Prethodni članak
Sljedeći članak

VELIK PROJEKT ZA URBANI GRAD: 'Zabok živi s mladima i za mlade. re-GENERATOR je dokaz tome'

Jučer je u Zaboku održana uvodna konferencija projekta re-GENERATOR


Jučer je u Zaboku održana uvodna konferencija projekta re-GENERATOR. Naime, na mjestu postojećeg Regeneratora, niknut će novi objekt pod nazivom re-GENERATOR koji će i dalje biti centar urbane kulture. Projekt je vrijedan 32.936.841,75 kuna, dok su dodijeljena bespovratna sredstva u iznosu od 27.991.474, 24 kune. Za arhitektonsko rješenje zaslužni su mikelić-vreš arhitekti d.o.o.

Budući izgled

re-GENERATOR će činiti tri samostojeća objekta s trgom na kojem će biti stalno natkrivena pozornica..  Ovaj prostor biti će kreativni inkubator za mlade. re-GENERATOR sadržavat će: hostel, malo boutique kino, društvene prostorije, koncertni prostor, sviraone, studio, uredske i druge prateće prostorije. U projektu Gradu Zaboku partneri su udruge Regenerator, HGF, Mraz, Mreža udruga Zagor i Gokul.

Entuzijasti pokrenuli Udrugu Regenerator

Kako je rečeno na konferenciji, iza cijelog projekta re-GENERATOR stoji lijepa priča o zajedništvu entuzijasta koji su pokrenuli ideju o urbanom centru u Zaboku.

 

- Udruga Regenerator osnovana je 2009. godine kad je i Grad kupio ovaj prostor te ga namijenio za urbanu kulturu. Ovo je bilo skladište, tu su bile zgrade koje je trebalo srušiti.  Trebalo je vremena da raskrčimo, i da napravimo kakve takve uvjete da bi se tu moglo održavati koncerti i događaji vezani za urbanu kulturu. U Regeneratoru radimo koncerte kakvi su rijetki u županiji, možemo ih naći u Zagrebu, Ljubljani, Grazu, Beču… Brojni izvođači koji su svirali kod  nas, svirali su na svjetskim scenama. Nakon što se izgradi novi re- GENERATOR tehnički uvjeti bit će bolji, bolji će uvjeti biti za goste koji će doći, za same izvođače…  - istaknuo je Darijo Bivol, predsjednik Udruge Mraz, član Udruge Regenerator i bivši predsjednik Udruge Regenerator. Dodao je kako svega ovog ne bi bilo bez ljudi koji su odvajali svoje slobodno vrijeme, organizirali radne akcije. - Zahvalan sam svakoj osobi koja je došla jer to je bilo predivno vrijeme i rijetko tko se može pohvaliti zadnjih 10 godina ovakvo intenzivno druženje i ovakvo bogato iskustvo – istaknuo je Bivol.

Veliko veselje za mlade

Voditeljica projekta reGENERATOR je zamjenica gradonačelnika Valentina Đurek koja je rekla kako je ovo najposebniji trenutak u njezinom 3,5 godine dugom stažu kao zamjenice.

 

- Nakon što smo potpisali ugovor za reGENERATOR i dobili 28 milijuna kuna bespovratnih sredstava, željeli smo organizirati uvodnu konferenciju koju smo osmislili na način se predstave svi pojedinici i organizacije civilnog društva koje su desetak godina radili na tome da ovaj prostor opstane bez obzira na stanje u Regeneratoru. Znamo da su se koncerti mogli održavati u travnju  do listopada, a po zimi ne jer je prehladno . Ovo je zadnji koncert koji će biti u ovom prostoru do završne konferencije koja će biti u novim prostorima. Ovo je veliko veselje ne samo za mene osobno i za sve mlade ljude koji se tu nalaze – naglasila je Đurek.

Projekt za budućnost Zaboka

Gradonačelnik Ivan Hanžek naglasio je kako je ovaj projekt važan za grad i budućnost Zaboka kao urbanog grada.

 

- Grad je inicijativu objeručke prihvatio, otkupili smo prostor od Regeneracije, srušili objekte koji nisu mogli biti u funkciji, ostao je ovaj objekt koji će postati novim dijelom re-GENERATORA, Veseli nas što će tu biti i hostel. Manjak je hotelskih kapaciteta na području Zagorja, a posebno u Zaboku koji su prihvatljivih cijena. Vjerujem da će ovaj objekt obogatiti ne samo kulturu, društvene sadržaje, aktivizam nego i turističku ponudu grada Zaboka. U Zaboku je 2000 srednjoškolaca iz cijele regije, imamo oko 1500 studenata, ponuda za mlade u gradu je relativno dobra. Zabok živi s mladima i za mlade i ovo je još jedan dokaz tome – naglasio je Hanžek.

Podrška Krapinsko-zagorske županije i ZARA-e

Partner na ovom projektu od samog početka bila je i Zagorska razvojna agencija.

 

– Ovo je i za nas bio velik izazov. No, kada dođete u Grad Zabok koji ima jasnu viziju i kvalitetan tim, onda je tu uloga ZARA-e da bude potpora  da posložimo projekt da tehnički bude dobar i da predložimo primjere dobre prakse. Proveli smo anketu da ispitvmo potrebu i što građani misle o ovom projektu, dobili sve pozitivne odgovore. Svi su rekli da jedan projekt koji daje dom  kreativnom i kulturnom sektoru Zaboka je nužan – rekla je Helena Matuša, zamjenica ravnateljice Zagorske razvojne agencije.

 

Veliku podršku projektu re-GENERATOR daje i Krapinsko-zagorska županija, a zamjenica Jasna Petek je  priznala da je uz Zabok i Županija dugo maštala o ovom projektu. - Snovi se ostvaruju i započinje sjajan projekt kojeg je zaslužio Zabok i Krapinsko-zagorska županija. Čestitam Gradu Zaboku i svima koji su pomogli u pripremi ovog projekta Krapinsko-zagorska županija nije formalni partner, ali smo od samog početka upućeni u projektiranje i sve aktivnosti koje su se odvijale  za projekt. Jako nam je važno da udruge koje djeluju u Zaboku, imaju svoje mjesto odakle će moći kvalitetno raditi, ali i udruge iz županije. Zabok je to zaslužio, a zaslužila je i Krapinsko-zagorska županija – rekla je Petek.

Dodajmo kako je na događanju nastupao Zabočanin, dobitnik tri Porina J.R. August te Pantera cover bend. Događj se održao u skladu s epidemiološkim mjerama.

A Grad Zabok je u fazi pokretanja javne nabave. - Nadamo se da bi kroz dva mjeseca mogli potpisati ugovor s izvođačem radova i nadamo se da početkom sljedeće godine startamo s radovima – najavila je zamjenica gradonačelnika Valentina Đurek.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Još članaka iz "Događanja"

Facebook

Zbog radova i privremene regulacije prometa na pojedinim dionicama autocesta te državnih i ostalih cesta moguće su povremene smetnje, vožnja u koloni i kraći zastoji. Savjetujemo dodatni oprez i strpljenje. A1 Zagreb-Split-Ploče: -22.10....

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program