Prethodni članak
Sljedeći članak

Svjetski hit majstori oduševili oroslavske osnovnoškolce


'Mali i Veliki knjižničari' Osnovne škole Oroslavje sudjeluju u međunarodnom projektu za poticanje čitanja 'Naša mala knjižnica' u organizaciji Ibis grafike. U Mjesecu hrvatske knjige čitali su knjige belgijskog pisca Stefana Boonena Kamp Bravo i Nahoče iz Wammerswalda.

Kamp Bravo je grafički roman o jednom dječaku kojemu se ništa nije dalo, a Nahoče je dirljiva i zabavna priča o jednoj nasukanoj djevojčici. Knjige su im se jako svidjele pa su poželjeli upoznati autora. Ta želja im se ostvarila baš na sam Fašnik, 13.2.2024. godine. Osim Stefana, u goste su im došli i ilustrator Melvin i prevoditeljica Svetlana i tako su učenici upoznali tri osobe važne za nastanak knjige. Bio je to jedan zanimljiv, veseo i posve drugačiji književni susret. Učenici su uživo slušali nizozemski jezik, naučili nekoliko nizozemskih riječi, promatrali kako nastaju ilustracije i spoznali važnu ulogu prevoditeljice. 

U razgovoru učenike je vodila radoznalost i otvorenost. Saznali su mnoge zanimljivosti o djetinjstvu, pisanju i životu autora i ilustratora. Stefan piše šašave knjige o ozbiljnim temama, ne koristi samo maštu nego i puno istražuje, a Melvin voli tjesteninu, a za crtanje mora jako zagrijati i mozak, ne samo ruke.

Da su Stefan i Melvin odličan stvaralački tim pokazao je kviz koji su za učenike pripremili o sebi samima. Na kraju susreta učenici su imali priliku kupiti knjige s potpisom autora i crtežom ilustratora.

"Vjerujemo da ćemo ovo gostovanje dugo pamtiti, a misao autora “Ako želiš nešto naučiti, moraš prvo pogriješiti!“  zauvijek zapamtiti!", poručuju iz oroslavkse škole.

 

 

 

 

 

 

Još članaka iz "Događanja"

Facebook