Prethodni članak
Sljedeći članak

STIŽE NAJLUĐA NOĆ U GODINI: Donosimo vam prijedloge gdje u Zagorju možete dočekati Novu godinu!


Još malo, i ispratit ćemo 2023. i dočekati 2024. godinu. Za najglamurozniju i najveseliju noć u godini mnogi se pripremaju danima prije, bez obzira hoće li sami organizirati doček ili se pak počastiti dočekom u nekim od restorana ili pak na otvorenom.

Običaji i vjerovanja

Prema mnogim vjerovanjima, nekada je bilo važno što će se raditi za doček, jer će nam to odrediti kakva će biti naredna godina. Tako su u Hrvatskoj novogodišnji običaji i vjerovanja potekli iz davnina, a neki se još i danas prate. Vjerovanje je tako da je izuzetno važno što će se raditi za doček. Zbog toga se svatko trudio rano ustati, dobro najesti, zabaviti i izbjeći svađu. Vjerovanje je i da je važno koga ćete prvo vidjeti i kome prvo čestitati u Novoj godini. Ako je tu muškarac, godina će vam biti sretna i puna novca, a ako je žena, godina će biti nesretna.

Novogodišnji stol

Važno je bilo i da novogodišnji stol bude obilat, kako bi i godina bila obilna i plodna. Još i danas se, prema starom vjerovanju, najčešće na novogodišnjem stolu nađe svinja, odnosno odojak. Vjerovanje, naime, nalaže da se priprema svinjetina, jer svinja ruje prema naprijed, odnosno predstavlja kretanje unaprijed i sreću. Perad se nije pripremala, jer se čeprkanje kokoši poistovjećuje onime što ostaje iza nas, zbog toga se kokoš i purica najčešće priprema na Božić. Zec se pak poistovjećuje s bježanjem pa tako odnosi i sreću, a riba pak pliva, s njom i blagostanje.

Crveno donje rublje

Jedan običaj koji je i danas popularan, kako u svijetu, tako i u Hrvatskoj je nošenje crvenog donjeg rublja. To je običaj koji je potekao iz Španjolske, gdje se vjerovalo da crveno donje rublje nose osobe koje traže ljubav, dok oni koji traže rast i razvoj u karijeri nose žuto. Međutim, donje rublje ne biste smjeli kupiti sami, već bi vam ga netko trebao pokloniti, a nakon novogodišnje noći trebate ga baciti, kako bi se ‘magija’ uistinu ostvarila.

Želje za boljom novom godinom

Bez obzira na to jeste li tradicionalni ili moderni u pripremama za Novogodišnju noć i kakve god običaje i sami njegovali na Silvestrovo, nekako nam je svima uvijek želja na što veseliji način ispratiti staru i dočekati novu godinu. U nadi da će godina pred nama biti bolja nego što nam je bila prethodna.

 

Dočeci u podne – moderni u novije doba

Nakon što su u Fužinama odlučili ispratiti staru godinu već u podne 31. prosinca, tradicija je to koja se nastavila, a zbog popularnosti proširila i na ostatak Hrvatske. Mnogi gradovi i općine organiziraju dočeke u podne, uz svirke na otvorenom, kuhano vino, pa i vatromet u podne. U Krapinsko – zagorskoj županiji prvi doček u podne organizirala je Marija Bistrica, prije deset godina.

Marija Bistrica

Prepuni marijabistrički trg i veliki interes za dočekom u podne oduševio je organizatore, stoga su odlučili nastaviti s tom tradicijom. Tako su doček organizirali i ove godine, u sklopu manifestacije Advent u Mariji Bistrici. Program dočeka u podne na Trgu Pape Ivana Pavla II. počinje u 10.30 sati, a svirat će tamburaški sastavi Od srca do srca i Novi svijet. Nakon čestitki u podne, u 13 sati bit će izvlačenje Bistričke božićne tombole.

Oroslavje

Nova godina u podne će se dočekati i na Oro trgu, u sklopu Adventa u Oroslavju. Adventski program koji je ove godine donio veliku raskoš programa za velike i male, uz predstave, radionice i koncerte, donosi i doček u podne, 31. prosinca. Program počinje u 10 sati, nastupom Savskih valova. Moći ćete se dobro zabaviti uz odličnu svirku, ali i dobro pojesti i popiti. Nakon 14 sati slijedi dječji program, likovne radionice i predstava 'Božićni tulum'.

Dočeci u ponoć

Staru godinu ispratiti možete na otvorenom i dočekati ponoć uz dobru svirku na nekom od trgova i Zagorju. Grad Zabok i ove godine ima doček Nove godine na Trgu Ksavera Šandora Gjalskog. Program počinje od 22 sata, a Nova godina dočekat će se uz Kavalire. Na Trgu Ljudevita Gaja u Krapini također možete dočekati Novu godinu. Tamo će od 22 sata svirati Ljubavnici i Ansambl Zagorje. Iako nema posebnog programa za doček, Konjščina je pripremila vatromet kod Starog grada u 23.59 na Staru godinu. Bedekovčina pak ima doček Stare godine, 30. prosinca na Bedekovčanskim jezerima, od 20 sati uz grupu Stare kočije.

 

Prekrasne i glamurozne dočeke uz bogat novogodišnji stol organiziraju i brojni zagorski restorani i hoteli.

Vrlo bogatu novogoidšnju ponudu pripremio je i Vuglec breg, a detalje možete doznati na linku: https://www.facebook.com/vuglecbreg

Sve detalje o dočeku u Dvorcu Gjaslki potražite na sljedećem linku: https://www.facebook.com/hotelirestorandvoracgjalski

 

Za ponudu dočeka u Hotelu Kaj interesirati se možete na ovom linku: https://www.hotelkaj.hr/

 

 

 

Još članaka iz "Događanja"

Facebook