Prethodni članak
Sljedeći članak

Tati u 'Svemirskim prostranstvima' posvetila izložbu u njegovoj voljenoj Bedekovčini

U Općinskoj knjižnici i čitaonici u Bedekovčini može se vidjeti svestranost umjetnice Zvjezdane Horvatić kojoj je Zagorje drugi dom. Izložba je posvećena njenom ocu, prof. Stjepanu Horvatiću, najdugovječnijem ravnatelju Srednje škole Bedekovčina koji je uzdigao školu, Bedekovčinu, a time i cijelu županiju


'Dragi tata, nadam se da si negdje u Svemirskim prostranstvima sada sretan, ovo je izložba za tebe u tvojoj voljenoj Bedekovčini'. To je napisala Zvjezdana Horvatić, inače 'teta' u vrtiću koja umjetnost u sebi pronašla, za umjetnike možda u nekoj zrelijoj životnoj dobi.

A citat s početka napisala svom ocu, prof. Stjepanu Horvatiću za kojeg se u Krapinsko – zagorskoj županiji može naći rijetko koji čovjek koji ga nije poznavao. Generacije i generacije koje je podučavao i kao ravnatelj uzdignuo Srednju školu Bedekovčina do neslućenih visina, a time i cijelu Bedekovčinu i Krapinsko – zagorsku županiju čiji je glas pronio puno dalje. Sve je to, znaju svi koji su ga poznavali, napravio iz ljubavi prema ovom kraju u kojem je proveo gotovo čitav svoj radni vijek. A kad je otišao s ovog svijeta, s obzirom na situaciju u kojoj živimo, malo je ljudi znalo i oprostilo se s njim. Svi oni sada dolaze u Općinsku knjižnicu i čitaonicu Bedekovčina gdje izlaže njegova kćer i ujedno kćer profesorice biologije Natalije Horvatić koja ga je pratila predavajući svim tim generacijama i generacijama danas odraslih ljudi.

Izložbom 'Umjetnost kroz spoj fotografija, skulptura i crteža', autorica Zvjezdana Horvatić kaže: 'Došla sam u moju dragu Bedekovčinu, gdje sam živjela jedan dio mog života obilježen veselim dječjim i školskim danima. I kao što naziv izložbe kaže, spoj je to fotografija, skulptura i crteža najrazličitijih motiva. Kaže da su joj među ta tri izričaja najdraže skulpture koje radi od gline stoga što su najizazovnije i možda najzahtjevnije. Ona glinu ne peče, već izrađeni rad suši najprije sedam dana u najlonu, pa isto toliko na zraku, a onda je boji akrilom ili temperom te bojom za sjaj. Kod crteža najviše voli vodene boje i crni flomaster, a fotografije moraju biti prirodne. Usavršavala se kroz radionice kiparstva, slikanja i crtanja u Školi crtanja i slikanja Atelier Sellier u Zagrebu gdje je naučila osnove, te na raznim seminarima. Voli slobodu izražavanja i smatra da svako umjetničko djelo ima svoj individualni karakter. Svoje radove doživljava kao svoju intimu, smatra da svaki čovjek, umjetnik vidi i osjeća svojim očima, dodirom, pokretom, bojom. U svakodnevnom radu spaja umjetnost, te znanja i vještine koje je usvojila kroz edukaciju za Ekspresivnu art terapiju.

Razgovarajući s njom doznali smo da joj je život doista ispunjen, a ona zadovoljna jer je slobodna. 'Ne znam zašto bi netko crtao Zemlju uz Dan planeta, ako mu se crta jež, kaže i time se povodi. Probleme s koronom nije ni osjetila je netom prije kupila osam kilograma gline. O ovoj svestranoj mladoj ženi koja se se stalno za nešto usavršava nije stran ni rad u enegleskom programu, ni s djecom s teškoćama u razvoju. U svakodnevnom radu spaja umjetnost, te znanja i vještine koje je usvojila kroz edukaciju za Ekspresivnu art terapiju, koja će nam, nakon ove korone, svima biti potrebna.


Žaleći što je otišla iz Bedekovčine uvijek joj se rado vraća, a sada pokazuje i dio svog stvaralaštva na izložbi posvećenoj ocu. Otkrit ćemo samo da ova svjetska putnica izlaže i žabu. Nije to bilo kakva žaba. 'Sretna žaba donosi novčiće. U Kini se ova žaba zove Chan Chu. Postoji nekoliko vrsta ove sretne figure, ali Feng Shui pravila naglašavaju da je najučinkovitija žaba s tri stope koja u ustima drži novčić. Prikladna mjesta za postavljanje sretne žabe prema Feng Shui pravilima: Stavite žabu blizu ulaznih vrata, glava joj treba biti okrenuta prema unutra.Najbolju energiju privlači ako je držite u dnevnoj sobi, posebno ako imate privatni posao. Za napredovanje u karijeri stavite je u sjeverni dio dnevne sobe.Ako radite u uredu, stavite žabu na vidljivo mjesto na stolu.' Izložba je otvorena do 9. svibnja

Još članaka iz "Događanja"

Facebook

Prometna nesreća na autocesti A3 na 67+200 km između čvora IVANIĆ GRAD i čvora KRIŽ u smjeru Lipovca promet se vodi po dvije prometne trake.Vozi se uz ograničenje brzine 100 km/h.  Zbog zimskih uvjeta promet je zabranjen za kamione s prikolic...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program