremonijalno obavio prvu rezidbu u svome trsju.

Radove, je, a time i vinare, vinogradare i narednu vinogradarsku godinu, blagoslovio vlč. Nikola Jurković, upravitelj gornjostubičke Župe svetog Jurja Mučenika.

Uz pjesmu i nekoliko prigodnih recitacija, ceremoniju je obogatio i Željko Novosel. 'Zakaj se vince pije? V zime se pije kad su mrzli dani da se telo zgrije, po letu se pije kad su vrući dani da se telo rashladi. Prvi prvoj kupici čovek pije vino, pri drugoj kupici vino pije vino, a pri trejtoj kupici vino popije čoveka. Pij vine, samo pazi da vine ne popije tebe. A kak, praf za praf, treba piti? Navek spametno, oprezno i ne preveć', podijelio je stihove s okupljenima Novosel.

Prije blagoslova vinograda kod Restorana Rody, održano je i tradicionalno proštenje u Modrovcu, kod Kapelice sv. Vinka.

 

Još članaka iz "Događanja"

Facebook