Prethodni članak
Sljedeći članak

PROŠTENJE U KLUPCIMA: 'Kršćanstvo počinje, živi i raste s Marijom'

Danas na svetkovinu Uznesenja Blažene Djevice Marije u kapeli Majke Božje Marije u Klupcima održalo se svečano euharistijsko slavlje


Danas na svetkovinu Uznesenja Blažene Djevice Marije u kapeli Majke Božje Marije u Klupcima održalo se svečano euharistijsko slavlje koje je uz domaćine preč. Vladimira Drnetića župnika i dekana Krapinskog dekanata i dr. Stjepana Sirovca – supsidijara i duhovnog pomoćnika predslavio zabočki župnik Marijan Culjak.

Hodočasnicima, ali i župljanima riječi ohrabrenja u homiliji uputio je vlč. Culjak. - Vrijeme u kojem živimo s njemu svojstvenim izazovima izgleda kao doba pomutnje. Brojni su i zabrinjavajući znakovi u svijetu koji rađaju razočaranjem, beznađem i strahom od budućnosti. Sutrašnjica se često prikazuje kao nešto tmurno i nesigurno. Među mnogim zabrinjavajućim znakovima današnjeg vremena možda na prvo mjestu stoji gubitak vjere što dovodi do unutarnje praznine iz koje se više ne vidi pravi smisao života. Mi ovdje danas okupljeni smo „hodočasnici nade“. Nade koje nas vodi u bolju i sigurnu sutrašnjicu. Nadu u kojoj zahvaljujemo za svako novo jutro, za naše obitelji iz kojih potječemo, ali i čvrstu vjeru koju su nam svojim primjerom te životom usadili naši predci. Sa svoje strane, Marija se, prihvaćanjem Božje volje i svojim riječima: »Neka mi bude po tvojoj riječi!«, doista pokazala kao »službenica Gospodnja« U svom će hvalospjevu kasnije ona naglasiti i poniznost potrebnu da bi se volja Božja mogla prihvatiti: »Veliča duša moja Gospodina... što pogleda na neznatnost službenice svoje« Katolička Crkva nudi Marijin primjer kao odgovor i na probleme s kojima se susreće i današnji čovjek. U primjeru Marijinog života Djevice i Majke, vjernice i suradnice u Božjem naumu spasenja koja se je potpuno predala Boga te njegovu „riječ čuvala i razmatrala u svom srcu“ Crkva nudi i recept za potpuno ljudsko ostvarenje i istinsku sreću. I mi danas zagledani u Mariju, utecimo se Majci moćnoj zagovornici u svim životnim nedaćama, osobito u ovim teškim vremenima današnjice jer znamo da hrvatsko kršćanstvo počinje, živi i raste s Marijom. – zaključuje homiliju vlč. Culjak.

 

Na kraju misnog slavlja riječi zahvale okupljenim hodočasnicima, župljanima i svima ostalima uputio je domaći župnik preč. Vladimir Drnetić koji je između ostalog izrazio zahvalu svima onima koji su se svojim dobrovoljnim angažmanom uključili u današnje proštenje. Ovo je bila prilika da se upute i riječi zahvale svima onima koji su pomogli oko obnove župne kuće u Klupcima, osobito Općini Sveti Križ Začretje i načelniku gosp. Marku Kosu i njegovim suradnicima, obrtnicima te svim ljudima dobre volje koji su dali svoj doprinos u obnavljanju tog zdanja.

Nakon ophoda oko oltara svih okupljenih uz poštivanje epidemioloških mjera, novoobnovljenu župnu kuću blagoslovio je župnik Marijan Culjak, a svečanu vrpcu prerezali načelnik Marko Kos i župnik Vladimir Drnetić. Ujedno je preč. Drnetić najavio proslavu velikog jubileja 80. godina euharistijskog kongresa ( 1940. – 2020. ) koji je održan u župi Sveti Križ Začretje. Od 5. do 13. rujna planira se u župi devetnica u čast. Bl. Alojziju Stepincu, a na sam dan župe i Općine, 14. rujna održat će se središnje euharistijsko slavlje u 18 sati koje će predslaviti kardinal Josip Bozanić koji će ujedno blagosloviti kip bl. Alojzija u dvorištu župne crkve, a nakon mise uslijedio bi koncert Klape Hrvatske ratne mornarice „sv. Juraj“. Današnje misno slavlje svojim skladnim pjevanjem uveličao je župni zbor župe Sveti Križ Začretje, dok je prije i poslije misnoga slavlja svirala limena glazba Prosenik.

Još članaka iz "Događanja"

Facebook

Mokri su i skliski kolnici od kiše mjestimice na cestama u središnjoj Hrvatskoj, Gorskom kotaru, Lici i Dalmaciji. Vozače pozivamo da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama te da održavaju sigurnosni razmak između vozila. A1...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program