Prethodni članak
Sljedeći članak

[VIDEO] VEĆ 501 GODINA: ‘Kad se na uskrsno jutro čuju pucnjevi iz pištola, svakom Kosteljancu zatitra srce jer ga sjeti na prošla, davna vremena’


U Kostelu se Uskrs, ako ga se promatra očima ostalih krajeva, slavi na pomalo neuobičajen način. Riječ je o običaju uskrsnog streljanja iz kubura, odnosno pištola, kojeg je 2012. godine Ministarstvo kulture proglasilo nematerijalnim kulturnim dobrom te je običaj upisan u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske.

Običaj seže u daleku 1523. godinu kada su grofovi Keglevići obitavali u Kostelgradu, a danas je običaj pretvoren u manifestaciju Kostelska uskrsna pištola koju organizira Povijesna postrojba „Kostelska pištola-Keglevićeva straža Kostel.

Tradicionalnu, 501. Kostelsku uskrsnu pistolu, otvorio je danas na zidinama Kostelgrada, krapinsko – zagorski župan Željko Kolar. Otvorenju na starom gradu prisustvovale su brojne povijesne postrojbe i kuburaška društva, građani i svi namjernici štovatelji streljanja na i pod Kostelom.

Župan je zahvalio povijesnim postrojbama koje su pristigle iz raznih krajeva Hrvatske očuvati tradiciju u Zagorju.
-Kostelska pištola Keglevićeva straža i počasna postrojba KZŽ najveći su promotori naše županije, svojim nastupima diljem Hrvatske, ali i inozemstva promoviraju Krapinsko – zagorsku županiju kao Bajku na dlanu. Prošle godine obilježili smo okruglu 500. godišnjicu, s jednom velebnom manifestacijom koju je otvorio predsjednik RH Zoran Milanović, štampali smo monografiju povodom 500. godišnjice i koristim ovu priliku da zahvalim svima koji su dali svoj doprinos da se tiska ta monografija. Bez obzira na digitalno vrijeme, ono što nije zapisano i svedeno u knjigu, kao da se nije dogodilo. Ova naša tradicija je stara 501 godinu, a poznavajući ljude na Kostelu kolko su prkosni, dični, radišni i marljivi, siguran sam da će se ta tradicija nastaviti – rekao je župan Kolar.

Dobrodošlicu je svim gostima poželio predsjednik Kostelske pištole Keglevićeve straže Kostel Milan Flegar.


-Dobrodošli na stari grad koji je 500 i više godina održao tradiciju. Kada su se doselili grofovi Keglevići na Kostelgrad, nisu slutili da će jednim svojim običajem pucanja za Uskrs iz pištola napraviti povijest koja će se održati i 500 godina nakon njih. Sigurno nisu bili toga svjesni. Zahvaljujući našem narodu, u Kostelu taj običaj je održan 500 godina, a ove godine i po 501. puta – rekao je Flegar, poželjevši svima sretan Uskrs.

Obratio se i gradonačelnik Grada Pregrade, Marko Vešligaj. - Pozdrav Kosteljankama i Kosteljancima i svim sugrađanima i posjetiteljima. Poseban pozdrav povijesnim postrojbama koje su ovdje stigle iz cijele naše domovine i na taj način iskazale veliko poštovanje prema našoj tradiciji. U političkom radu i životu govorio sam na puno mjesta, ali govoriti ovdje je uvijek posebna emocija. Jer, kada odrastete ovdje na tim najljepšim zagorskim bregima, a ovi u Kostelu su još posebniji, barem za mene, onda nekako znate koliko je važna ta tradicija. To je tradicija koja određuje ovaj kraj, i ne samo da se te dane više družimo i okupljamo, nego iskazujemo jedno veliko poštovanje prema tradiciji i kroz tu tradiciju iskaujemo poštovanje prema precima, prema onim ljudima kojih danas više nema, ali zahvaljujući njima, tradicija se održala toliko stoljeća i drago mi je da je danas prepoznata kao kulturno nematerijalno dobro RH – rekao je Vešligaj.

Dodao je da mu je drago što se toliko ljudi uključuje u organizaciju. – I drago mi je da je toliko uzvanika došlo na Kostelgrad koji se svake godine obnavlja, a znači da je to važno i ostalim institucijama, od orada županije do države, jer je to važno za cijelu našu domovinu – rekao je gradonačelnik.

- Ovo je možda malo mjesto, ali je mjesto jednog velikog srca, ali i mjesto koje ima posebno mjesto u srcu. Kada se sutra ujutro čuju pucnjevi ili strijele iz pištola, kada se čuju pucnjevi iz mužara, onda svakom Kosteljancu i Kosteljanki zatitra srce jer ih sjeti na prošla, davna vremena, a u srcu je toplo jer se tradicija održala i održat će se još puno, puno godina. Sretan Vuzem, nek' nam živi tradicija i naš Kostel – poručio je gradonačelnik Vešligaj.

 
Uvertiru u subotnja događanja činio je mimohod postrojbe i njihovih gostiju u Krapini i prijavak županu Krapinsko-zagorske županije Željku Kolaru.

Nakon otvorenja manifestacije, kod PŠ Kostel održao se prigodni program, nastup folklora i tamburaške sekcije KUD-a Pregrada.

Podršku organizaciji manifestacije dala je Udruga kostelskih žena, Turistička zajednica područja Srce Zagorja, Grad Pregrada, Krapinsko-zagorska županija te druge ustanove, udruge, sponzori i donatori. Povijesne postrojbe koje su sudelovale na manifestaciji su Dubrovački trombunjeri iz Dubrovnika, Gradska stražu iz Bakra, Svetonedeljska garda, povijesna postrojba Petra drugog Erdödya iz Svete Nedjelje, Samoborska narodna garda iz Samobora, Hrvatski sokol iz Osijeka i Krapinski Ilirci, počasna postrojba Grada Krapine.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Još članaka iz "Događanja"

Facebook