Prethodni članak
Sljedeći članak

Počela prodaja ulaznica za predstave GFUK – a

Detaljan program ovogodišnjeg izdanja predstavljen je danas u Krapini


U Krapini je danas predstavljen 15. GFUK, Glumački festival u Krapini. Adam Končić, glavni pokretač Festivala, govorio je o programu, koji 22. travnja otvara predstava 'Boeing, boeing' Gradskog kazališta Joza Ivakić iz Vinkovaca. Druge večeri, 23. Travnja, na redu je predstava 'Ljubav gubici i moda', 30. travnja igra 'Škrtac' Satiričkog kazališta Kerempuh iz zagreba, a 7. Svibnja zadnja je večer u Krapini, kada će publika uživati u hit predstavi HNK, 'Tko pjeva, zlo ne misli'.

-U programu koji vam nudimo u Krapini treba istaknuti 15 godina festivala i 55 godina književnog rada Ladislava Prežigala, večer koju smo nazvali glazbeno – poetskom. Glumačke snage iz Zagreba, ali i one iz našeg kraja – Ksenija Pajić, Antun Tudić, Dunja Sepčić, Adam Končić, Slavko Sobin, Dea Presečki, Denis Bosak i Dario Kuhar, a u glazbenomprogramu trebali bi nastupiti Ivica Pepelko, Paula Jusić, Đelo Jusić mlađi, Gordana Ivanjek Tušek. Od popratnih programa koji možete očekivati unutar Festivala u Krapini,  bit će prvo druženje s glumcima, organizatorima i sponzorima 22. travnja,  a i nakon svih predstava. Valja spomenuti i spoj kazališta i plesa gdje će nam Plesni centar iz Zagreba dovesti u svakoj večeri u Festivalskoj dvorani po jedan odabrani plesni par koji će nas uvesti u dramske večeri, a tu je i mini izložba posvećaena je svim predstavama u Krapini i po Zagorju u prizemlju Puba Kramberger – najavio je Končić, a detaljnije o glazbeno – poetskim večerima govorio je Ladislav Prežigalo.

Po Zagorju će gostovati 8 predstava: hit komedija Gradskog kazališta Komedija 'Nije bila peta,  bila je deveta' goostovat će u Zaboku, Klanjcu i Oroslavju, 'Ljubav, gubici i moda' u Sv. Križu začretju, Novom Marofu i Zaprešiću, predstava i 'Živjele su sretno...!?', u Varaždinskim Toplicama i Mariji Bistrici, a ta će predstava gostovati i u Mađarskoj, u suradnji s Kulturnim društvom u Gradišću. 'Četiri poziva i sretan svršetak' gostovat će u Oroslavju, Mihovljanu, Krapinskim Toplicama i Prigorju Brdovečkom. Predstava koja će najviše gostovati Zagorjem je Ne daj se njofra, a gledat će je publika u Stubičkim Toplicama, Kraljevcu na Sutli, Višnjici, Zlatar Bistrici, Mariji Gorici i Bedekovčini. 'Šund naš svagdašnji gostuje u Dubravici, Marščanu, Tuhlju i Beletincu. 'Ja trudnica' bit će izvedena u Jakovlju, Loboru, Donjoj Bistrici i Novom Golubovcu, a 'Žena godine' u Maču.

-Jako mi je dargo da smo u 15 izdanje ušli s 26 partnera, odnosno 27 predstava koje će igrati po Zagorju i Gradišću. Širimo našu priču, uspjeli smo čak 11 dramskih naslova dovesti u Zagorje i bit će u 17 dana izvedeni 33 puta. Pridružite nam se – pozvao je Končić te zahvalio na suradnji Ministarstvu kulture RH, KZŽ, TZ grada Krapine, TZ KZŽ i Gradu Krapini.

