Prethodni članak
Sljedeći članak

Udruga Sintoment organizira u Mariji Bistrici Prvi festival drvenih igračaka

Natječaj za učenike osnovne škole: Osmisli novu drvenu igračku


Sintoment, Udruga za multimedijalnu umjetnost i afirmaciju kulture ovog prosinca pilotira mini Prvi festival drvenih igračaka u Mariji Bistrici, u Domu kulture, Općinskoj knjižnici i čitaonici Marija Bistrica te na otvorenom, na Trgu pape Ivana Pavla II. Jedna od posebnosti ovog bistričkog kraja je izrada tradicijskih drvenih igračaka koje se nalaze na Listi zaštićenih dobara nematerijalne baštine u Registru kulturnih dobara Republike Hrvatske i od 2009. godine na popisu nematerijalnih dobara upisanih na UNESCO-v Reprezentativni popis nematerijalne svjetske baštine u Europi. Drvene igračke Hrvatskog zagorja su  prepoznatljivi tradicijski hrvatski proizvod čije je osebujno umijeće izrađivanja  započelo u 19. stoljeću i zadržalo se do današnjih dana u selima Laz Bistrički, Laz Stubički i Tugonica, koja se nalaze nadomak Marije Bistrice. Način izrade prenosio se u određenim obiteljima iz generacije u generaciju i zadržao do danas. Za njih je karakteristično da ih izrađuju ručno muškarci, a većinom ih oslikavaju žene. Nikada ne mogu biti dvije u potpunosti identične jer je svaka ručni rad.

Nastavno na svoje prethodne projektne aktivnosti u čijem ishodištu je Marija Bistrica kao mjesto kreativnog promišljanja, Sintoment pokreće Prvi festival drvenih igračaka s tendencijom prepoznatljivosti za početak na lokalnom, županijskom nivou, a zatim i međunarodno, gdje za ishodište uzima kolijevku izrade tradicijskih drvenih igračaka - Mariju Bistricu. Ideja je sagledati ishodište i proizvodnju drvenih dječjih igračaka, valorizirati iste te istražiti i prezentirati suvremeni dizajn drvenih igračaka, njihovu umjetničku, odgojnu i edukativnu vrijednost. Cilj ovog projekta Sintomenta je i kreirati održivi projekt na ovu temu, a dugoročno otvoriti pitanje osnivanja centra za oblikovanje drvenih igračaka u Mariji Bistrici.

Ne postoji sustavno vrednovanje ove baštine kroz kontinuirane i dugoročne projektne aktivnosti. Ideja je kreirati festival koji bi ovu nematerijalnu baštinu približio i međunarodno te povezao sa sličnima u susjednim zemljama, ali s vremenom i u svijetu. Osim toga, samu temu drvenih igračaka želimo približiti i u kontekstu suvremenog dizajna, ali i potaknuti valorizaciju nematerijalne baštine te inspiraciju za nove radove na tu temu. Format događanja koji bi to s vremenom omogućio je upravo festival.

Za prvi u nizu, zamišljeno je dvodnevno događanje te popratne aktivnosti u prosincu 2022.

10. 12. u 11 sati online radionica izrade GIF-a na temu tradicijskih drvenih igračaka voditeljice Tamare Bilankov

Centralni dan festivala je 16. 12. u Domu kulture i Općinskoj knjižnici i čitaonici Marija Bistrica s početkom u 16.20 sati, a radi se o Programu predavanja i panel diskusiji uoči otvaranja festivala te Izložbi Drvena maštanja. Predavači su Iris Biškupić Bašić, Grgo Petrov, Ivana Jandri i Lucija Stepinac, Josipa Petrov i Darko Lacković, a raspored i teme predavanja izgledaju ovako:

16:20

Iris Biškupić Bašić: Tradicijske drvene dječje igračke

16:50

Grgo Petrov: Mehanička drvena igračka - konj i orač

17:10

Ivana Jandri i Lucija Stepinac: Jopagu - mini inženjering

17:30

Josipa Petrov: Marija Bistrica - interaktivna web stranica

18:00

Darko Lacković: Nastanak drvene tamburice

18:30

Pauza

18:45

Panel diskusija s predavačima i otvorenje izložbe Drvena maštanja

U izložbi Drvena maštanja bit će izloženi radovi učenika Škole primijenjene umjetnosti i dizajna iz Zagreba, u obliku plakata i ilustracija, te video gif radovi učenika Škole za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću iz Zaboka.

Natječaj za učenike osnovne škole

Ujedno je otvoren i Natječaj za učenike osnovne škole: Osmisli novu drvenu igračku do 14. 12.! Svi koji žele sudjelovati trebaju poslati fotografiju jednog crteža u slobodnoj tehnici (rezolucije 300 dpi) na [email protected] s podacima učenika, ime i prezime, razred, ime osnovne škole do 14. 12. 2022.

Kroz  17. 12. i 18. 12. na Trgu Pape Ivana Pavla II bit će postavljena instalacija kreativne platforme Organizam pod nazivom Drvena maštanja, a 18. 12. od 10:00 - 16:00 sati bit će uz nju postavljen Photo Booth za besplatno fotografiranje svih posjetitelja.

Suradnici projekta su Organizam, UBU, ŠPUD, ŠUDIGO, Općinska knjižnica i čitaonica Marija Bistrica, Eventersi i Souvenir.nice, a projekt je dio Adventa u Mariji Bistrici u organizaciji Općine Marija Bistrica i Turističke zajednice Općine Marija Bistrica. Projekt podupire Krapinsko-zagorska županija.

Još članaka iz "Događanja"

Facebook