Prethodni članak
Sljedeći članak

Sjećanje na Rudeka ne blijedi, ponovo se sviralo i pjevalo njemu u čast

KUD ''Lovro Ježek'' organizirao još jedan koncert u sjećanje na Rudolfa Mahmeta


KUD ''Lovro Ježek'' Marija Bistrica organizirao još jedan koncert ''Sjećanje na Rudeka'', u spomen na velikog zagorskog umjetnika Rudolfa Mahmeta, koji je ostavio ogroman trag u bistričkom KUD-u, ali i u brojnim drugim zagorskim društvima. Rudolf Mahmet – Rudek rođen je 1. srpnja 1925. g. u Mariji Bistrici.

Od osnutka KUD-a ''Lovro Ježek'' iz Marije Bistrice 1974. g., bio je voditelj Tamburaške sekcije i aktivni svirač do 2011.g. U dugačkoj folklornoj karijeri iza njega su ostali brojni nastupi u zemlji i inozemstvu te glazbeni aranžmani mnogih pjesama. Također je dugi niz godina vodio ŽVG Kajda iz Mača.

Rudek je glazbeno surađivao i s brojnim drugim kulturnim društvima, skupinama i umjetnicima: KUD-om ''Ljudevit Gaj'' iz Mača, KUD-om ''Sloga'' iz Velikog Trgovišća te s kulturno-umjetničkim društvima iz Lobora, Donje Zeline i Donje Bistre, Tamburaškim sastavom ''Zlatne žice'', klapom ''Bistrica'' iz Marije Bistrice, ali i danas poznatim glazbenim solistima Radekom Brodarcem i Ivicom Pepelkom.

Preminuo je 2016. godine i odmah iste godine KUD ''Lovro Ježek'' organizirao je 1. koncert njemu u spomen. Nažalost, tradicija je prekinuta prošle godine, zbog pandemije i mjera, no na sreću, ponovno je nastavljena u nedjelju u Domu kulture u Mariji Bistrici. Mjere su ograničile organizaciju i ove godine pa je posjeta bila moguća samo sa EU COVID potvrdama. No, oni koji su stigli uživali su u programu, kao i oni koji su koncert gledali putem facebook stranice KUD-a ''Lovro Ježek''.

Uz domaćine, Tamburaški orkestar domaćeg KUD-a i solista, izvrsnog mladost Roberta Hrena na bisernici, nastupili su Tamburaški sastav KUD-a ''Belec'', Pjevački zbor KUEU ''Kaj'' Zlatar Bistrica i ŽVG ''Kajda'' Mače. I ovom prilikom nastavljena je tradicija sastavljanja Memorijalnog tamburaškog orkestra, koji su ovaj puta činili tamburaši, njih 31, TS KUD-a ''Belec'' i TO KUD-a ''Lovro Ježek'', pod ravnanjem Roberta Mihovilića. 

Suorganizatori i pokrovitelji koncerta bili su Općina Marija Bistrica i Turistička zajednica Općine Marija Bistrica, a petim koncertom posvećenom Rudeku, jasno je da sjećanje na njega ne blijedi.

 

 

 

 

 

Još članaka iz "Događanja"

Facebook