Prethodni članak
Sljedeći članak

Vatrogasci VZO Bedekovčina obilježili Dan svog zaštitnika svetog Florijana

Štovanje se obavilo uz nazočnost delegacije vatrogasaca iz DVD Bedekovčina i DVD Brestovca Orehovičkog i VZO Bedekovčina te vjernika, štovatelja i prijatelja uz pridržavanje svih propisanih mjera kriznog stožera na otvorenom crkvenom parkralištu crkve svete Barbare u Bedekovčini


Kad su vatrogasci odlučili uzeti sv. Florijana za svoga zaštitnika, prepoznali su u njemu cjelovitu osobu, primjer vjere i solidarnosti, poput spremnosti i solidarnosti vatrogasaca, koja se ubraja u uzore humanosti, dobrote i nesebičnosti. Kršćani u tim vrlinama vatrogasne službe prepoznaju Isusove zapovijedi ljubavi prema bližnjemu. Znamo ulogu vatrogasaca: čuvati svaku imovinu, materijalna dobra od požara i elementarnih nepogoda, braniti ljudske živote. Iz toga vidimo kolika je hrabrost, plemenitost i ljubav tih ljudi na djelu, koji su svoj uzor pronašli u svojem svecu koji se isto tako založio za druge.

1991. godine tj. nakon proglašenja slobodne i samostalne Hrvatske, sveti Florijan se vraća u naša dobrovoljna vatrogasna društva i profesionalne vatrogasne jedinice. Obnavlja se ljubav i štovanje prema vatrogasnom zaštitniku. Prihvaća se opet Dan svetog Florijana (“Zakon o vatrogastvu, 1993.”). Vatrogasci pronalaze stare vatrogasne zastave s likom svetog Florijana, štuju ga, obnavljaju njegove kipove i slike.

 

Tradicionalno od tada odnosno od 1990. godine u bedekovčanskoj župnoj crkvi svete Barbare članovi društava Vatrogasne zajednice Općine Bedekovčina  štuju svog zaštitnika Svetog Florijana i obilježavaju svoj dan.

 

- Tako je bilo i danas  3. svibnja, ali ovaj put ne uz uobičajeni protokol mimohod i misu u crkvi svete Barbare gdje je i postavljen pomoćni oltar svetog Florijana. Ne onako kako smo to mislili prirediti za proslavu 30. obljetnice hodočašća, nakon formiranje slobodne i samostale  Hrvatske  i proslaviti s vjernicima, simpatizerima i mještanima. Epidemiološka situacija i stanje izvanrednih okolnosti s koronavirusom to nam nisu dozvolili. Tradicija se nastavila zahvaljujući i državnom Kriznom stožeru koji je odobrio održavanje misa uz određena pravila ponašanja.  Štovanje se obavilo uz nazočnost  delegacije vatrogasaca iz DVD Bedekovčina i DVD Brestovca Orehovičkog i VZO Bedekovčina  te vjernika, štovatelja i prijatelja uz pridržavanje svih propisanih mjera kriznog stožera na otvorenom crkvenom parkralištu crkve svete Barbare u Bedekovčini - rekao je predsjednik VZO Bedekovčina.

 

Vatrogasce je pozdravio župnik, velečasni Željko Horvat koji je naglasio spremnost vatrogasaca i humanost njihova poziva – pomoći ljudima u nevolji. Osvrnuo se na značaj Svetog Florijana kao sveca i njegov životni put.  Zatim je  služio misu za sve vatrogasce, kao i njihove preminule kolege.

Predsjednik vatrogasne zajednice Željko Odak pozdravio je sve nazočne, istakao je značaj štovanja Svetog Florijana zaštitnika vatrogasaca, kao i posebnost i opasnost vatrogasnog poziva te ulogu vatrogasaca i ovom izrazitom teškom vremenu epidemije koronavirusa. Čestitao je nazočnim vatrogaskinjama i vatrogascima, a putem njih svim vatrogascima praznik i zahvalio im na njihovom predanom radu u obavljanju vatrogasne djelatnosti i radu u njihovim društvima.

 

Zaželio je svima obilje sreće i zdravlja, sabranosti i znanja da odgovore na sve izazove i zadatke koji će pred njih doći tijekom godine, jer ih građani općine trebaju i na njih najozbiljnije računaju, da im pomognu kod požara, poplava, suša, elementarnih nepogoda i drugih nedaća.

Blagdan Svetog Florijana tradicionalno najavljuje svibanj – Mjesec zaštite od požara u Republici Hrvatskoj. To je uvijek mjesec pojačanih preventivnih aktivnosti, ali i značajnih manifestacija u vatrogastvu diljem Lijepe naše, pa tako i u Vatrogasnoj zajednici općine Bedekovčinasve, a sve će ovaj put biti u skladu s propisanim mjerama Kriznog stozera.

 

 

Tekst i obrada : Željko Odak

Slike: Tomica Gulija i arhiva VZO Mladen Ban

Još članaka iz "Događanja"

Facebook

Zbog jakih udara vjetra autocesta A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Kikovica i Delnice otvorena je samo za osobna vozila. Obilazak za ostale skupine je državnom cestom kroz Gorski kotar (DC3).  Na A7 Draga-Šmrika, Jadranskoj magistrali (DC8)...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program