Direktorica Turističke zajednice grada Krapina Nedjeljka Vodolšak, istaknula je kako će se kao ekstra program GFUK – a 7. svibnja u šetalištu ispred Festivalske dvorane održati 5. sajam autohtonih proizvoda cijele Hrvatske. Glavni organizator je Ministarstvo poljoprivrede, a suorganizatori Grad Krapina, Krapinsko – zagorska županija te TZ Grada Krapina i TZ KZŽ. – Moći će se kupiti proizvodi koji se ne mogu kupiti svakodnevno u supermarketima, i to 7. svibnja od 10 do 20 sati, uz bogati kulturno – umjetnički program i autohtona zagorska vina – rekla je Vodolšak, dodavši i kako će GFUK gostovati i na manifestaciji Ljeto u Krapini, i to s predstavom 'Ne daj se njofra' na Hušnjakovom, kao i u Tjednu kajkavske kulture.

Jedan do suorganizatora GFUK – a je i Pučko otvoreno učilište Krapina, čija je Festivalska dvorana domaćin svih predstava. Ravnateljica Grozdana Pavlović rekla je kako su ulaznice već u prodaji na ulaznice.hr, a od sutra, 12. travnja, moći će se kupiti i na blagajni POU, od utorka do petka od 13 do 17 sati, kao i na dan predstave, sat vremena prije početka, ukoliko još bude karti za prodaju. Najavila je i kako će 27. travnja u Festivalskoj dvorani gostovati Hrvatski barokni ansambl, s koncertom pod pokroviteljstvom ministarstva kulture i medija te Grada Krapine, za što će ulaznice biti besplatne.

Dvije predstave koje će se odigrati na GFUK – u predstavila redateljica Nina Kleflin, a radi se o predstavama 'Boeing boeing' i 'Ljubav, gubici i moda' – Sretna sam da su čak dvije moje predstave zastupljene na GFUK – u, mislim da bi i mojim pokojnim roditeljima to bilo itekako drago i da bi bili ponosni. Porijeklom sam Zagorka, odnosno otac mi je porijeklom iz Lobora, a majka iz Konjščine. Zahvaljujem kolegi Adamu što je pozvao moje predstave na gostovanje – rekla je Kleflin. Upravo predstava 'Boeing boeing' otvara ovogodišnji GFUK, a radi se, kako je rekla redateljica, o komediji zabune s nizom mladih glumaca uz koje će se publika sjajno zabaviti.

Druga predstava je 'Ljubav, gubici i moda', u kojoj glumi naša poznata pjevačica Zdenka Kovačiček, koja se već okušala u brojnim mjuziklima. – Ovo mi je bio veliki izazov, no mislim da smo moje kolegice i ja dobro to odradile. Tekst je jako emotivan, uz njega smo se i smijale i plakale – rekla je Kovačiček, istaknuvši kako joj je krapinska pozornica itekako poznata, jer je zadnjih godina često na Krapinskom festivalu.

Župan Željko Kolar rekao je da je Festival ispunio svrhu s kojom je osnovan, a to je da pruži ljudima smijeh i zadovoljstvo te približi dramsku umjetnost. - Intencija je uvijek bila da Krapina jest središte, ali da obiđemo što više gradova i općina, da ljudima koji se ne odluče otići na predstave u Zagreb, kazalište dođe k njima. Velika zahvala Adamu i ekipi koja je uložila veliki trud, znanje i energiju da bi Festival bio postavljen na tako čvrstim i jakim temeljima kao što je danas. Imamo sreće da su mjere ukinute, ponovno dvorane moraju biti pune i vjerujem da će to ponovno stvoriti pravu atmosferu kakva je pratila festival do 2019. godine – rekao je župan te zahvalio Ladislavu Prežigalu na donaciji 32 knjige za sve školske i gradske knjižnice.

Okupljene je pozdravio te publiku u Krapinu pozvao krapinski gradonačelnik Zoran Gregurović, istaknuvši kako je GFUK postao nezaobilazan dio godišnjih događanja u Krapini.

– Drago mi je da i ove godine imamo niz odličnih predstava i vjerujem da će svi koji dođu u Krapinu uživati. Nadam se da će se među publikom naći i neki novi ljubitelji kazališta koji će dodatno zavoljeti ovu umjetnost, pa se možda jednog dana i u Krapini osnuje kakvo kazalište – rekao je gradonačelnik Gregurović.

 

 

Još članaka iz "Događanja"

Facebook