Prethodni članak
Sljedeći članak

Unutrašnjost crkve sv. Katarine ponovno će zasjati u pravom baroknom izdanju

Unutrašnjost crkve sv. Katarine ponovno će zasjati u pravom baroknom izdanju. Već ranije, zahvaljujući Ministarstvu kulture, obnovljena su tri pokrajnja oltara, a sada je na red došao i središnji u svetištu crkve


Oni koji u posljednje vrijeme dolaze u krapinsku crkvu sv. Katarine svjedoče radovima na uređenju njezine unutrašnjosti. Nisu to manji radovi, jer cijelo je svetište crkve zajedno s oltarom ograđeno najlonom, kako bi se središnji prostor zaštitio od prašine. Bio je to više nego dovoljan razlog, iako se misna slavlja održavaju na uobičajeni način, da saznamo što se događa. Relevantan sugovornik za to bio nam je gvardijan p. Franjo Jurinec.

Konzervatorska zaštita

- Prošle godine, na poticaj i uz podršku vjernika koji redovito dolaze u našu crkvu odlučili smo pokrenuti projekt uređenja interijera crkve sv. Katarine. Treba reći da su već ranije, zahvaljujući Ministarstvu kulture, obnovljena tri pokrajnja oltara, a sada je na red došao i na ovaj središnji u svetištu crkve. Atika glavnog oltara je već restaurirana, a sada je skinut i donji dio. Postupak kompletne restauracije srednjeg i donjeg dijela trajat će dvije godine – ističe gvardijan Franjo. Iako izgleda dugo, no, to je primjerno vrijeme obzirom na brojne zahvate kako restauratorske tako i one konzervatorske. Naime, taj retabl oltara nije diran 106 godina. Obzirom da je sagrađen od drva, on se, da tako kažemo, i malo rasklimao, ali obzirom na starost sve skupa dobro izgleda. U postupku restauracije uklonit će se siva boja stavljena 1890. tako da retabl oltara opet zasja u pravom baroknom izdanju s crnom pozadinom i zlatnim listićima. Franjevci će iduće godine obilježiti 380. godišnjicu dolaska i početka djelovanja u Krapini. Samo četiri godine nakon toga već je bila podignuta nova crkva posvećena Sv. Katarini, a nakon ispunjavanja osnovnih uvjeta za održavanje misnih slavlja crkva je posvećena 1657. Kada je crkva dobila oltar nije do sada točno utvrđeno nego se samo 1681. konstatira da je postavljen. Oltar je prvotno obojen i pozlaćen 1713. Uz tu godinu na oltaru je upisana i 1914. kada glavni oltar dobiva dosadašnji izgled zahvaljujući mariborskom majstoru Zorattiju koji je pozlatio kipove svetaca i oltarnu ornamentiku. - U međuvremenu je došlo i do ideje o bojanju cijelog interijera crkve, s firmom 'Genc' iz Bednje, specijaliziranoj za crkvene adaptacije i uređenja. Dakako da se tome pristupilo odgovorno kao što to zaslužuje svaki objekt koji spada u kulturno dobro Hrvatske pa je i stoga pod konzervatorskom zaštitom - nastavlja gvardijan.

Velik zahvat

Krenulo se 20. siječnja s čišćenjem i uređenjem prostora svetišta, tu je bilo puno prašine, starih boja, prašine, otpale žbuke, sve je to trebalo pažljivo odstraniti. Uslijedio je postupak impregniranja, kako bi postigla što bolja izolacije, jer dobro znamo koliko je pogubno djelovanje vlage u svim takvim objektima. - Obzirom da je za te zaštitne radove trebalo postaviti skele, odnosno kako bi to majstori rekli grušt, jasno nam je moramo maksimalno iskoristiti taj trošak. To znači da moramo krenuti u bojanje crkvene unutrašnjosti. Iskreno, iako smo o tome i razmišljali, ali se nekako nismo usudili u isto vrijeme ići s dva projekta, jer dobro znamo da to stoji puno, puno novca. Naime, ne možemo samo ostati na uređenju svetišta, nego nam na bojanje dolazi prostor kora i kapele sv. Antuna, a onda i sama lađa crkve. Zahvat je velik, ali, hvala Bogu, naišli smo na razumijevanje gospodarstvenika s područja Grada Krapine, zatim smo uz potporu Krapinsko-zagorske županije, zatvorili veći dio, kako se to kaže, financijske konstrukcije. Obzirom na skelu, još se nešto nametnulo, a to je mijenjanje rasvjete, jer naprosto i to moramo sada učiniti, tako da će crkva dobiti, kako je to već pomalo uobičajeno u današnje vrijeme – led rasvjetu. Dakako da će to dati dodatnu izglednost svega onoga što je do sada obnovljeno- zaključio je gvardijan Franjo.

Još članaka iz "Događanja"

Facebook

Na autocesti A1: -kod naplatnih postaja Lučko u oba smjera i Demerje u smjeru Zagreba nema dužih čekanja. Prekinut je promet na DC228 u mjestu Donje Pokupje, zbog prometne nesreće. Na pojedinim državnim cestama u Istri i priobalju...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program