Prethodni članak
Sljedeći članak

Promocija knjige Daniela Rafaelića 'Barok u Hrvatskoj Toše Dapca i Oktavijana Miletića' u Muzeju seljačkih buna

Luksuzno ilustrirana fotomonografija s više od 100 novootkrivenih fotografija kao svjedokom početaka prve profesionalne kinematografije


Kulturno informativni centar i Zaklada Adris objavili su luksuzno ilustriranu fotomonografiju dr.sc. Daniela Rafaelića Barok u Hrvatskoj Toše Dapca i Oktavijana Miletića.

Knjiga prati uzbudljivi nastanak kultur-filma Oktavijana Miletića Barok u Hrvatskoj, nastalog na razmeđi propagandnih i umjetničkih silnica. Film sniman u Zagrebu, zatim dvorcu Oršić u Gornjoj Bistri i crkvi sv. Marije Snježne u Belcu, premijerno je prikazan na filmskom festivalu u Veneciji 1942. godine. U glavnim ulogama nastupili su Marija Crnobori, Tito Strozzi, Ana Roje, Oskar Harmoš i dr.

Sve faze nastanka filma tada prati i Tošo Dabac, pa se po prvi puta objavljuje više od 100 njegovih fotografija koje je autor uspio pronaći i identificirati. Fotomonografija svjedoči kako o počecima prve profesionalne kinematografije kod nas tako i o uspješnom umjetničkom otporu političkom mraku.

Promocija knjige Barok u Hrvatskoj Toše Dapca i Oktavijana Miletića, uz prikazivanje kratkometražnih filmova Barok u Hrvatskoj i Belec, održat će se u petak 1. ožujka s početkom u 19 sati, u Muzeju seljačkih buna, a predstavit će je autor Daniel Rafaelić uz moderaciju voditeljice Muzeja Vlatke Filipčić Maligec.

Još članaka iz "Događanja"

Facebook