Prethodni članak
Sljedeći članak

Ovogodišnji laureti festivala 'Igrajte nam mužikaši' su Mario Plantak, Tamara Balja i Grupa Fantastic te Radovan Kunović

Ove godine dijeljene su nagrade i prošlogodišnjim pobjednicima, a uvedena je i novina - glasanje putem društvenih mreža


Po 53. puta na Bedekovčanskim jezerima održan je popularni, jedan od najdugovječnijih festivala na ovom području, 'Igrajte nam mužikaši, festival koji više od pola stoljeća na istom mjestu okuplja narodno - zabavne sastave s ovog područja. Ove godine, osim nagrada stručnog festivalskog žirija, o najboljima skladbama telefonskim glasovanjem odlučivali su slušatelji Zagorskog radija na kojem je prikupljeno 400 glasova, a po prvi puta moglo se glasati putem interneta na društvenim mrežama gdje je prikupljeno 216.559 glasova.

Skladba 'Ti moja buš' za koju je tekst napisao Andrija Kos, a glazbu i aranžman Mario Plantak po ocjeni festivalskog žirija u izvedbi Marija Plantaka osvojila je prvo mjesto. Drugu nagradu festivalskog žirija sa skladbom Damira Kovačićeka i Davora Totovića 'Tebi Zagorje' osvojili su Kraljevi Zagorja, a skladba Željka Grozaja i Đurđice Zrinšćak Družinec 'Vse mi je na Mestu' Kvarteta Stubaki osvojila je 3. nagradu žirija.

Tako je odlučio stručni žiri u kojem su bili: prof. Ivana Tomašković, prof. Katarina Lončar, glazbeni urednici Zagorskog radija i Radija Kaj Darko Fiket i Ivan Benc te dugogodišnji radijski voditelj i urednik Stjepan Zrinski.
Predsjednica stručnog žirija prof. Ivana Tomašković rekla je da nakon nekoliko godina, od kad prati ova zbivanja i ovaj festival, zadovoljna je što može vidjeti toliko zainteresiranih ljudi skladatelja, izvođača i aranžera, a sve to vodi prema jednoj višoj razini. 'U našem odabiru odlučile su zaista nijanse, a zadane propozicije su bile da pjesma bude na kajkavskom narječju, kajkavske tematike, a gledala se i kvaliteta pjesme, teksta i same izvedbe i aranžmana, rekla je prof. Tomašković čestitajući svima uz vjeru da će se iznjedrene ovogodišnje 24 nove skladbe intenzivno slušati.

Dodijelivši nagrade načelnik Općine Bedekovčina Darko Ban je svima čestitao i istaknuo da ovom festivalu ne može ništa ni kiša ni korona, a niti vinare ne može poharati žutica. Obraćajući se velikom broju posjetitelja izrazio je nadu da su uživali i da će ponijeti dobre utiske iz Bedekovčine.

Dobitnik nagrade za najbolji tekst je skladba 'Ti moja buš' autora Andrije Kosa. Dodijelivši mu nagradu direktor Radija Kaj Drago Gradečak istaknuo je da je toliko kajkavskih pjesama napisano o Zagorju i kad čovjek pomisli da se na temu Zagorja nema više što napisati, ovogodišnji festival iznjedrio je nove popevke te će Radio Kaj i ubuduće pružati podršku svima koji pišu na kajkavskom ili o Zagorju.

Pobjednik u kategoriji društvenih mreža s osvojenih 95.842 glasova i svojom autorskom skladbom 'Kad me vidi moja žena' je Radovan Kunović. Nagradu mu je predao župan Krapinsko – zagorske županije Željko Kolar koji je izrazio veliko zadovoljstvo što su se svi okupili nakon više od godinu dana i čuli ovakve divne kajkavske popevke. 'Vjerujem da svi ljubitelji glazbe našeg zagorskog kraja će uživati u tome, rekao je župan Kolar dodavši da sve ovo ne bi moglo biti organizirano bez direktora Radija Kaj Drage Gradečaka i načelnika Općine Bedekovčina Darka Bana.

Dva tjedna, od ponedjeljka do petka, u dva termina, telefonskim putem glasovali su i slušatelji Zagorskog radija. Treću nagradu slušatelja s 88 glasova, za svoju autorsku skladbu 'Srčeko' osvojila je Irena Grden, drugu nagradu sa 100 glasova osvojila je pjesma koja je dobitnik i nagrade u kategoriji društvene mreže 'Kad me vidi moja žena' Radovana Kunovića, a sa 120 glasova pobjeda je u ovoj kategoriji pripala skladbi 'Za nova jutra' u izvedbi Tamare Balje i grupe Fantastic.
Inače, u natjecateljskom programu 53. Festivala Igrajte nam mužikaši nastupilo je 24 izvođača i svima su dodijljena priznanja.

Kako je prošlogodišnji Festival „Igrajte nam mužikaši“ zbog pandemije korona virusa održan na drugačiji način nego što smo navikli, bez publike, pred kamerama te uz izvođenje skladbi na radio postajama, ove godine dodijeljen su nagrade i prošlogodišnjim pobjednicima. Prema ocjeni stručnog suda prvu nagradu osvojio je Mario Plantak sa skladbom 'Dojdi mi' koju zajednički potpisuje zajedno s Matijom Krizmanićem, drugo skladbi 'Igrajte nam mužikaši' Zlatka Deveničara, Milana Maksimilijana Hercega i Davora Totovića u izvedbi Zlatka Deveničara i treće mjesto osvojila je skladba 'Ljubav na jezeru' Andrije Kosa i Davora Totovića u izvedbi Veronike Jambrek. Prema slušateljima Zagorskog radija prvu nagradu prošle godine za skladbu Andrije Kosa i Davora Totovića 'Ljubav na jezeru' osvojila je Veronika Jambrek, drugo pjesma 'Zagorje naše' čiji je autor Darko Krušelj u izvedi Vikendaša, a treća nagrada pripala je skladbi 'Igrajte nam mužikaši' čiji su autori Zlatko Deveničar, Milan Maksimilijan Herceg i Davor Totović. Pjesmu je izveo Zlatko Deveničar.

Festival 'Igrajte nam mužikaši' zajednički su organizirali Općina Bedekovčina, Krapinsko - zagorska županija i Radio Kaj. Suorganizatori su TZ Krapinsko - zagorske županije, TZ Područja Srce Zagorja i Udruga KAJscena a medijski pokrovitelji Zagorski radio i Radio Kaj. Voditelji festivala bili su popularni dvojac Radija Kaj Gordana Tepuš i Ivan Benc.

Sve se dovijalo uz stroge epidemiološke uvjete pa se moglo ući li uz covid potvrde ili uz besplatno testiranje brzim testom.

Još članaka iz "Događanja"

Facebook